© Юлия Лазарова Още по темата Агроминистерството забранява една мандра

...
© Юлия Лазарова Още по темата Агроминистерството забранява една мандра
Коментари Харесай

"Сиренето" с палмово масло ще се продава само предварително опаковано

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Агроминистерството не разрешава една мандра да създава и сирене, и " палмов " артикул

С разпоредба страната затваря бизнес. Логично, смяната се поддържа от предприятията с достоверни млечни произведения
29 апр 2018
Отново са открити растителни мазнини в маслото

Пореден тест на " Активни консуматори " демонстрира фалшификации при млечни артикули
23 окт 2017 Забранява се потреблението на думата " млечен " или нейни производни в наименованието на имитиращите артикули, които съдържат в състава си растителни мазнини. Продуктите с палмово масло ще се оферират в комерсиалната мрежа единствено авансово опаковани и на обособени щандове или на обособени места, на които има ясно означение с надпис " имитиращи ".

Това плануват промени в Наредбата за характерните условия към млечните артикули, които са оповестени още веднъж за публично разискване в Портала за публични съвещания на Министерския съвет. Такова разискване беше направено и през 2016 година, когато планът за смяна на наредбата беше разгласен за първи път и нотифициран от Европейската комисия. Проектът тогава обаче не стигна до приемане.

Мнения и мнения по предложенията ще се одобряват до 14 юни т.г. Измененията ще бъдат признати с разпореждане на държавното управление.

Нови условия и при етикетите

Промените плануват върху етикета в непосредствена непосредственост до наименованието на продукта наложително да бъде написано " Имитиращ артикул " с ясно означение на съставния елемент или съставката, които са употребявани като частични или цялостни заместители на млякото. Освен това думите " имитиращ артикул " би трябвало да са с величина на буквите най-малко 75% от тези, с които е изписано името на продукта.

Етикетът наложително би трябвало да съдържа количеството на съставките, употребявани в производството - сурово мляко, мазнини и/или протеини от немлечен генезис. Ако в продукта има мляко, друго от краве, би трябвало да се уточни какво е то.

На производителите ще бъде даден тримесечен гратисен интервал от влизане на постановлението в действие, с цел да изпълнят условията, свързани с етикетирането. Върху наличните имитиращи артикули, опаковани и етикетирани преди влизането в действие на постановлението, би трябвало да бъде подложен спомагателен етикет или печат с изискваната информация.

По-лесен надзор, по-информирани консуматори

Промените имат за цел да улеснят контрола, да засилят информираността на потребителите, както и да защитят ползите на българските производители на сурово мляко и достоверни млечни артикули, излиза наяве от претекстовете към плана на постановлението.

Според тях непрекъснатите инспекции на Агенцията по сигурност на храните за интервала 2013-2017 година демонстрират повтарящи се нарушавания, свързани с съществуване на немлечни съставки в артикули, които се оферират като масло, сирене и кашкавал. Контролиращите срещат компликации при следене на храните и партидите, изключително при тези, които се оферират в непакетиран тип, и очебийно в обектите в дребните обитаеми места.

Очаквано влияние

Предлаганите ограничения ще имат прочут ограничаващ резултат поради условието имитиращите артикули да се оферират на пазара само авансово опаковани. Но това би засегнало дребен дял от продажбите в комерсиалните обекти - по данни на Евростат към 10% са питателните артикули, които се преопаковат/разфасоват в обектите за търговия на дребно, демонстрира предварителната оценка на въздействието.

Според нея условието за авансово пакетиране на имитиращите артикули при равни други условия ще увеличи разноските за тяхното произвеждане. Това би понижило търсенето им на пазара, като отчасти ще свие ценовото им преимущество. Възможно е да се стигне до изгубване на предлагани продукти в най-ниския ценови сегмент и надлежно до заместването им с артикули от импорт (предварително пакетирани) или с млечни артикули.

Промените са част от ограниченията, които земеделското министерство предлага, за ограничение на използването на палмово масло и други заместители за да се ускори потребителското доверие и да се поддържат производителите на достоверни млечни артикули.

Вече беше оповестен план за смяна на Наредба №1 от 2016 година за хигиената на храните, който планува възбрана за произвеждане на млечни и имитиращи артикули в едно и също дружество. Това предложение обаче раздели мненията в сектора. Част от бизнесмените приветстват смяната, само че някои считат, че страната няма право да принуждава цели бизнеси да бъдат затворени, с цел да подтиква други.

От асоциациите на млекопреработвателите и животновъдите упорстват за цялостна възбрана на производството и продажбата на имитиращи артикули, представяни за млечни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР