Cтоличният The Mall ще има нов собственик. Комисията за защита

...
Cтоличният The Mall ще има нов собственик. Комисията за защита
Коментари Харесай

The Mall ще има нов собственик

Cтоличният The Mall ще има нов притежател. Комисията за защита на конкуренцията позволи на „ Хайпроп Инвестмънтс Лимитид “ (Hyprop Investments Limited), Република Южна Африка
да придобие независим надзор върху „ Болкан Ритейл “ Н.В., Нидерландия и „ СЦМ Ритейл “ ДООЕЛ, Република Северна Македония.

„ Хайпроп “ е капиталов концерн за недвижими парцели (REIT), фокусиран върху търговски парцели, който има и ръководи портфейл от търговски центрове в основни стопански субекти в Южна Африка, Източна Европа и Субсахарска Африка. Компанията няма директна активност у нас.

„ Болкан Ритейл “ прави действия, свързани с придобиването, собствеността, поддръжката и употребата на недвижими парцели и по-специално на търговски центрове. Чрез своите дъщерни сдружения то има City Center One East и City Center One West в Загреб, Хърватия. „ СЦМ Ритейл “ има Skopje City Mall в Скопие и не прави активност в България.
В България „ Болкан Ритейл “, посредством своето дъщерно сдружение „ АП Ритейл I “ ЕООД - София, понастоящем има и експлоатира комерсиалната част на комплекса „ The Mall “, прочут още като „ Мол Цариградско шосе “, търговски център в София, с брутна отдаваема повърхност от към 62 000 кв. метра. Дейността на „ АП Ритейл I “ е фокусирана върху развиването, поддръжката и употребата на комерсиалния център „ The Mall “.
Целият комплекс от здания се състои от комерсиалния център и офис комплекс, партерно равнище, под земята паркинг на три равнища и трафопост. Търговският център е благосъстоятелност на „ АП Ритейл I ”. Офис комплексът е благосъстоятелност на и се ръководи от „ Европейски търговски център “ ЕООД и „ Омега Инвестмънтс “ ЕООД и той не е предмет на плануваната договорка.

Планираната договорка ще се реализира въз основа на Договор за покупко-продажба на дялове и вземания, подписан сред „ Хайстед “, в качеството му на продавач, „ Хайпроп “ като покупател, и „ Пи Ди Ай Инвестмънт Холдингс “, в качеството му на действителен съучастник в „ Хайстед “. „ Хайпроп Инвестмънтс Лимитид “ има намерение да придобие „ Болкан Ритейл “ и „ СЦМ Ритейл “ посредством особено учредено за тази цел дъщерно сдружение - „ Хайпроп Нидерландс “ Б.В. (Hyprop Netherlands B.V.), вписано в Търговския указател на Нидерландия през март 2022 година.

Договорът съдържа предварителни условия, които би трябвало да се осъществят, с цел да влезе в действие, като да вземем за пример приемане на съответните регулаторни позволения в обособените страни, където договорката е нотифицирана, в т.ч.  и от Комисията за защита на конкуренцията.

Към момента сдруженията, обект на придобиване - „ Болкан Ритейл “ и „ СЦМ Ритейл “, са под непрекия взаимен надзор на „ Хайпроп Инвестмънтс Лимитид “ и „ Пи Ди Ай Инвестмънт Холдингс “ посредством продавача „ Хайстед Лимитид “. С Договора за покупко-продажба на дялове и вземания „ Хайпроп “ ще придобие 100% от капитала на дъщерните сдружения на „ Хайстед Лимитид “ посредством особено основано сдружение за задачите на концентрацията (Хайпроп Нидерландс Б.В.).

След реализирането на договорката ще се прекъсне връзката на „ Хайстед “ с „ Болкан Ритейл “ и „ СЦМ Ритейл “, а като последица от това „ Пи Ди Ай Инвестмънт Холдингс “ ще загуби контрола, който упражнява върху тях.
По този метод непрекият взаимен надзор упражняван върху сдруженията обект на придобиване ще премине към едноличен подобен от страна на „ Хайпроп “.

Според уведомлението от кандидат-купувача, Договорът сред съдружниците, подписан сред „ Хайпроп “ и „ Пи Ди Ай Инвестмънт “ през 2016 година, планува подобаващ механизъм, посредством който на съдружниците се дава опция да излязат от инвестицията си в период от 5+1 години. И двете компании имат намерение да прекратят активността на „ Хайстед Лимитид “ и да преразпределят по сред си чистите му активи.

Предвид обстоятелството, че придобиващото дружество „ Хайпроп “ не реализира активност (извън тази на „ Болкан Ритейл “) и не участва на нито един различен подобаващ пазар в България може да се направи извод, че плануваната договорка няма да докара до хоризонтално припокриване сред участниците, както и до отвесни и/или конгломератни резултати, е заключението на Комисията за защита на конкуренцията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР