Covid-19 отказа голяма част от изселниците ни в Турция да

...
Covid-19 отказа голяма част от изселниците ни в Турция да
Коментари Харесай

Covid-19 отказа голяма част от изселниците в Турция да се върнат по родните места

Covid-19 отхвърли огромна част от изселниците ни в Турция да се върнат по родните места. Заради високия брой на инфектирани и наложените от управляващите в Анкара строги противоепидемични ограничения доста от тях няма да пътуват до България, за разлика от предходни години. Единици са завърналите се и то още преди разгара на третата вълна, описват кметове на села в Кърджалийско. В същото време от общинската администрация в Кърджали оповестяват, че има наклонност да се ремонтират къщите, оставени от изселниците.

Всяка пролет стотици наши изселници в Турция се прибират по родните места и остават до късна есен. Обикновено това са пенсионери, които получават пари за напреднала възраст от две места – и от България, и от Турция. Обясняват, че лятото тук се живее по-спокойно, а зимата отвъд Босфора е по-топло. Тази година обаче е по-различна, споделя кметът на близкото до Кърджали село Айрово. Според Бахтияр Мустафа Covid-19 е провалил проектите на изселниците.

Ситуацията е същата и в прилежащото село Опълченско. И там се върнали единствено 2-3 фамилии, споделя кметицата Басрие Хайрула.

В същото време от Общината в Кърджали оповестяват за наклонност да се ремонтират къщите, оставени от изселниците. Наблюденията са на заместник-кмета Катя Митовска.

Според кмета на Айрово Бахтияр Мустафа в селото съвсем няма къща, благосъстоятелност на изселили се в Турция. Ремонтите, които в този момент се правят са от нови стопани.

Завърналите се у нас изселници са пенсионери. Като Гюлбеаз и брачният партньор ѝ Мустафа. Заминали за Турция преди 30 години. Живеят в Истанбул, само че всяка година си идват в родното Бойно.

Заради срутва на лирата за доста от изселниците животът в България е по-скъп, в случай че би трябвало да се изхранват единствено с турската си пенсия. Голяма част от тях обаче получават и българска пенсия, споделя кметицата на село Опълченско Басрие Хайрула.

Сега упованията на българските изселници в Турция са строгите противоепидемични ограничения да бъдат анулирани до празника Рамазан Байрям и тогава да се върнат у нас.

Репортаж на Валя Апостолова в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР