Д-р Гергана Шаламанова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Има

...
Д-р Гергана Шаламанова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Има
Коментари Харесай

Онова малко „черно туморче“, наречено меланом! Д-р Шаламанова пред ФАКТИ

Д-р Гергана Шаламанова е приключила Медицинския университет в Пловдив. Има две специалности - по дерматология и по онкология. Тя е шеф на отделението по здравна онкология и онкологични болести в кожните заболявания в Комплексния онкологичен център в Пловдив и е ръководител на Българската асоциация по дерматологична онкология. Скоро у нас бе основано Меланомно общество. Ето какво показа по тематиката доктор Шаламанова пред ФАКТИ.

- Д-р Шаламанова, скоро бе учредено Меланомно общесто, а една от задачите е за повишение на информираността на обществото за меланома. Разкажете повече?
- Българската Асоциация по дермато-онкология (БАДО) провежда скоро „ Ден на пациентите с онкологични кожни болести “, а това събитие беше и учредителното за основаването на Меланомно общество в обществото. Интересът от страна на пациенти с тази диагноза и на присъстващите техни близки беше огромен. Събитието протече с присъединяване на лекари експерти от няколко онкологични лечебни заведения, които сме ангажирани най-отблизо и имахме за цел да срещнем общността с опциите за диагностика, c новаторските лечения, със запазването и осъществяване на репродуктивните функционалности на пациенти с меланом, както и с предварителна защита на заболяването. Много вълнуващи бяха изповедите на самите пациенти, към този момент преодолели първия стрес, физическата и душевна болежка от диагнозата и са траяли самоуверено напред, даже преоткривайки нови житейски полезности в хода на сполучливото водене на лекуването освен от лекаря онколог, само че и от онкопсихолога, лекуващ душата им.

- Колко е огромен в действителност шокът от тази диагноза меланом и за какво?
- Това е по този начин, тъй като над 80% от пациентите за първи път чуват за съществуването ѝ сега на диагностицирането. Когато „ неприятният вестител “ онкодерматолог или хирург им я заяви и изясни защо се касае и какви са причинните фактори, това е едната страна. А по-страшното следва посредством „ услужливия чичко Google “ и разнообразни интернет конгреси. Ето за какво беше належащо оказването на тази наша поддръжка с учредяването на Меланомно общество, с цел да успеем да разсеем страховете, да вдъхнем кураж, да подобрим информираността на цялото общество за повишение вниманието към тази диагноза на тъй наречените „ рисково малко черно туморче “, което намерено в точния момент е изцяло лечимо.

- Нека да разбираем какво съставлява меланомът?
- Меланомът е най-сериозният тип рак на кожата, от който в България се разболяват приблизително към 600 души годишно. Туморът произлиза от меланоцитите-пигментните кафези, които дефинират цвета на кожата. Макар и необичаен по периодичност, болестта заслужава изключително внимание, тъй като има дарба да се популяризира – метастазира.

- Кои са рисковите фактори, с цел да се развие меланом?
- Факторите, които усилват риска от пораждане на меланом, са: излагане на слънце и потребление на солариуми; съществуване на бенки /невуси/ по рождение или които се появяват по-късно, изключително при хора с над 20 броя и така нататък ярък фенотип - бледа кожа, руса или алена коса, сини очи и лунички, данни за близка родсвеност с човек с меланом. Познаването на рисковите фактори за развиване на меланом може да помогне да се води подобаващ метод на живот и да се вземат верни решения за здравето. Предпазването би трябвало да стартира от ранна детска възраст.

- Излагането на слънце и изгарянето, тъй като сме лято, по какъв начин въздейства?
- Най-опасни са слънчевите изгаряния в детската възраст, които не би трябвало да се позволяват въобще , т.к клетката има памет за ДНК генетични промени, настъпващи най-често във връзка със слънцето. За появяването на меланом са нужни основни генетични промени, като този развой продължава към 20 години. При половината пациенти има разновидност на БРАФ гена. За другите, които не са свързани със слънцето, роля играят разнообразни метаболитни артикули от обмяната на веществата, което е във връзка въобще с метода на живот и положението на организма. Основно е правилото за потребление на фотопротекция с облекло, шапка, очила, на сянка в обедните часове, фотозащитни кремове с над 30 SPF, каквито има във всяка аптека на реномирани фармацевтични компании. Необходимо е повишение на здравната просвета. Нека образованието да стартира още от ранна възраст и в учебните заведения. Необходимо е да се вкарат профилактични скрининг стратегии.

-Каква е междинната възраст на пациентите с меланом? Кои възрастови групи са наранени най-често?
- Заболяването визира най-вече хора над междинна възраст, само че в последните години почти половината от случаите са при хора сред 35 и 65 години. Средната възраст на пациентите с меланом е 55 години. Случаите нарастват с сред 3 и 5% годишно, а възрастовата граница непрестанно спада. Това е една неподходяща наклонност, а все по-често се диагностицират и пациенти под 40 годишна възраст. Затова и една от тематиките в програмата на форума е ориентирана към актуалните способи за запазване на репродуктивните качества при хора с меланом и опциите да станат родители след излекуването.

- Мъжете или дамите страдат по-често и кои елементи на тялото се засягат най-често?
- Няма основна разлика сред двата пола в заболеваемостта от меланом. Туморът може да се появи по всички елементи на тялото, в това число и по неизложените на слънце места и под ноктите, на дланите и ходилата, по лигавиците на устата, носа, ануса и гениталиите. При мъжете меланома се появява по-често по гърба, гърдите и скалпа. След 70-те години на предишния век се следи наклонност за зачестяване измежду дамите, по-често по крайниците. Това се дължи на нарасналото излагане на слънце с минимализиране на банските, къси рокли и голи плещи и ръце, както и на известността на солариумите.

- Как да отличим меланом от бенка?
- Клиничните признаци за развиване на меланом са всяка смяна на бенките по мярка, форма, цвят, както и появяването на сърбеж, секреция, кървене, залющване, инфектиране. Внимание заслужават и новопоявили се бенки, тъй като меланомът може да възникне напряко като ново образувание. Всеки човек може и би трябвало да организира от време на време самоизследване, в случай че е притежател на някои от рисковите фактори. То би трябвало да става пред огромно огледало в добре осветена стая. Добре е да има различен човек, който да огледа скалпа и гърба. Препоръчва се от време на време правене на снимки, както и умел кожен лекар да изследва бенките с тъй наречените дерматоскопия.

- Колко е сполучливо и какви са опциите за лекуване на меланома?
- Възможностите за лекуване зависят от стадия, в който се намира болестта при слагането на диагнозата. В колкото по-ранен етап е болестта, толкоз по-успешно е лекуването и с по-добра прогноза е болестта. Лечението е сложно и се дефинира от редица фактори като дебелина на тумора, разпространяване, съществуване на избрани генетични разновидности и общото положение на пациента. То включва оперативно премахване на тумора, лекарствено лекуване и имунотерапия, рядко и лъчетерапия.

- Какви модерни лечения се употребяват у нас? Колко сме покрай международните трендове?
- Съвременните проучвания са ориентирани към създаване на медикаменти, които непосредствено нападат характерни разновидности в гените на меланомните кафези – тъй наречените таргетна, прицелна терапия, при която се подкрепят клетките на личната имунна система на организма да нападат меланома, тъй наречените имунотерапия. В недалечното минало, единствено допреди 10 години, аз помня доста добре в 30 годишния си опит на онкодерматолог, при конфликтът ми с пациенти в напреднал етап, по какъв начин меланомът се считаше за обезсърчителен и в действителност беше без лекуване. Но настъпи нова епоха с блестящо развиване на терапиите. Говорим и за двата метода – таргетни лечения и имунотерапии, които доведоха до трагично усъвършенстване в преживяемостта на пациентите. Искам да обърна внимание и върху по-широкото въвеждане на един диагностичен способ Сентинелна лимфна биопсия, която дава опция лекарственото лекуване да стартира да се включва и в по-ранните стадии като тъй наречените адювантно лекуване – за попречване на разпространяването на заболяването след интервенцията. Откриват се нови класове молекули, с друг профил на токсичност, стартира и комбинирането им, което усилва шанса за превъзмогване на тъй наречените устойчивост и увеличение на преживяемостта. Българските пациенти имат достъп до всички най-съвременните лечения от международната процедура, както и присъединяване в интернационалните клинични изпитвания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР