© Юлия Лазарова София не може да догони и Сараево

...
© Юлия Лазарова София не може да догони и Сараево
Коментари Харесай

Мнения Daily - Фандъкова се държи като НРБ при аварията в Чернобил

© Юлия Лазарова София не може да догони и Сараево по ограничения против мръсния въздух. Газова камера

Фандъкова се държи като Народна република България при повредата в Чернобил

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

" Когато отвориш прозореца, с цел да влезе пресен въздух, в действителност изкарваш свежия въздух на открито ". Този анекдот за Краков, който също като София е измежду европейските градове с най-мръсен въздух, важи с цялостна мощ и за българската столица, където измерените през вчерашния ден равнища на фините прахови частици са били три пъти над нормата от 50 микрограма на пространствен метър.

И какво прави локалната администрация? Столичният инспекторат е направил през седмицата (но не и вчера) шейсетина инспекции за изгаряне на нерегламентирани материали, в следствие от което е наложил няколко санкции - незнайно какъв брой, нито за какви суми. А в обява на страницата си във Facebook столичната кметица Йорданка Фандъкова прикани жителите, които се отопляват на въглища и дърва, да наблюдават уеб страницата на общината и в дните с огромно замърсяване да употребяват различно отопление. Какво ли са избрали призованите? Не и да мръзнат вкъщи, с цел да е чист въздухът на открито. Защото надали ще употребяват електроуреди.

В една друга балканска столица управляващите явно се оправят по-добре - през последните три дни количеството на фините прахови частици в Сараево беше от два до пет пъти над нормата. И локалната администрация взе незабавни ограничения: не разрешиха придвижването на товарни коли, анулираха обществените прояви навън и предизвестиха хората да не излизат. Освен това бе понижена температурата на централното отопление, което работи на въглища. Забранени бяха и строителни работи, при които се създава прахуляк.

По това Сараево и София си наподобяват - намират се в долини, заобиколени от планини, и са подложени на смог, прахуляк и мъгли. И в двата града се издигат високи здания, които пречат на придвижването на въздуха. Пълно е със остарели коли, които замърсяват околната среда, а доста семейства се отопляват на дърва и въглища.

Въпреки многократните уверения на софийската кметица Йорданка Фандъкова, че " Столична община извършва стратегия от над 100 ограничения за чист въздух ", наподобява, че или програмата не се извършва, или ограниченията не дават забележими резултати. Впрочем, българските управляващи признаха за казуса " замърсен въздух " преди не повече от три години. Нищо, че доста преди този момент авторитетни задгранични издания към този момент бяха разгласили репортажи за качеството на въздуха в София, а през 2013 година Европейската организация по околна среда излезе с отчет, съгласно който България има най-мръсния въздух измежду страните от Европейски Съюз. Дългогодишното мълчание на ръководещите по този проблем припомня за рефлексите на една друга власт, която по този начин и не предизвести жителите на Народна република България за повредата в Чернобил през април 1986 година.

Напролет в София ще бъде пусната третата линия на метрото, която ще облекчи трафика с 25%. " Ако го нямаше метрото, 79 000 тона повече нездравословни субстанции ще се изхвърлят годишно във въздуха ", съобщи през вчерашния ден шефът на " Метрополитен " Стоян Братоев.

Чудесно. Всичко останало обаче си е както досега, в това число и пиарските инициативи на " Московска " 33.

------------

Вижте Беларус и ще разберете.
Вечна дружба

Ченгетата желаят отново да сме в руска орбита

От коментар на експерта по връзки с обществеността Любомир Аламанов в неговия фейсбук-профил

Да видя в този момент в тази мъгла дали съм схванал вярно:

В отговор на рецензиите на Венецианската комисия, че Главният прокурор е съвсем БОК и няма кой да го проверява за каквото и да е, министърът на правораздаването господин Данаил Кирилов предложил следната скица:

Фотограф: Георги Кожухаров

Колегията на прокурорите, т.е. прокурорите във Висшия правосъден съвет, които са директно подчинени на Главния прокурор, който може да им съсипе живота, работата, кариерата, безусловно всичко, та тези хора свободно да избират Независим прокурор, който свободно и без значение ще може да проверява Главния прокурор. И Главният няма, но изобщо няма да им се сърди, в случай че има някакво следствие...

Все едно споделям на моите сътрудници: Колеги, изберете кой да ме следи, само че не забравяйте, че Дворче е огромно и метли дебнат отвред...

Колкото и да съм зле по конституционно право, а аз съм доста зле, само по-малко разбирам единствено от национални танци, и то от добруджанския край, та дори и аз знам, че в Конституцията написа по какъв начин Главният прокурор е началник на всички прокурори. По формулировка един тип.

Все отново, имам цялостно доверие на господин Кирилов и знам, че той знае за Конституцията. Най-вероятно. Т.е. знае, че предлага противоконституционни закони. Явно се надява това му предложение да бъде пратено на прословутия Конституционен съд, да падне там и нищо повече да не се случи. Стабилност се назовава. Хем правиш доста дейни придвижвания, хем нищо не помръдва, хем отчиташ активност пред Венецианската комисия, че доста искаш да направиш промени, но някакъв съд не ти дава. Впечатляващо!

А в този момент съществено. Борисов видя какво е отношението на ЕНП към Орбан. Как го низвергнаха на конференцията. И може би стартира да усеща, че ченгетата го бутат към този вид със страшна мощ. Защото на ченгетата не им пука за нищо друго, с изключение на да влудят хората, да разбият обществото, да се помъчат да ни извадят от Европейски Съюз и да ни вкарат отново във руска орбита. А за по-късно, вижте Беларус и ще разберете. Дано Борисов успее да се извади от тази обстановка и твърдо отстоява евроатлантическия цивилизационен избор на страната ни.

-----------

През последните 7-8 години приказваме за промяна на индустрията.
Реална стопанска система

Производството ни е с все по-висока добавена стойност

От коментар на икономиста Петър Ганев за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

През последната седмица бяха оповестени данните по области за 2018 година от годишната статистика на заетостта и разноските за труд. Тази статистика е изключително забавна, защото тя идва от докладите на фирмите и надлежно е изчерпателна, за разлика от наблюдението на работната мощ да вземем за пример, което е извадково изследване.

Фотограф: Цветелина Белутова

Важен фокус е преработващата индустрията, в която обичайно са над 1/5 от наетите в страната. Това е бранш, в който, след огромния спад през 2008-2010 година (от 600 на 500 хиляди наети лица), на пръв взор няма огромни промени – от 2010 година насам наетите лица са относително непрекъснат брой, като за 2017 и 2018 година въпреки всичко доближиха 520 хиляди Голямата смяна обаче е вътре в самата индустрия – следи непрекъснат спад на наетите в обичайни браншове, като производството на дрехи и мебели (добавената стойност в тези браншове е 6-8 хиляди евро на нает), за сметка на растеж в производството на електрически уреди, машини и съоръжение, компютърна техника, коли и транспортни средства (добавена стойност от 15-20 хиляди евро на нает). Именно по тази причина през последните 7-8 години приказваме за промяна на индустрията, а не толкоз за растеж от позиция на броя наети лица.

Областната разбивка в индустрията демонстрира къде динамичността е по-ясно изразена. Макар през 2018 година в индустрията да работят съвсем 100 хиляди по-малко по отношение на 2008 година, някои области освен не са изгубили, само че даже са спечелили наети лица. В област София, Пловдив, Смолян и Ямбол през 2018 година има повече наети в индустрията по отношение на 2008 година, в Търговище и Кърджали са на процедура без смяна по отношение на 2008 година Докато Пловдив беше водач по трупане на нови наети в индустрията през 2016 и 2017 година, през 2018 година на напред във времето излизат София-столица и заобикалящите я индустриални зони на територията на област София, както и областите Пазарджик и Хасково. Лидер за 2018 година е точно Хасково с растеж от 7% (+1 000 наети) единствено за една година. За пръв път Южен централен регион измества от първото място Югозападния по сбор наети в индустрията.

По отношение на заплатите, положителната вест е, че към този момент в съвсем всички области заплатите в преработващата индустрия изпреварват междинната за региона. През 2018 година в над 20 области, в това число всички в Южен централен регион, заплатите в преработващата индустрия изпреварват междинната за региона. Видимо трансформацията на родната индустрия към браншове с по-висока добавена стойност към този момент води и до по-високо възнаграждение. Логично е този развой да продължи и последователно квалифицираният труд в завода да печели повече по отношение на доста от другите други възможности – било то сезонна работа в чужбина или на морето, селскостопански труд и така нататък

Нека в този момент погледнем към най-динамичния бранш – осведомителни и информационни технологии (ИКТ), през 2018 година той основава най-вече работни места (+4593 наети), а заплатите са 2,7 пъти по-високи от тези в преработващата индустрия. Към това можем да прибавим и бранша на професионалните действия (+2083 наети), където попада аутсорсингът и заплатите са 1,6 пъти над тези в преработващата индустрия. В тези браншове обаче София-столица е безспорен водач – растежът на наетите в ИКТ бранша в столицата за 2018 година е 3929 души, на последващо място е Пловдив с растеж от 400 души и Варна с 261 души. Всички други имат пренебрежим растеж или даже спад.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР