Covid-пандемията ни лиши от още едно световно културно събитие –

...
Covid-пандемията ни лиши от още едно световно културно събитие –
Коментари Харесай

Карнавалът във Венеция все пак се провежда... онлайн!

Covid-пандемията ни лиши от още едно международно културно събитие – легендарния  карнавал във Венеция. Все отново неговите уредници взеха решение да го пренесат в онлайн пространството за първи път в неговата история. Мотото му тази година тематично е " Магията на карнавала във Венеция идва при теб, където и да си ". Затова през днешния ден и на следващия ден, а също и от 11 до 16 февруари ще можем да гледаме превъзходното шоу в часовете от 17 до 18,30 ч.

То ще се излъчва от двореца " Ка Вендрамин Калерджи ",  а стриймингът ще върви във всички обществени профили на карнавала – YouTube, Фейсбук, Instagram, Twitter и Telegram, както и по телевизия " Телевенеция ".

Онлайн фестивалът няма да ни зарадва единствено с годишния си театър – провеждат се също онлайн ателиета за карнавални костюми и маски, за театрални маски, за марионетки, както и такива, които описват повече за  традициите и историята на карнавала. Организаторите вършат всичко допустимо да съхранят фестивалния дух, даже когато той е в интернет. Затова и са непокътнати основните моменти от програмата.

От 11 до 14 февруари онлайн ще се организира състезанието за най-красива карнавална маска и костюм, а на 16 февруари ще бъде определено най-красивото момиче на карнавала. То ще носи званието „ Мария на Венецианския карнавал “ и ще играе основна роля в целия фестивал. Претендентките за купата са 12 и са определени от авторитетно жури още предходната година. Причината – миналогодишното издание на фестивала завърши два дни по-рано поради пандемията и победителка по този начин и не бе определена.

Припомняме, че венецианският карнавал датира още от 1162 година, като мотивът за първото му осъществяване е успеха на Венецианската република в борбата с патриарха на Аквилея Улрико ди Тревен. За прочут интервал през XIX век той бил неразрешен, само че през 1979 година италианското държавно управление взема решение да възроди традицията и в поддръжка на италианския туризъм. Стратегията сработва – от този момент насам той притегля милиони туристи от целия свят, само че тази година не се провежда в обичайния си формат.

За страдание, карнавалът в Рио де Жанейро, който е най-големият в света, нямаше този шанс и за първи път от 180 години не се проведе миналия месец. През лятото обаче  ви разказахме за различен емблематичен фестивал, който се придвижи в онлайн пространството. Прочетете повече в идната публикация.

 
Уличният фестивал „ Нотинг хил “ се придвижва онлайн
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР