© Юлия Лазарова Народното събрание е приело на първо четене

...
© Юлия Лазарова Народното събрание е приело на първо четене
Коментари Харесай

Държавата смекчава режима за обновяване на телеком базовите станции

© Юлия Лазарова Народното събрание е приело на първо четене законопроект за изменение и допълнение в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който планува осезаемо по-лек режим за възобновяване и дооборудване на базовите станции на телекомуникационните оператори в страната. Те дават отговор за покритието на мрежата в България, а измененията може да доведат както до по-добро разпространяване на към този момент съществуващата 4G технология в България, по този начин и по-бързо създаване на мрежата от пето потомство, по-известна като 5G.

Според измененията в закона, към този момент няма да се изисква позволение за градеж за " поддръжка, дооборудване или възстановяване на детайли на приемо-предавателни станции, както и тяхната замяна или допълнение посредством монтаж или ремонт на радиопредавателната система при положение, че не се постанова осъществяването на изкопни работи и не се трансформира значително структурата, типа на градивните детайли или натоварванията на съответните уреди ". Предложението е импортирано от Спас Панчев, който сега е самостоятелен народен представител, а преди този момент беше в парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Телекомите са удовлетворени

И трите огромни телекома в България - БТК, " Теленор " и " А1 ", наподобяват удовлетворени от предложенията, които ще улеснят доста работата им по възобновяване на мрежата и въвеждане на 5G стандарта. То стартира с дооборудване на към този момент съществуващите базови станции, преди да премине към основаването на нови такива - част, която не се покрива от промените в закона.

" Ако измененията не бъдат осъществени в този момент, разгръщането на мрежите от ново потомство ще бъде невероятно. Настоящият режим изисква за всяко преоборудване на мобилна станция да се вади напълно ново позволение за градеж трета категория. В тази категория са градежи като Водноелектрическа централа и здания с РЗП 5000 кв.м. ", разясниха от БТК пред " Капитал ". Според телекома, процедурата е дълга, скъпа и комплицирана, " лишава сред 6 и 24 месеца и коства непотребен финансов и човешки запас, който може да бъде ориентиран към нововъведения и нови услуги, вместо към административни производства ".

От " Теленор " показват, че въпреки измененията да са огромна крачка напред, те не покриват всички потребности на телекомите за по-лека регулаторна рамка при построяването на 5G мрежа.

" Предложените и гласувани на първо четене промени в Закон за устройство на територията са единствено една от стъпките, които би трябвало да бъдат направени, с цел да могат българските мобилни оператори да пристъпят към необятно развиване на комерсиална 5G мрежа. С тези промени ще се даде опция за улеснение и ускорение на подобренията и предлагането на 5G услуги посредством съществуващите уреди, само че с цел да могат българските консуматори да се възползват от технологията от ново потомство ще бъде належащо да бъдат изпълнени и още няколко добре известни условия ", споделят от " Теленор ".

Според " А1 България " облекчаването на изискванията по поддържането на актуалната мрежа и усъвършенстване на процесите по надграждането са належащо изискване, с цел да може да се случат огромни вложения в бранша. " В сегашното законодателство построяването на една базова станция лишава повече от година, което е извънредно дълъг интервал. И тук не приказваме единствено за нови базови станции. Всички оптимизации - замяна или прибавяне на съоръжение, изискват да се повтори разрешителния режим, като за създаване на нов строителен обект ", споделят от " А1 България " пред " Капитал ".

Следваща стъпка - радиочестотния набор

Според операторите измененията не покриват всички потребности на бранша, с цел да може България да вкара 5G технологията допустимо най-бързо. Следващата стъпка от страна на страната най-вероятно ще бъде събаряне на цените за използването на радиочестотния набор. Според " Теленор " тя би трябвало да бъде съобразена с цените в останалите страни от Европа.

" Действащите сега цени са прекомерно високи в съответствие с цените за прилагане на набор в останалите страни в Европейски Съюз. Предложението за такава нова цена има и е подкрепено както от КРС, по този начин и от операторите, само че към момента се чака утвърждението на държавното управление. В този смисъл, за " Теленор " измененията в Закон за устройство на територията са стъпка в вярната посока, само че не са задоволителни, с цел да можем да пристъпим към разрастване на 5G мрежа ", прибавят от телекома.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР