Появата на инструментите на Oldowan преди около 2,6 милиона години

...
Появата на инструментите на Oldowan преди около 2,6 милиона години
Коментари Харесай

Инструменти на Oldowan на 3 милиона години и белязани кости, открити в Кения

Появата на инструментите на Oldowan преди към 2,6 милиона години е софтуерен пробив, който употребява систематично създадени люспи с остри ръбове за рязане и калдъръмени или сърцевини за перкусии.

Въпреки че Oldowan постоянно се приписва на рода Homo, голям брой типове хоминини се припокриват с тези ранни принадлежности и е допустимо други родове, като Paranthropus, да са ги правили и/или употребявали.

Някои учени свързват зараждащата технология на Oldowan с първия достъп до или по-ефективна обработка на богати на хранителни субстанции скотски трупове.

Други настояват, че преработката на растителна храна е била главната цел на ранното потребление на каменни принадлежности на Oldowan, като нарасналото месоядство - и клането с каменни инструменти) е добавено към поведенческия репертоар след преди 2 милиона години.

Еволюционните изгоди, свързани с появяването на олдованската технология, са неразбираеми заради дефицита на късноплиоценски олдуански обекти, известни преди този момент единствено от триъгълника Афар в Етиопия.

Новите находки от обекта на възраст от 3,03 до 2,6 милиона години в Nyayanga, Кения, уголемяват географския обсег на най-ранните принадлежности на Oldowan с повече от 1300 km и обсега на Paranthropus с почти 230 km до югозападна Кения.

„ Това е един от най-старите, в случай че не и най-старият образец за технология Oldowan “, сподели откривателят от Queens College Томас Плъмър, водещ създател на проучването.

„ Това демонстрира, че инструментариумът е бил по-широко публикуван на по-ранна дата, в сравнение с хората са осъзнавали. “

Paranthropus boisei. Кредит на изображението: © Roman Yevseyev.
Paranthropus boisei. Кредит на изображението: © Roman Yevseyev.

Присъстваха освен принадлежности на Oldowan, само че и фосилизирани кости със свързани с тях вреди от каменни принадлежности демонстрират, че инструментите са били употребявани за кръвопролитие на огромни животни: хипопотамиди и бовиди.

Освен това моделите на потребление и изхабяване на самите принадлежности допускат обработка на растителни материали.

„ Сайтът съдържа минимум три обособени хипопотама “, споделиха доктор Плъмър и сътрудници.

„ Два от тези непълни скелети включват кости, които демонстрират признаци на кръвопролитие. “

„ Намерихме надълбоко порязване върху откъс от ребро на един хипопотам и поредност от четири къси, успоредни порязвания върху пищяла на различен. “

„ Също по този начин открихме кости на антилопа, които демонстрираха доказателства за хоминини, които отрязват плът с каменни люспи или че са били смачкани от камъни чук, с цел да извлекат костен мозък. “

„ Анализът на моделите на изхабяване на 30 от каменните принадлежности, открити на мястото, сподели, че те са били употребявани за рязане, остъргване и удряне както на животни, по този начин и на растения “

„ Тъй като огънят нямаше да бъде употребен от хоминини още към 2 милиона години, тези производители на каменни принадлежности биха яли всичко сурово, може би начуквайки месото в нещо като тартар от хипопотам, с цел да го улеснят за дъвчене. “

Откриването на зъби от парантропа с мускулести челюсти, дружно с тези каменни принадлежности, повдига въпроса дали може да е тази линия, а не родът Homo, който е бил архитектът на най-ранните олдовски каменни принадлежности, или може би даже, че голям брой линии са правили тези принадлежности почти едновременно.

„ Поведенията, непокътнати в Nyayanga, са минимум 600 000 години по-стари от предходни доказателства за мегафаунален мъртвец и преправка на растения и доста предшестват увеличението на абсолютния размер на мозъка, документиран в рода Homo преди 2 милиона години “, заключават създателите.

„ Късният плиоцен разшири географията на най-ранния Oldowan и новите доказателства за потреблението му в разнообразни задания ускоряват нашето схващане за адаптивното преимущество на ранната каменна технология в диетата на хоминините и екологията за търсене на храна. “

Статия за откритията беше оповестена на 9 февруари 2023 година в списание Science.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР