Coradion е род морски лъчеперки риби от семейство Chaetodontidae (риби

...
Coradion е род морски лъчеперки риби от семейство Chaetodontidae (риби
Коментари Харесай

Открити са нови видове пеперуди

Coradion е жанр морски лъчеперки риби от семейство Chaetodontidae (риби пеперуди).

Досега родът беше прочут единствено от три научно приети типа, локални за Индийския и Тихия океан.

„ Корадион е основан от Кауп през 1860 година за Chaetodon bennetti и Chaetodon chrysozonus “, сподели Мизуки Мацунума, откривател от музея на университета в Киото и сътрудници от Япония и Малайзия.

„ Впоследствие Bleeker дефинира Chaetodon chrysozonus като стандартизиран тип на Coradion. “

„ Родът се диагностицира по относително къса муцуна; четковидни зъби с удебелени устни; шипове на гръбната перка; по-малко от 60 люспи в цялата странична линия, завършваща в основата на опашната перка; и без супраорбитални рога. ”

„ Три годни типа Coradion са приети в района на Индо-Западния Тихи океан: Coradion chrysozonus, Coradion altivelis и Coradion melanopus. “

Наречен Coradion calendula, новоописаният тип е непосредствен до Coradion chrysozonus.

„ Coradion chrysozonus е публикуван в източната част на Индийския и западния Тихи океан, от Андаманско море на изток до Соломоновите острови и от Австралия на север до Тайван и островите Огасавара, Япония “, споделиха откривателите.

„ Видът е постоянно срещан в Югоизточна Азия и постоянно е бил сниман от водолази, като се изключи че се среща на рибните пазари. “

Coradion calendula е публикуван край северозападна и северна Австралия, от северозападния шелф на изток до северния полуостров Кейп Йорк, наоколо до пролива Торес.

Видът също е събран от остров Кендрю, архипелаг Дампиер.

„ Всички изследвани екземпляри са събрани с дънен трал от 11 до 128 m дълбочина от северозападна Австралия, като множеството от екземплярите са получени от дълбочини над 34 m “, означават създателите.

Индивидите от Coradion chrysozonus се хранят с гъбична тъкан и бентосни безгръбначни; Coradion calendula евентуално има сходен хранителен табиет.

„ Въпреки това, защото тазовите перки са свързани с маневреността по време на плуване, а не с задвижването, разликата във формата на тазовите перки сред огромните възрастни на Coradion calendula и Coradion chrysozonus може да отразява разлика в тяхното местообитание, като структурна трудност на кораловия риф., " те споделиха.

„ Въпреки че Coradion calendula населява релативно дълбоки води (до 130 m дълбочина) на северозападния шелф, популацията в североизточния завършек на ареала на разпространяване населява по-плитки води (20 m дълбочина), заради намаляващата оптималната дълбочина на крайбрежните плитки води от северна Австралия, в това число пролива Торес и прилежащите региони “, прибавиха те.

„ Такава смяна в дълбочината на местообитанието разрешава припокриване в диапазоните на дълбочината на Coradion calendula и Coradion chrysozonus, като по този метод води до хибридизация сред двата тясно свързани типа в тази област. “

Откриването на Coradion calendula се оповестява в публикация, оповестена онлайн в Journal of the Ocean Science Foundation.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР