© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Парламентът прие

...
© Юлия Лазарова Още по темата Вечерни новини: Парламентът прие
Коментари Харесай

Вечерни новини: "Бонус-малус" се отлага, пак мръсен въздух след години бездействие

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Вечерни вести: Парламентът одобри бюджет 2019, прокуратурата се намеси на съда по случая " Иванчева "

И още: Обиски в централата на Deutsche Bank; Конфликтът в Азовско море продължава да се развива; Протест на миньори в София преди срещата за климата в Полша
29 ное 2018
Вечерни вести: 200 млн. лева за старите изтребители, оптималният застрахователен предел става 3 хиляди лева

И още: България дефинира съветските дейности в Керченския проток за недопустими; Миньорите излизат на митинг в София; Стачки блокираха Гърция
28 ное 2018 С настъпването на захлаждането замърсяването на въздуха още веднъж стана водеща тематика в България. В някои квартали в София превишаването на допустимите правила за финни прахови частици (ФПЧ 10) в неделя беше над 4 пъти ( " Надежда " и " Хиподрума " ). В " Младост " беше 3.98 пъти, в " Павлово " - 3.34 пъти, сочат данните на Националната система за надзор качеството на атмосферен въздух, публикувани от Министерство на околната среда и водите. В понеделник в София очевидно въздухът беше още по-лош. Основните аргументи са ясни - първо, отоплението с дърва и въглища и горенето на други отпадъци, и второ, автомобилният превоз. Макар казусът да е от години до момента нищо не е направено от община и държавно управление и по какъв начин това може да се промени - четете тук. Как можем да ограничим провалите върху здравето, поучава dnevnik.bg.

Българските въглищни централи пък бяха тематика в изявлението на президента Румен Радев на интернационалната годишна конференция по климата в Катовице, Полша. " Последващо преразглеждане или нарастване на упоритостите за понижаване на парниковите излъчвания не дава отговор на нашите национални ползи ", сподели той. " Смятаме, че общественият аспект е фактор от извънредно значение за запазването на хиляди работни места ", твърди Радев и припомня, че в България през 2016 година парниковите излъчвания са намалели с 49% спрямо базовата 1988 година

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Странен е бил коментарът на президента пред медии, след края на срещата: " Когато приказваме за екологично чиста сила, дано не забравяме, че е значимо да имаме сигурна и предсказуема сила. В това отношение Европа също може да ни помогне доста, в случай че не основава спънки както в предишното за пътя на съветските доставки на газ за България, само че и за самия Европейски съюз ". Истината е, че Европа не е пречила на България, а прекъсването на " Южен поток " пристигна поради локален проблем. Който за пръв път министър председателят Борисов назова в петък: " И повода е корупция – корупционните схеми в публичните поръчки. "

НАЙ-ВАЖНОТО

" Бонус-малус " се отдалечава във времето

Системата за нов метод за установяване на цената на застраховката " Гражданска отговорност " може да не бъде въведена от 1 януари 2019 година, както се очакваше. Това допусна ръководителят на КФН Карина Караиванова на финалното публично разискване на предложенията. Причината за забавянето е, че към момента няма връзка сред осведомителните системи на КАТ и Гаранционния фонд, с цел да се дефинира " рейтингът " на съответния водач.
Освен това би трябвало да се трансформират два закона - Кодексът за застраховането и Законът за придвижването по пътищата. Трябва да се планува опция в талоните на колите да се запишат всички водачи, които имат право да ги ръководят. По предложение на КАТ ще се промени и тежестта на някои от провиненията. Обсъждането мина при изненадващо ниска заинтригуваност.

Катар напуща ОПЕК

Катар ще стане първата страна - производителка на нефт, която ще напусне петролния картел ОПЕК и ще се концентрира върху газовите си залежи. Новината беше оповестена публично от Саад ал Кааби, енергийният министър на страната, която е в неприятни връзки със съседите си Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Катар ще се отдръпна през 2019 година от ОПЕК, в която членува от 1961 година, година след основаването й.
Брентът се подвигна с съвсем 5% след новините от Катар и надмина 62 $ за барел. Катар създава близо една трета от природния газ в света, край крайбрежията й се намира най-голямото находище в света, което създава взаимно с Иран. Сега ще работи за увеличение на производството си на полутечен газ от 77 млн. тона годишно до 110 млн. тона.

Популярни персони приканиха за ограничения за изменението на климата на конференцията в Катовице

Фотограф: Kacper Pempel
Известни персони настояха за смяна в името на бъдещето на човечеството по време на церемонията по откриването на конференцията на Организация на обединените нации за климатичните промени в Катовице, Полша. Сред тях бе английският естественик и държавник сър Дейвид Атънбъро, който съобщи, че изменението на климата е най-голямата опасност за човечеството от хилядолетия насам. По неговото мнение климатичните промени могат да доведат до разпадането на цивилизациите и изгубването на " огромна част от естествения свят ". Актьорът и деятелят по климата Арнолд Шварценегер пък съобщи, че Съединени американски щати към момента са в Парижкия контракт за ограничение на световното стопляне и той има поддръжка на локално и държавно равнище в Съединени американски щати, макар решението на федералното държавно управление да се отдръпна от съглашението. Бившият шеф на Калифорния съобщи, че " Америка е повече от просто Вашингтон или един водач " и назова президента Доналд Тръмп " meshugge " - " вманиачен " на идиш, поради решението да отдръпна Съединени американски щати от Парижкия контракт.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Министърът на правораздаването привиква заседание поради Десислава Иванчева

Цецка Цачева провежда заседание на управленията на Прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и регионална работа " Изпълнение на наказванията " – София поради изискванията, в които са арестувани арестантите в столицата. Поканена е и Мая Манолова, която в четвъртък, в качеството си на омбудсман, популяризира фотоси от килията на някогашния кмет на регион " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Съвещанието се привиква след недоволствата на обвинените за унизителни и безчовечен условия в ареста на ул. Майор Векилски " 2. Иванчева и Петрова желаят също да участват. В понеделник Цачева сподели, че двете сами са поискали да са в софийския арест, вместо в пандиза в Сливен. Освен това пространствата на пандиза и местата за задържане в столицата са пренаселени и нямало опция за по-сериозен ремонт.

Започват дебатите за Brexit в английския парламент

Британският парламент стартира на следващия ден петдневни диспути по съглашението за Brexit преди гласуването на 11 декември. Лидерите на Европейски Съюз към този момент утвърдиха договорката, съгласно която Обединеното кралство ще напусне съюза на 29 март с продължаващи близки връзки. Но прокарването й през надълбоко разделения английски парламент ще е извънредно мъчно.

Твърдите брекзитъри разчитат, че в случай че документът не мине, ще стартира ново предоговаряне на изискванията сред Европейски Съюз и Англия. Брюксел обаче е безапелационен, че преговорния развой няма да се възобнови, а английският министър председател Тереза Мей предизвести, че в случай че депутатите отхвърлят съглашението, това може да докара до сюжета за Brexit без договорка, което ще има тежки последствия за страната.

КАКВО ЛЮБОПИТНО

Възстановиха пилотираните полети до Международната галактическа станция

Фотограф: Shamil Zhumatov
Новият екипаж на Международната галактическа станция сполучливо беше изстрелян в околоземна орбита в понеделник по обяд българско време от космодрума " Байконур " в Казахстан. Тримата астронавти - от Съединени американски щати, Канада и Русия, би трябвало да доближат орбиталния комплекс след към шест часа.
Това е първият пилотиран полет на руската галактическа платформа " Союз-ФГ ", откакто през октомври ракетата-носител аварира по средата на полета с двама души на борда, които оцеляха с помощта на системата за спешно катапултиране. От съветската галактическа организация " Роскосмос " настояват, че са разпознали и отстранили казуса, довел до злополуката.
В околните месеци Съединени американски щати възнамеряват да възстановят пилотираните си полети в космоса с помощта на частните компании SpaceX и Boeing.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Онлайн търговците към този момент няма да могат да блокират интернет потребителите или да ги пренасочват автоматизирано към локална версия на техния уебсайт според от местоположението им , откъдето се свързват. Това планува влезнал в действие към този момент правилник на Европейски Съюз. Търговците няма да имат право да постановат разнообразни условия на заплащане според от купувачите, само че ще си запазят правото да доставят или не артикули в определени от тях страни. Това ще важи за електроуредите, хотелските резервации, наемане на коли или закупуване на билети за концерт. Платените абонаменти за филми и спортни събития обаче ще се употребяват към този момент свободно.

Решението да се анулира промяната на часовото време в Европейски Съюз надали ще се реализира до 2021 година , сподели австрийският министър на превоза Норберт Хофер. Австрия ръководи Съвета на Европейски Съюз. През септември Европейската комисия предложи от 2019 година да завърши прекосяването от лятно в зимно часово време и назад.

В България имаше и допитване кой вид да избра. Според Хофнер е нужно повече време, с цел да може страните членки да се приготвят.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" През 2012 година, помните, имаше едно огромно земетресение, което раздруса Перник и стигна до София като влияние. Тогава дружно с моето семейство живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предлагането на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев ".

Владислав Горанов, министър на финансите, изяснява пред Нова тв за какво живее в апартамент от 180 кв.м в първокласен комплекс в София, благосъстоятелност на кръстникът му Иван Сариев

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Мексико продава първокласния президентски аероплан

[Reuters]
Правителството на Мексико разгласи, че ще продаде първокласния президентски аероплан " Боинг 787 Дриймлайнър ", откакто бъде употребен за финален път от досегашния президент Енрике Пеня Нието за пътуването до Буенос Айрес за срещата на Г-20. Новоизбраният президент на страната, социалистът Андрес Мануел Лопес Обрадор, разгласи неотдавна, че ще продаде всички самолети и хеликоптери, " които използваха корумпираните политици. " Става дума за 60 самолета и 70 хеликоптера, благосъстоятелност на държавното управление. Боингът бе платен от държавното управление на някогашния президент Фелипе Калдерон (2008 - 2012 г.) за 218 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР