© Велко Ангелов Още по темата Инспекторатът към ВСС вече

...
© Велко Ангелов Още по темата Инспекторатът към ВСС вече
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите поиска пълна прозрачност за ведомствени жилища

© Велко Ангелов Още по тематиката
Инспекторатът към Висш съдебен съвет към този момент ще има достъп до банковата информация за магистратите
30 май 2018
Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет: Ще реагираме при всеки опит за посягане против съда

Съдия беше атакувана, откакто постанови решение против жълт уебсайт поради погрешна обява, сътрудници я поддържаха
15 май 2018
И ловджия, и арбитър съм, на закона цар и стопанин съм

Прокуратурата и правосъдният инспекторат тихомълком покриха историята с ловешкия арбитър Иван Иванов, упрекнат в противозаконен лов
3 апр 2018
Как (не) се търси корупция в правосъдната власт

Прокуратурата провежда спешен PR на председателката на Софийския апелативен съд
22 мар 2018 Висшият правосъден съвет (ВСС) да направи общодостъпна информацията за всички настоящи все още контракти за наем на ведомствени жилища в системата, обществено да осведоми до каква степен и при какви условия е отчитано имотното положение на кандидатстващите за такива жилища магистрати, в това число и на техните съпрузи или лицата, с които са във фактическо общуване, както и да оповести дали има случаи, когато срокът на наемния контракт е надвишил оптималните пет години, и какви да аргументите за това. Да уточни също по този начин дали има случаи, при които изборни членове на Висш съдебен съвет, инспектори в инспектората и така нататък са траяли да употребяват чартърен ведомствени жилища и след приключване на мандата им или прекратяването му.

За това приканва Съюзът на съдиите в България (ССБ) в отворено писмо до съвета, изпратено през вчерашния ден. В писмото се упорства също по този начин да се оповести информация дали има случаи, при които настоящи наемни контракт са били преразглеждани във връзка с съответен наемател.

От ССБ се базират на текст в Правилата за отдаване чартърен на недвижими парцели – частна държавна благосъстоятелност, предоставени в ръководство на Висшия правосъден съвет за жилищни потребности (чл. 11, алинея 3), съгласно който на всяко тримесечие дирекция " Управление на собствеността на правосъдната власт " към Висш съдебен съвет показва на дирекция " Бюджет и финанси " към съвета настояща информация за настоящите наемни контракти, в която се показват отдадените чартърен парцели, наемателите и размерът на наемната цена. Това значи, че даването на тази информация няма да съставлява техническа компликация, се споделя в писмото.

Според тези правила главен аршин за обмисляне на жилищните потребности на кандидатстващите за ведомствени жилища е те да не имат в същото обитаемо място благосъстоятелност или право на прилагане върху жилище, къща, вила, ателие, студио, офис, обитаемо таванско помещение, магазин или хотел. Там е записано също по този начин, че срокът на наемния контракт за жилище от ведомствения жилищен фонд на Висш съдебен съвет не може да надвишава 5 години. Договорите на изборните членове на Висшия правосъден съвет, на основния контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет, на изборните членове на Комисията по атестациите, които са командировани магистрати в съдийската и прокурорската колегии на Висш съдебен съвет, и на шефа на НИП, се подписват със период до приключване на мандата им или прекратяването му.

" В своята активност до момента другите сформира на Висшия правосъден съвет не са обезпечили бистрота по тази тематика, нито във връзка с необятния кръг от магистрати, нито по отношение на обществеността макар проявявания интерес от представители на медиите. По този метод остават неразбираеми въпросите дали настоящата уредба за спомагателни придобивки в правосъдната система е учредена на обективни правила, дали същата е налична за съдиите, прокурорите и следователите, които в реалност се нуждаят от такива придобивки в полза на положителното осъществяване на предоставените им функционалности, по какъв метод се взимат решенията за даване на обществени придобивки ", написа в писмото.

Атаката против Атанаска Дишева

Конкретният мотив да се изготви писмото са офанзивите в някои медии през последните дни против члена на Висш съдебен съвет от съдийската квота Атанаска Дишева, която употребява ведомствен апартамент. Обвиненията против нея са, че от 2006 година живее във ведомствен апартамент от 173 кв.м в столичния квартал " Изток ", за който заплаща 202 лева месечен наем. А в това време тя и брачният партньор й имат мезонет във Варна и други парцели. Формално това не е нарушаване на закона, а и Дишева е заявила имотното си положение по този начин, както изисква законът, декларацията й е проверявана и не са открити никакви несъответствия, по тази причина офанзивата против нея се води в медиите.

В изявление пред правния уебсайт " Де факто " от през вчерашния ден Дишева декларира, че усеща тази офанзива като опит да бъде сплашена поради позициите, които заема във Висш съдебен съвет. " Ако беше направена сходна инспекция за всички стотина съдии от Върховен административен съд, за към 120 съдии от Върховен касационен съд, за всички някогашни и сегашни членове на Висш съдебен съвет, на Инспектората, бих вярвала, че ставащото е плод на справедлива преценка и няма нищо общо с работата ми като член на Висш съдебен съвет и заеманите от мен позиции. Сега го чувствам като опит да бъда сплашена ", споделя тя. И напомня, че ведомствени жилища се употребяват освен в правосъдната власт, само че и от депутатите и членовете на изпълнителната власт. " Нека тогава кардинално се сложи въпросът има ли въобще потребност страната от ведомствени жилища ", споделя тя.

Атанаска Дишева, която преди бе арбитър във Върховния административен съд (ВАС), е определена от професионалната квота на съда и е един от дребното членове на съдийската гилдия, които вземат отношение по всички основни въпроси в съвета, позицията й постоянно е професионално аргументирана и кардинална, а това е държание, което статуквото не толерира. Проблемът значително идва от това, че от началото на офанзивите и досега тя изобщо не получи опция да огласи обстоятелствата по имотното си положение във Висш съдебен съвет, като покаже и документи, по този начин както в детайли излага всичко в изявлението. Същевременно Висш съдебен съвет не пожела да заеме позиция във връзка писанията против нея.

" Два пъти приказвах с представляващия (ВСС - бел.авт.) Боян Магдалинчев – чух, че се приказва за внасяне на точка за мен, желаех да се приготвя с документи. Той ми отговори, че няма такова нещо. Мисля, че обстановката с мен попада в спешния пиар на Висш съдебен съвет и изисква институционална реакция, само че съгласно господин Магдалинчев е моя работа да давам отговори ", споделя Дишева.

Практиката

Истината е, че в правосъдната система е всеобща процедура магистрати от други градове да употребяват ведомствени жилища, макар че имат недвижими парцели другаде. През 2016 година остарелият екип на уеб страницата " Правен свят " оповести информация, получена по Закона за достъп до социална информация от Висш съдебен съвет, че трима членове от тогавашния състав на Висшия правосъден съвет, един някогашен правосъден контрольор и основният правосъден контрольор са с 10-годишни контракти за наем на ведомствени жилища макар правилото, че лица на изборна служба се настаняват в такива жилища до края на мандата им. Това са Румен Боев, с наем от 157.54 лева месечно, Юлиана Колева (132.61 лева.), Галя Георгиева (58.95 лева.), Теодора Точкова (135.81 лева.).

Други членове на предходния Висш съдебен съвет, които не са от столицата и не употребяват ведомствени жилища, са настанени на свободен наем, а Димитър Узунов при започване на мандата се е настанил в хотел " Рила ". По-същественото е, че и свободният наем и цената на хотела се заплащат от бюджета на правосъдната власт, а лимитът, избран от Висш съдебен съвет, е 1000 лв..

В началото на 2015 година пък стана известно, че членът на по-предишния Висш съдебен съвет Радка Петрова, която е от Перник, продължава да употребява ведомствен апартамент в " Манастирски ливади ", макар че мандатът й е преустановен, а тя е пенсионирана от Висш съдебен съвет. Вече година Висш съдебен съвет не извършва закона, който планува основаването на Съвет за партньорство

Почти една година към този момент не се извършва законовата наредба, която планува основаването на Съвет за партньорство към Висш съдебен съвет, където би следвало да се разискват въпросите, директно свързани с професионалните ползи на магистратите, в това число и отдаването на ведомствени жилища чартърен, хонорари, ексклузивен труд, пътни разходи и други Това се споделя в писмото на ССБ. Новият текст в Закона за правосъдната власт, в действие от м.г., гласи, че Съветът за партньорство се състои от трима изборни членове на Висшия правосъден съвет, избрани от пленума, от представители на всяка от професионалните организации на магистратите, в която членуват не по-малко от 5% от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите, както и от представители на съдиите, прокурорите и следователите, нечленуващи в такива организации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР