© Цветелина Белутова Още по темата Концесията за летище Пловдив

...
© Цветелина Белутова Още по темата Концесията за летище Пловдив
Коментари Харесай

Правителството прекрати процедурата по отдаване на летище Пловдив на концесия

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Концесията за летище Пловдив ще бъде прекъсната. И рестартирана след месеци

Така се отстрани вторият класиран претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и ПИМК, които ще апелират
5 окт 2018
ПИМК и " Тракия икономическа зона " още желаят летище Пловдив

Обединението е вторият участник в концесионната процедура след отказалите се китайци. Община Пловдив пък изиска обекта от страната
2 авг 2018
Китайско знамение за два дни

Срещата Китай - Източна Европа в София ще донесе следващите обещания за доста вложения. Не стискайте доста мощно палци
6 юли 2018 Министерският съвет публично приключи процедурата за концесия на летище Пловдив. Това беше предстоящо, откакто предходната седмица Министерство на превоза заяви, че новият министър Росен Желязков ще предложи това да бъде гласувано на идващото съвещание на държавното управление.

През лятото спечелилият - китайската HNA Airport Group, се отхвърли от концесията. След днешното решение на държавното управление сключване на контракт с втория класиран претендент - пловдивското обединяване сред " Тракия икономическа зона " и транспортната компания ПИМК, няма да се състои.

Смяна на причините
Миналата седмица Росен Желязков се аргументира с това, че процедурата се е провела преди приемането на новия Закон за концесиите. А един от притежателите на ПИМК, Илиян Филипов, съобщи, че ще апелира прекратяването й. " Чакаме единствено да излезе решението на Министерския съвет и ще се обърнем първо към българския съд и в случай че се наложи, ще стигнем и до съд в Люксембург ", сподели още той, като окачестви прекратяването на процедурата като следващото безумство и фарс в страната.

Сега съгласно решението на Министерския съвет има лека смяна на причините, като се акцентира " значителната разлика в офертите на участниците, класирани надлежно на първо и второ място ".

" Процедурата е открита и следва да завърши при изискванията на анулирания Закон за концесиите.
Законът за концесиите (отм.) слага в оперативната автономия на концедента (Министерския съвет) да реши дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата да подписа концесионния контракт ", написа още в решението.

Разликата в офертите
Китайската оферта планува вложения в размер на 79 млн. лева, като офертата на пловдивското обединяване е за 65.5 млн. евро. По отношение на концесионното заплащане класираният преди всичко участник предложи 600 хиляди лева, а този на второ място - 120 хиляди лева

" Новият Закон за концесиите е признат след приемане на решението на Министерския съвет за разкриване на процедура за даване на концесия на летище Пловдив. Икономически и правно целесъобразно е процедурата за даване на концесия на летище Пловдив да бъде извършена при изискванията и по реда на новия Закон за концесиите ", се споделя още в решението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР