© Цветелина Белутова Още по темата Премиерът Бойко Борисов лично

...
© Цветелина Белутова Още по темата Премиерът Бойко Борисов лично
Коментари Харесай

След като премиерът поиска, КЗК започва секторен анализ на медиите

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Премиерът Бойко Борисов персонално се зае и с медийния пазар

Създава се работна група за законодателни промени по отношение на собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространяване
28 фев 2018
Петият закон на Пеевски...

...и оповестяването на петата власт
8 фев 2018
Пеевски внесе законопроект за собствеността на медиите

Депутатът желае да направи обществено финансирането на медиите, които не са негови
6 фев 2018 В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е постъпило искане от министрите на стопанската система, финансите и културата за формиране на произвеждане за осъществяване на секторен разбор на конкурентната среда на медийния пазар в страната. Регулаторът се самосезира и ще реализира изследване в границите на пълномощията си, написа на уеб страницата на ведомството.

До желанието за реализиране на този разбор се стигна, откакто в края на февруари на съвещание на Министерският съвет бе признато решение, импортирано персонално от премиера Бойко Борисов, за основаване на работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство по отношение на собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване. Тя включваше точно въпросните трима министри писали до Комисия за защита на конкуренцията - Емил Караниколов, Владислав Гованов и Боил Банов. Според източници на ClubZ техният документ е подписан на 14 март и комисията е разкрила процедурата две седмици по-късно на 29 март.

На пръв прочит концепцията е да се даде генерално и кардинално решение на един някогашен проблем с неналичието на бистрота и регулация на медийния пазар в България. Изготвянето на секторния разбор е прокламиранo като първа крачка към него. То обаче идва скоро откакто промени с сходна заявена цел бяха препоръчани от група депутати от Движение за права и свободи, измежду които й издателя на " Телеграф ", " Монитор " и " Политика " Делян Пеевски и може да се преглежда като самобитна имитация на техния план.

Какво ще изследва Комисия за защита на конкуренцията

В известието Комисията извежда пет точки, по които би трябвало да проучва медийния пазар в страната.
На първо място тя декларира, че ще изследва характерността, структурата на общия медиен пазар в страната (както и характерността и структурата на съответните подпазари в него). За тази цел ще бъде оценена активността на всички типове медии: вестници, списания и други периодически издания, медиите, популяризирани, посредством електронни съобщителни мрежи, като публичните или търговски електронни медии лицензираните или записаните публични или търговски снабдители на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги, както и онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, осведомителни организации и други електронни издания.
Комисия за защита на конкуренцията ще проучва всички съответстващи обстоятелства и условия свързани с медийния пазар и откри съществуват ли данни или предпоставки за попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията на общия медиен пазар и/или на негови подпазари в страната и в случай че да, какви са аргументите за това. Регулаторът ще преценя има ли бариери за нахлуване на пазара и каква е пазарната централизация. По тази линия евентуално в случай че се подходи формалистично и се гледат единствено декларирани собствености, които в огромната си част са известни, надали ще има изненади.
Комисията счита още да откри съществуващата и използвана нормативна уредба в страната по отношение на медийния пазар, както и дали е налице саморегулация е бранша и от какъв темперамент е същата и както и да направи заключения и рекомендации за положението на конкурентната среда в общия медиен пазар и неговите подпазари в страната.

Не е доста ясно какво се желае

При по този начин дефинираните пределно общи задания изгледите за някакви по-съществени разкрития на нарушавания не са изключително огромни. Още повече, че както изясняват и от самата тях в писмото на министрите " не са конкретизирани дейности на участници или съществуващи нормативни текстове, пораждащи угриженост или подозрение по отношение на конкурентната среда в бранша ".

" За да увеличи успеваемостта на осъществяваните дейности и в границите на законовите си пълномощия, Комисията ще изиска настояща информация от способените държавни органи, браншови организации и участници на съответните пазари. Заради значимия публичен интерес, Комисия за защита на конкуренцията приканва за интензивно подпомагане при даването на информация и данни по отношение на актуалното произвеждане ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.

Нещо като Пеевски, но под друго име

В началото на февруари депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева внесоха за разискване в Народното събрание (НС) законопроект за изменение и допълнение на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Той планува всички медии, освен печатните, както е в този момент по закон, а и уеб страниците, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им.

Текстът планува да се подават и всички доходи отвън рекламата и банковите заеми, т.е. финансиране от неправителствени организации, дарения и прочие Законопроектът планува още " осветляване " на бизнеса с разпространяването на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, в случай че се откри, че един " състезател " държи най-малко 1/3 от пазара на разпространяването.

Законът на Пеевски не е импортиран за разглеждане в медийната комисия в Народното събрание. Междувременно обаче Народното събрание поискало от Комисия за защита на конкуренцията мнение по закона на Делян Пеевски и група депутати от Движение за права и свободи за печата. От антимонополния регулатор не са реагирали по това искане. Комисия за защита на конкуренцията не се ангажира и със периоди за разбора си, което също може да е фактор за задържане на предложенията на Движение за права и свободи на трупчета.

Така с дейните си дейности по тематиката държавното управление показва, че персонално ще се заеме с медиите, което евентуално и изцяло ще обезсмисли различните оферти на Пеевски и сие. Ако това се случи това ще е евентуално първият несполучлив законопроект на депутата, който в дългата си парламентарна кариера до момента има единствено няколко закона, които обаче непроменяемо получават утвърждението на народните представители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР