Д-р Иван К. Иванов е зам.-председател на 43 Народно събрание,

...
Д-р Иван К. Иванов е зам.-председател на 43 Народно събрание,
Коментари Харесай

Иван К. Иванов пред Dir.bg: От автокрация преминаваме към диархия, дори триумвират

Д-р Иван К. Иванов е зам.-председател на 43 Народно заседание, някогашен депутат от квотата на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Ръководител е на магистърска стратегия " Политическа логика на психиката " във Великотърновския университет и е основен помощник в Катедра " Психология ". Лектор в " Училище за политика - Димитър Паница ", както и в Политическа Академия " Атанас Буров ".

- Какъв е психологическият профил на новата коалиция в очите на професионалиста, психолог, като Вас, а по-късно и политическия да обрисуваме - Вие сте някогашен политик също по този начин. Мнозина към този момент приказват за " орел, рак и щука " на кормилото на новата власт?

- Много е малко времето, с цел да може да се очертае един резистентен психически профил на новата коалиция, само че от метода, по който бяха провеждани договарянията, от метода, по който се демонстрираше самият развой, може да се каже, че психически излъчва диалогичност, достоверност и доверие. Всички тези характерности, в случай че би трябвало да приказваме за някакъв жанр на наличие или ръководство, приказват за отвореност и за един по-демократичен жанр на седене. Още повече, спрямо предходното ръководство на Бойко Борисов. Там имахме доста по-строг, доста по-авторитарен жанр, тъй че на първо четене ми наподобява, че тук приказваме за диалогична, отворена, съвременна коалиция, в която решенията евентуално ще се вземат доста по-прозрачно, доста по-демократично и доста повече пред публиката, за разлика от властническия жанр на Борисов, който също управляваше в коалиция, само че решенията се взимаха доста по-еднолично.

Другата характерност е на " включеност " на другите участници в нея в процеса на взимане на решения. За разлика от предходното ръководство, което управляваше на правилото на изключеност. Как Борисов си " включваше " министрите, знаем - или по кръстовища, или по ловни хижи, само че ги " изключваше " без пояснение. За мен, чисто психически това са два разнообразни обществени облика - единият е доста по-доверителен и включващ, до момента в който предходния беше доста по-затворен, властнически и изключващ.

Ако до момента имахме автокрация, т.е. един човек управляваше, в този момент отиваме към диархия - когато ръководят двама. Тук това е забавното, че имаме двойка - не е единствено Кирил, а и Асен. Ако прибавим и Румен Радев, стават трима. Така че, от позиция на управническия жанр, прекосяваме от еднолично ръководство към диахрия и ненапълно към триумвират, което води след себе си наложително съдружно ръководство. " Експериментът " е забавен и много рисков, само че си коства риска.

- В тази демократична коалиция има десница и левица, ДСБ и Българска социалистическа партия - по какъв начин ги виждате в тази настройка и по какъв начин Ви се коства присъединяване на довчерашните Ви сътрудници от Реформаторския блок - Атанас Атанасов и Христо Иванов, макар че не са министри, само че паралелно с идеологическия зложелател Българска социалистическа партия ще ръководят?

- Да, когато една коалиция е в името на реализиране на някаква цел и оптимално се отвори, има риск да влязат доста разнородни субекти. Но по този начин или другояче влизането на моите някогашни сътрудници аз го дефинирам като един нужен риск, тъй като тъкмо в този момент на България е нужно самоуверено ръководство. По три аргументи ние ще имаме това държавно управление - едната е обстановката, ситуативна причина. Имаме трети подред избори и хората чакат чисто психически към този момент нещо да се случи, още повече, че ГЕРБ за повторно губят изборите, което чисто психически е знак, че те нямат нужния заем на доверие, с цел да ръководят. Втората причина са персоналните качества, най-много качествата на Кирил и Асен, които носят напълно различен нрав и просвета, на прозападни, на демократични, отворени, диалогични, на хора, които добре споделят и знаят какво да създадат. И на трето място рецесията, която е и здравна, и икономическа, и обществена, и от ден на ден се задълбочава и хората имат безспорното очакване, че нещо би трябвало да стартира да се прави. В този смисъл ми се коства, че е национално отговорно партии, които имат общи антикризисни цели да се доверят една на друга и на база обща стратегия да конструират ръководство. Аз в действителност считам, че ние не би трябвало да гледаме в тази коалиция какви субекти влизат сами по себе си вътре - това не е кошара, в която влизат най-различни скотски типове. Тук влизат хора, които поемат отговорност за това да създадат избрани промени и промени в избрани браншове.

- Един от тези хора е Ваш непосредствен сподвижник от гражданския съвет на Реформаторския блок - за Гроздан Караджов приказвам, към този момент министър, който, обаче, този път, а и предходния беше предложение на " ИТН ". Когато беше народен представител от Република България, той хвърли оставка като ръководител на транспортната комисия в символ на съпричастност с тогавашния правосъден министър Христо Иванов, обаче очевидно някъде във времето пътеките и вижданията им са се разделили?

- Явно е по този начин. Аз самият бях част от Гражданския съвет и огромна част от сътрудниците поеха по своя път ставайки партийни членове. Специално някои на " Да, България ", някои не престават да бъдат гражданска квота на други партии, виждам Настимир Ананиев в " Продължаваме промяната ". Но Гроздан Караджов постъпи тогава извънредно отговорно политически, подаде си оставката и се отдръпна от обединението с ГЕРБ. В последна сметка той е човек с доста добър политически опит, да го нарека с управнически нерв гений, и най-вероятно в Има Такъв Народ са го разпознали като човек, който в тази обстановка може да свърши добра работа, изключително в районното министерство. Аз нямам никакви подозрения в неговата честност и предпочитание да придвижва нещата напред.

- Явно обаче приказваме за някакво отчаяние от негова страна, с цел да не е в екипа на Демократична България, където са неговите довчерашни съратници?

- Не мога да разясня, очевидно някъде са се разминали двустранно, само че включването му през Има Такъв Народ в обединението е с висока добавена стойност. И поради това, че в тази коалиция ще има министри, които съставляват " Демократична България ", очевидно още веднъж се събират дружно, с цел да продължат започнатото. Смятам, че сега всички са в една лодка, тъй че те не престават да гледат в една посока, посоката на това да се реформира методът, по който се вземат решения в страната и се ръководи общественият запас.

- Друг министър от Българска социалистическа партия, ваш адаш, ще бъде лице на земеделското министерство, махнат от Орешарски от поста му на зам.-министър на Министерство на вътрешните работи поради връзки със силова формация. Партията го разгласи за неистина, само че двамата сте били и сътрудници в Народното събрание.

- Колегата Иван Иванов го познавам от работата му в 43-то Народно заседание. Той е много спокоен и не толкоз предприемчив. Защо са взели това решение в Българска социалистическа партия, в някаква степен си е тяхна работа, най-вероятно, за жалост, те ще си носят следствията. Струва ми се, като цяло, че не е доста далновидно решение, само че отново споделям - тази коалиция не знам дали е " орел, рак и щука ", само че тя е нужна на България в този миг. Тя е нещо като шахматна дъска в разнообразни цветове, на която кой цвят и коя фигура накъде ще се движи, е малко мъчно да се предвижда, само че е работа на министър-председателя да движи процеса синхронно. Даде се опция на всяка една партия да си поеме отговорността за министрите. Самите министри ще си избират и управническия екип. В този смисъл изборът на Иван Иванов си е напълно отговорност на Българска социалистическа партия и възможният негов неуспех ще бъде и неуспех на неговата партия, в този смисъл - и на Корнелия Нинова. Така че там има извънредно огромен риск.

- Къде е клопката пред това ръководство?

- Това е един доста по-модерен и либерален жанр на сформиране на държавно управление, който е чужд за България. Това е нещо като политическа иновация - да водиш договаряния дори прекомерно намерено. Разбира се, би трябвало да има и диалози на закрито за избрани, по-конфиденциални тематики, само че всичко да се прави обществено и транспарантно, е иновация. Рискът е това да направи ръководството малко по-уязвимо от прекомерната бистрота във връзка с упражняването на властта.

Това прехвърляне на самите министри и преди този момент на самите партии - да носят отговорност за своите управнически решения, съгласно мен, от една страна е огромен позитив, от друга обаче крие риск да има еклектика, разнородност на ръководството. И в този смисъл, чисто психически и политологически казусът може да бъде неналичието на политически идентитет на това ръководство, който, несъмнено, може да се преодолее, в случай че се сложат два или три значими целта, или два-три темела на това ръководство, които да бъдат следвани.

- Кой ще завоюва и кой ще загуби от участниците в тази коалиция, без значение какъв брой дълго ще продължи да ръководи и дали ще изкара цялостен мандат?

- Моето чувство е, че в случай че тя не успее, най-вероятно неуспехът ще бъде приписан на цялата политическа система и на това, че тази политическа иновация не е съумяла. Иначе всяка една от партиите, част от обединението, има късмет и би могла да излезе с позитив от това ръководство. Да речем, Има Такъв Народ, която е в някаква степен псевдополитически индивид, има късмет през своите министри, в случай че покажат положително ръководство, да утвърдят " ИТН " като действителен политически артист. Защото в огромна степен тя в този момент е функционалност на креативния гений на Слави Трифонов. " Продължаваме промяната ", като архитекти на тази коалиция, имат шанса да се утвърдят като партия и като положителни управленци. " Демократична България " има късмет в трите бранша, които са предпочитани в техните политически послания - екологични проблеми, правораздаване и електронно ръководство, в случай че добре проработят, също да се утвърдят като коалиция, която, като се изключи че декларира смяна, в последна сметка може и да я реализира. За Българска социалистическа партия, съгласно мен, имат максимален риск, в случай че имат усложнения.

Тъй като, за разлика от Има Такъв Народ и Демократична България, водачът на партията е вицепремиер и министър, най-големият риск, в случай че тази коалиция не успее, този крах да се придвижи към Българска социалистическа партия. Но Корнелия Нинова, по този начин или другояче, играе вабанк, защото тя си има проблеми с партията, и влизането й в този момент във властта е малко на пожар, с цел да опита да избави партийния си пост. Така че, в кратковременен проект виждам най-големия риск за Българска социалистическа партия и не толкоз за другите три политически субекта.

- В случая на Нинова губи и тя, и партията?

- Корнелия Нинова е в обстановка, в която, в случай че завоюва - печели и партията си, в случай че се провали - губи и партията, и себе си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР