Д-р Дейвид Тауей Лий, министър на външните работи на Република

...
Д-р Дейвид Тауей Лий, министър на външните работи на Република
Коментари Харесай

ООН обръща гръб на Тайван

Д-р Дейвид Тауей Лий, министър на външните работи на Република Китай, бе мощно отчаян от решението на Организация на обединените нации да държи на страна Тайван. По този мотив той написа свое изказване по тематиката:

„ От както се впуснахме в това огромно групово пътешестване, ние обещахме, че няма да пренебрегнем никого “ – Трансформиране на нашия свят: Програма за стабилно развиване 2030 година

Ню Йорк е една от най-популярните туристически дестинации в света. Както всички други гости, по този начин и тези от Тайван желаят да се срещнат от първа ръка с фамозните забележителности на града – Статуята на свободата, Таймс Скуеър, и несъмнено, самият център на световните събития – седалището на Организация на обединените нации. Тези забележителности са знак на тъждество, многообразие и независимост. За страдание, тези полезности сякаш губят своята стойност, защото от ден на ден гости от Тайван биват отклонявани от територията на Организация на обединените нации, а повода за това се крие само в произхода им.

Организацията на обединените народи е за хората, само че универсалността на човешките права, която тя прокламира, като че ли не визира Република Китай и нейните 23 милиона жители. Това жестоко отношение датира още от 1971 година, когато нашето държавно управление загуби представителството си в организацията, а през идващите десетилетия страната се сблъска с редица провокации и последна изолираност във връзка с интернационалното си състояние.

Въпреки всичко това, сходни неподходящи условия ни подтикват да вървим напред и в никакъв случай да не се отхвърляме, тъй като мощно имаме вяра, че тези, които следват пътя на добродетелта, в никакъв случай не могат да бъдат същински сами.

Докато пътувах по света, с цел да извършвам своите служебни отговорности в ролята си на министър на външните работи, постоянно се чудех дали опитът на Тайван в области като опазването на околната среда, публичното опазване на здравето и медицината, селското стопанство, образованието и осведомителните технологии оказва помощ на сътрудниците ни да се развиват и порастват. Ние се ангажираме да продължаваме да градим взаимоотношението си с нашите другари и сътрудници и да поддържаме международния мир, сигурност и разцвет посредством взаимноизгодно съдействие.

Въпреки напъните на Република Китай и признанието, което завоюва, макар нуждата от повсеместност и макар многократните обещания да не подценяват никого, Организация на обединените нации обърнаха тил на 23-те милиона души на Тайван. През май тази година на страната ни й бе отказано да взе участие в 70-тата Световна здравна асамблея, без значение от обстоятелството, че сме взели участие като наблюдаващи през предходните осем поредни години. Отхвърлянето на Тайван, който е вложил над 6 милиарда щатски $ в интернационална здравна и филантропична помощ за хора от целия свят от 1996 година насам, опонира на здравия разсъдък и остава бели петна в интервенциите на Световната здравна организация, измежду които е и онази, която лиши животи по време на SARS епидемията през 2003 година

Това незаслужено отношение не е спирало и в никакъв случай няма да спре Тайван да извършва отговорностите си както пред своя народ, по този начин и пред интернационалната общественост. Като 11-та свободна стопанска система в света и заемайки 18-то място за най-развите търговия, страната приведе своите закони в сходство с конвенциите на Организация на обединените нации за правата на човек, а във връзка с демократичните полезности - работи старателно за реализиране на тъждество. Тайванският народ избра своя първи президент жена, а също така 38% от депутатите също са дами. Република Китай се радва и на интензивно гражданско общество, а когато се стигне до злополучие, спасители от неправителствени организации са там, на място, с цел да окажат подпомагане. Тяхната отдаденост и професионализъм са факт, с който всички са наясно.

Република Китай понастоящем работи по първия си „ Доброволчески народен обзор “, който ще документира доста от неговите съответни достижения във връзка с задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване. По отношение на медицината и опазването на здравето, да вземем за пример, през последните години страната работи дружно с редица други страни за превъзмогване и предварителна защита на доста инфекциозни болести, измежду които Близкоизточният респираторен синдром (MERS), Ебола и треската Зика. Тайван също по този начин предизвиква „ зелената “ стопанска система и зелената сила, целящи да усилят дяла навъзобновяемата сила, създадена за електроснабдяването на страната, до 20% до 2025 година, което е 5 пъти повече от настоящето равнище.

Притежателите на тайвански паспорт се радват на безвизово пътешестване или други преференции до 165 страни и територии, което приказва за уважението, което тайванските туристи, предприемачи и учени са спечелили по целия свят. Въпреки това те не са в положение да подхващат нито една стъпка в централата на Организация на обединените нации.

В продължение на години на представители на доста неправителствени организации в страната, занимаващи се с правата на дамите, локалното радикално население, труда и екологията, им бе неразрешено да участват на срещи и конференции, извършени в седалището на Организация на обединените нации в Ню Йорк и в Националния замък в Женева, само тъй като са от Тайван. По сходен, възмутим за интернационалната преса, бе забтанено и на публицистите от Република Китай да разискват персонално съвещанията на Организация на обединените нации.

Тези дискриминационни ограничения, въведени от бюрократите на Организация на обединените нации и ориентирани съответно против тайванския народ, безпричинно се базират на Резолюция 2758 (XXVI) на Общото заседание от 1971 година Важно е да си спомним, тази Резолюция не се отнасяше до въпроса за представителството на Република Китай и нейния народ в организацията, а още по-малко даваше такова право на КНР.

Тук би трябвало да подчертаем и политическата действителност, а точно, че КНР няма и в никакъв случай не е имала пълномощия над Тайван. Всъщност, както се вижда от гореизложеното, КНР оказва надалеч по-голямо въздействие върху Организация на обединените нации, в сравнение с върху Тайван.

Преамбюлът на Хартата на Организация на обединените нации приказва мощно за задачата на организацията да „ удостовери вярата в главните права на индивида, в достолепието и цената на личността, в равните права на мъжете и дамите и на огромните и дребните народи. Правителството и народът на Тайван мощно имат вяра, че тяното присъединяване, изключително когато Организация на обединените нации приканва за всеобщо използване на Целите за стабилно развиване, ще бъде от изгода за всички. Отсъствието му, въпреки това, ще продължи да омаловажава успеваемостта на тези световни старания.

Тайван може да направи доста, с цел да помогне на света да построи по-устойчиво бъдеще. Ние се нуждаем от поддръжката на интернационалната общественост за признание правото на заслужено отношение от страна на Организация на обединените нации. Поне не ни обръщайте тил. “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР