© Велко Ангелов В периода 17 декември 2018 г. -

...
© Велко Ангелов В периода 17 декември 2018 г. -
Коментари Харесай

Частна фирма е продала винетки за пет пъти повече пари от държавата

© Велко Ангелов В интервала 17 декември 2018 година - 5 март 2019 година Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е продала 164 369 винетки за 10.8 млн. лева посредством уеб страницата www.bgtoll.bg. За същия интервал " Интелигентни трафик системи " (ИТС), единственият частен снабдител на винетки към оня миг, е продал 727 407 винетки за 54.7 млн. лева - или за пет пъти повече пари.

Това излиза наяве от отговори, получени по Закона за достъп до социална информация. Първоначално АПИ отхвърли достъп до данните за частната компания, защото били комерсиална загадка. Впоследствие " Капитал " апелира отхвърли пред Административен съд - София-град, със съдействието на правния екип на " Програма достъп до информация " и завоюва делото през ноември 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По контракт частната компания задържа 7% от цената на винетките, които продава, като комисионна. Това значи, че над 3.8 млн. лева ще останат за доставчика, а няма да влязат в държавния бюджет.

В сумата за продадените винетки не се включват приходите от тези, които са продадени на каса в регионалните пътни ръководства или търговски обекти. Голяма част от последните обаче - като бензиностанции ОМВ, " Лукойл ", " Петрол ", " ЕКО ", както и EasyPay и " Български пощи " са в мрежата на Националния снабдител на услуги (НДУ) - ИТС.

Това, че страната продава доста по-малко електронни винетки, значително се дължи и на сериозния безпорядък при въвеждането на новата система при започване на предходната година.

Малък пазарен дял за уеб страницата на страната

По данни на пътната организация електронните винетки, купени от български и задгранични притежатели на леки или тежки транспортни средства през 2019 година, са на стойност над 392 млн. лева За съпоставяне, през цялата 2018 година постъпленията са били 358 млн. лв.. Към 18 септември приходите от електронни винетки бяха 325 млн. лева, което значи, че за три месеца са продадени виентки за близо 70 млн. лева

Само до 5 март са били продадени винетки за към 17% от общата сума за предходната година - общо над 65 млн. лева Февруари е месецът, в който са купени най-вече е-винетки от български водачи - над 700 хиляди бр., оповестяват от АПИ.

В свои отговори до " Капитал " от януари 2019 година от " Интелигентни трафик системи " твърдяха, че имат 60% пазарен дял. Данните, които " Капитал " получи обаче, сочат, че делът им може да е бил по-голям - над 80%, в случай че се съпоставя единствено с държавния уебсайт без продажбите през терминали или пътни ръководства. Освен ИТС има още един народен снабдител, който продава винетки - " Конкорд смарт инфраструктура ". Ако общо двете компании имат жестоко 80% пазарен дял, то поради комисионите им най-малко 20 млн. лева от приходите от винетки не отиват за пътна инфраструктура, какъвто е замисълът, а са оборот на фирмите.

От една страна, в това няма нищо неприятно - повече благоприятни условия за продажби на винетки може да улесняват водачите. От друга обаче, серията от неприятни стъпки на АПИ води до по-ниски доходи за бюджета й. Първо бяха гафовете със системата за е-винетки, която сякаш беше тествана месеци наред, а след това се оказа, че е зле проведена и не може да служи за продажби. След това беше отсрочена и тол системата за тежкотоварни коли и вместо да стартира през август 2018 година, ще проработи до 1 март тази година. Това забавяне коства на страната още над 200 млн. лева евентуални доходи в интервала август-декември 2019 година

Съдът: Пътната организация не регистрира публичния интерес

" Капитал " изиска въпросните данни за продадените е-винетки от страната и от ИТС на 5 март, само че със странни причини АПИ отхвърли да ги даде. Тя даде информация за продажбите през държавния уебсайт, само че на 19 март попита " Интелигентни трафик системи " дали разрешава да се разкрие информацията. Фирмата се базира на общите условия за национални снабдители на услуги и твърдеше, че съгласно тях информацията е конфиденциална.

Така на 2 април АПИ отхвърли достъп до поисканата информация, без да регистрира надделяващия публичен интерес. Впоследствие обаче Административен съд - София-град, анулира отхвърли на организацията.

" Самото събитие, че претендираната информация е обвързвана и/или е във връзка размера на приходите/средства от продажбата на винетки, които следва да се влагат в построяването и ремонт на републиканската пътна мрежа, предопределя бистрота и досегаемост на същата, каквато е и главната цел на ЗДОИ ", показва арбитър Вяра Русева в своето решение от 20 ноември. Според нея липсва разбор и аргументация дали е налице надделяващ публичен интерес от страна на АПИ и несъгласието на третото лице се преодолява точно от него.

В последна сметка информацията беше предоставена на 17 декември.

Една сага с монопол

Дълго време ИТС беше единствената частна компания, която продава е-винетки като Национален снабдител на услуги (НДУ). Компанията беше записана като НДУ с решение на АПИ от 18 декември 2018 година Ден откакто е избрала компанията, АПИ разгласява и изискванията за кандидатстване на уеб страницата си, което изглеждаше като привилегироване на ИТС по отношение на други евентуални претенденти. Друга любопитна детайлност към ИТС е, че още от 2012 година, инцидентно или не, тя работи с компанията, която построи тол системата - Kapsch.

Междувременно компанията " Телетол " се бори да стартира да продава винетки, само че съгласно техния роман АПИ не им разрешава да се свържат със системата. Към момента те са регистрирани, само че не са свързани със системата на страната.

През август предходната година " Конкорд смарт инфраструктура " също стартира да продава електронни винетки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР