© Цветелина Белутова Правозащитната организация Client Earth, Friends of the

...
© Цветелина Белутова Правозащитната организация Client Earth, Friends of the
Коментари Харесай

Екоорганизации подновиха жалбите си за "Струма" през Кресненското дефиле

© Цветелина Белутова Правозащитната организация Client Earth, Friends of the Earth Europe и Екологично съдружие " За Земята ", като част от CEE Bankwatch Network (най-голямата мрежа на локални екологични организации) подадоха допълнение към своя тъжба против трасето на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле до Европейската комисия (ЕК).
Те желаят от институцията да стартира да работи по проблема, като съгласно природозащитниците построяването на трасето през дефилето е незаконно, защото то се намира в предпазени зони от Натура 2000 и в случай че придвижването през него продължи, типовете в района ще изчезнат.

Към жалбата те са добавили самостоятелен теоретичен разбор на специалисти от Националния природонаучен музей и Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Неприемливо е, че неповторимото биоразнообразие на Кресненския пролом се унищожава в нарушаване на Европейското законодателство от същите управляващи, които са длъжни да го опазват. Ако Европейската комисия не предприеме незабавни ограничения, обстановката може да излезе отвън надзор и към този момент да няма да има какво да бъде опазвано в района на пролома ", споделя Евелина Тилец – Бакаларз, юрист по биоразнообразие към ClientEarth.

Жалбата е против Българското държавно управление към Европейска комисия и Вицепрезидента й Франс Тимерманс, като е продължение на друга такава, подадена преди две години от организациите против проектите за построяването на автомагистралата през Кресненския пролом. Европейска комисия до този миг не е подхванала ограничения за спазването на eвропейското законодателство, макар че е била алармирана, прецизира се в известие на жалбоподателите.

От основна значимост е Европейска комисия да предприеме незабавни ограничения за спасяването на нашата природа – трафикът би трябвало да бъде изнесен отвън Кресненския пролом, споделя Десислава Стоянова от " За Земята.

Българското държавно управление още през 2017 година след извършена оценка за въздействието върху околната среда.
избра така наречен " източен вид " за автомагистралата - платното в посока Гърция да минава през съществуващия път Е-79, а в посока София ще се строи ново трасе източно от дефилето.

Според неправителствените организации обаче трафикът би трябвало да се изнесе от дефилето, защото умира сериозна част от биоразнообразието там, а и има възможност България да наруши европейското законодателство, в случай че не го направи.

Казусът най-вероятно ще се преглежда от новия състав от Европейска комисия.1 млрд.лв. ще коства трасето през Кресненското дефиле
Какво споделят учените

Екипът, изготвил проучването включва доцент доктор Стоян Бешков от Националния природонаучен музей, Емилия Вачева докторант към съшата институция, доцент доктор Борислав Наумов и Ангел Дюмеджиев от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките.

Учените съпоставят данни за типовете от 2003 година със междинното за 2014 г.-2015 година Оказва се, че предпазените прилепи са намалели с 93%, застрашените костенурки и змии – до 60%, а някои гръбначни евентуално са изцяло изчезнали от района. От 3345 гръбначни в района през 2003 година са оостанали едвам 544.

В свое мнение до Европейска комисия специалистите означават, че трафикът в дефилето няма да стане по-малък в бъдеще по отношение на 2003-2004 година, което ще навреди на хабитатите и няма да разреши да се възврънат популациите на изчезващите в района типове.

Проблемите с парите

До този миг няма и информация държавното управление да е подало апликационна форма за европейско финансиране на лотът сред Крупник и Кресна. Въпреки мълчанието на ръководещите, на управлението на Агенция " Пътна инфраструктура " и районното министерство по тематиката, стана ясно, че обектът най-вероятно ще се фазира, защото нямаше по какъв начин да се извърши в сегашния програмен интервал.

Самият Борисов се застрахова тъкмо преди европейските избори през май: " Ще направя автомагистрала " Струма " до Кресна от двете страни, а след това, който желае, да дава няколко милиарда, може да я качи по върховете, тъй като по този начин желаят. Има доста мераклии за власт, дано намерят положителни решения, да съберат няколко милиарда и да го създадат по този начин, както желаят... Трябва да си зададем доста значим въпрос – да дадем ли тези милиарди за тази права от 14 км или да има автомагистрала от София до Видин. "

В момента вървят публични поръчки за правата в двете направления.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР