© ВЕЛКО АНГЕЛОВ В две предизборни кампании тази година премиерът

...
© ВЕЛКО АНГЕЛОВ В две предизборни кампании тази година премиерът
Коментари Харесай

Политиката на кранчето

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ В две предизборни акции тази година министър председателят Борисов обикаляше страната с джипка, постоянно придружаван от финансовия министър Горанов, и даваше на електората наред - автомагистрали, заплати, пенсии. В тази неведнъж играна пиеса като за постепенно разрастващи се следизборно плочата стартира да се обръща. Два дни след втория тур финансовият министър предизвести кметовете да не понижават налози и такси, тъй като " с тези доходи от налог недвижими парцели, като сметнем единствено тротоарите, надали ще можем да сменим и една плочка ".

Което е косвено обръщение към общините да подвигат налозите, които управляват, в случай че желаят да организират някакви лични политики. В момента за тях локалната власт разполага с доста дребен запас. За инфраструктура разчита главно на еврофондове, а за всичко останало - на държавното управление, което малко или доста я прави подвластна, в това число политически.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И всяка година молбите на кметове към " Дондуков " 1 валят. Така един може да получи стотици милиони за противоречиви планове (прословутото кръстовище във Варна), а различен да бъде подминаван, тъй като е " непокорен ". В тази политика на кранчето, което може да пуска и стопира с всевъзможни съображения, държавното управление в последна сметка е отговорно за общата картина в локалната власт и несъответствията в нея - тъй като оперира с парите на всички жители и целия бизнес.

В същото време остава безмълвно за причините за някаква степен на финансова децентрализация на общините - евентуално тъй като би разрешила и самостоятелност в метода, по който се организират локалните политики. Както сподели финансовият министър по различен мотив през седмицата, " приказваме за каквото преценим, че желаеме да приказваме, а не каквото вие кажете " - в отговор на въпрос на журналистка от малкия екран на Българска социалистическа партия. И като един владетел на кранчето направи недвусмислена връзката сред партийната дотация и ориста на малкия екран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР