© Росина Пенчева Още по темата 3D хоби за хора

...
© Росина Пенчева Още по темата 3D хоби за хора
Коментари Харесай

Принтирано небето, принтирано морето

© Росина Пенчева Още по тематиката
3D занимание за хора с време

Триизмерните принтери към този момент костват по-евтино от нов модел смарт телефон, само че защо могат да се употребяват
31 авг 2018 Курсове и услуги за 3D принтиране

Smart Fab Lab е първата в България digital fabrication laboratory, или лаборатория за цифрово произвеждане. Намира се на най-долния етаж в постройката на УАСГ. Smart Fab Lab е част от общността на над хиляда сходни лаборатории по целия свят, които съществуват, с цел да оказват помощ освен на студенти, само че и на всеки жител или компания, които желаят да употребяват най-новите технологии в 3D принтерите. Цените стартират от 8 лева на час, в случай че успявате сами да се справите с уреда. Ако имате потребност от помощ, таксата е 20 лева В момента разполагаем са 3D Printer Makerbot, в това число и материали и 3D Printer Ultimaker 2. При тях също постоянно се провеждат и курсове. Цени и повече информация на: www.smartfablab.org
Безплатни 3D модели се намират на уеб страниците: www.thingiverse.com, www.myminifactory.com и други С тях могат да се създават редица неща: от аксесоари за телефони, аварийни елементи до бижута и играчки. А палачинките, които пробвахме в София, се " отпечатват " със програмен продукт, с който може да се нарисува всякаква форма. Машината е PancakeBot и в Amazon коства към 250 щатски $.

Днес седим на стол, принтиран на 3D принтер от холандката Лилиян ван Дал, ядем палачинки, " изпечени " от PancakeBot, и преглеждаме сбирката на дизайнерката Лингшау Лу, още веднъж основана на 3D принтер. Залата е осветена от лампи, артикул на същата технология, принтирани са и изложените бижута. На балканската конференция Additive days в София има специалисти от целия свят, които демонстрират какъв брой налично е станало 3D принтирането за крайния консуматор и по какъв начин тъкмо всеки от нас може да се възползва от главозамайващо бързо разрастващата се технология. Вече освен Бьорк може да си разреши да носи впечатляваща маска, отливка на лицето й. Откакто исландската певица се появи с маската в Токио по време на Bjork Digital, минаха единствено две години, тогава цялата й визия изглеждаше футуристично надалеч, а през днешния ден е на ръка разстояние.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Всъщност 3D принтиране е по-скоро всекидневен термин, по-правилно би било да се приказва за адитивен щемпел . За да се принтира един тримерен корав обект, 3D принтерът чете каква да бъде формата от дигитален притежател (модел), преди да стартира нанасянето и наслагването на поредни пластове материал. Ако не можете да си изградите сами модели, има места, откъдето да си ги свалите подготвени напълно легално и гратис (виж карето за подробна информация).
Достъпността на технологията й разрешава да навлезе в напълно непредвидени територии като модата и кулинарията.

" Аз съм надали не първата дизайнерка в света, която принтира облекла. Наистина даже и моите преподаватели в Англия в London College of Fashion не могат да ми оказват помощ с компликациите, които срещам. Цялата техника на производство си я приспособих сама ", споделя Лингшау Лу по време на срещата ни в София. Забелязала е, че 3D принтерите работят с мрежест плат, който се употребява за промишлеността и тогава й хрумва да опитва дали ще работят и с плетива.

Илюстрация
Дизайнерката Лингшау Лу

Увеличаване

Дизайнерката Лингшау Лу

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

В момента тя прави облекла, обувки и чанти, които наподобяват на плетени, само че в действителност са принтирани и с съвременен, забавен и футуристичен дизайн . " Едно от огромните преимущества е, че няма останки, плат или прежда, останали неоползотворени. От това произвеждане няма боклуци, което е решение на сериозен проблем в стилната промишленост ". Нейните облекла и аксесоари са гастролирали на седмицата на модата в Лондон. Брандът на Лингшау Лу е AddiToy и тя възнамерява да стартира и комерсиално произвеждане за продажба, изключително откакто е съумяла да сложи и магнит за по-добро затваряне в принтираните от нея чанти. " Следващата седмица имам среща с компания за произвеждане на обувки, които желаят да вкарат моята технология. "

Самата Лу е трябвало да влага в лично устройство, тъй като първоначално никой не е желал да рискува – всички се тормозили, че принтерите ще се скапват, в случай че постави плат в тях. А след забележимия резултат Лингшау Лу към този момент има срещи с производители, които ще обмислят вид за произвеждане на специфични модели 3D принтери за модата. Следващото място, на което дизайнерката Лу ще показа сбирката си, е по време на събитие за Wearable Technology във Франция в края на октомври.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Докато карах колелото си в Холандия, постоянно виждах по тротоарите към кофите за отпадък изхвърлени остарели столове и фотьойли. Като дизайнер аз планирам разнообразни артикули и мебели, непрекъснато опитвам и по този начин открих биомимикрията ", споделя Лилиян ван Дал. Биомимикрията е просвета, която се въодушевява от природата и търси решение за дизайнерски и софтуерни проблеми в естествените естествени процеси. " Докато изработвах стол за една холандска компания, бях изумена какъв брой доста непотребен материал остава, по тази причина започнах да диря метод да сведа брака до най-малко. " Дизайнерката се вглежда в природата, с цел да открие материя, която да е по едно и също време комфортна и устойчива – всеки желае да седи на ергономичен стол. Тя се въодушевява от радиоларията – океански зоопланктон, образуващ минерален скелет с доста устойчива форма, повече от триъгълната. Благодарение на 3D принтер съумява да създаде подобен стол, който имитира този скелет. Създаден е единствено от един материал и е напълно рециклируем. " Традиционните столове се създават от разнообразни материали, които се сглобяват дружно, постоянно се употребява лепило в огромни количества, което не разрешава да бъдат рециклирани ", изяснява ван Даал. Технологията, която употребява холандката, е основана на лазер, той топи пудра, след което построява заложените му форми – в тази ситуация реплика на радиолария, най-после пудрата се втвърдява.

Илюстрация
Холандката Лилиян ван Дал създава столове, въодушевени от биомимикрия

Увеличаване

Холандката Лилиян ван Дал създава столове, въодушевени от биомимикрия

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

След като основава столовете, с нея се свързват други запалянковци и самите основатели на биомимикрията от Съединени американски щати. " Дайна Баумастър, която употребява биомимикрията в дизайна, архитектурата, даже организационния мениджмънт, се свърза с мен. Изключително въодушевена от столовете, които планирам. " Новата концепция на Лилиян ван Даал е обвързвана с мравките - " те строят нещо като лодка със личните си тела - заплитайки крачетата си дружно, те образуват сал и по този начин дружно съумяват да преплуват река или поточе. Това е необикновен образец, който можем да използваме, с цел да създадем лодка или някакъв различен плаващ материал ".
В нейната работа холандската дизайнерка употребява технологията на лазера, която е най-разпространена измежду зъботехници и бижутери .

На Additive days следя по какъв начин един от американските 3D принтери, Formlabs, създава пред очите ми изваян пръстен с дребни елементи. " Това е стереолитография – работи с течни фотополимери, които благодарение на UV лазер се втвърдяват. Има разнообразни материали като този, който имитира леярски восък – употребява се за непосредствено отливане от метала ", споделя Станислав Нанев от компанията - представител на американските машини. Ортодонтите изготвят модели на протези и шаблони за интервенции с тях. Освен че са доста точни, могат да се употребяват и за коронки. Но това са и скъпите принтери (около 6000 щатски долара), които са точно за професионална приложимост, а не за занимание. Те въпреки всичко са извънредно подобаващи и за започващи компании, които могат да вършат бързо евтини прототипи посредством адитивния щемпел преди да стартират серийна продукция. От архитекти до продуктов дизайн, тук има даже велосипед, електроавтомобил и дребен робот.

" На пазара към този момент има и принтери, които са под 500 $, човек може да си ги поръча от интернет , идват разглобени. Трябва да си ги сглоби самичък и,готово, може да принтира. Но те нормално са от вида принтери с нишка или PLA – полилактидна киселина, изработен от царевица – изцяло разградим. Те, несъмнено, не реализират такива точности в детайла ", разяснява Станислав Нанев. Разбира се, продават се и китайски 3D принтери за 180 $ (Creality Ender 3).
Привлечена от шоколадовите бонбони на прилежащата маса, разбирам, че в София има и такава услуга – компании като Easy 3D оферират да " отпечатат " по избор на клиенти всевъзможни шоколадови форми. Те се специализират и в разработване на протези за животни - " работим с ветеринарна клиника " Син кръст ", отпечатвали сме лапички за котки, сега създаваме протеза . Материалът е мек и резистентен надлежно доста подобаващ за задачата ", споделя шефът.
Чрез адитивен щемпел се създават и протези за хора, освен за животни. В такива се специализира параолимпиецът и лекоатлет Михаил Христов. Той е повторен международен първенец на скок дължина за хора с увреждания. Когато е на 15 години, Михаил губи ръцете си при случай с електрически ток.
През последната година адитивният щемпел навлиза с цялостна мощ в медицината и фармацията. Наблюдавам по какъв начин словенците от института IRNAS създават ухо, това е единствено част от работата им по б иопринтирани органи със лична кръвоносна система .

" Ние сътворяваме тъкани и кафези, които фармацевтите употребяват, с цел да тестват и нови медикаменти. Това е страховит прогрес, тъй като употребяват тези тъкани вместо клинични проучвания върху хора и животни. Бъдещето е тези органи да се вграждат в хора, само че имплантирането е единствено на доктрина ", споделя доктор Бощях Вихар. С помощта на тяхната машина Vitaprint може да бъдат отпечатвани цели биоструктури, като най-интересна и сложна е кръвоносната система.
Ученият от Марибор доктор Вихар обясняваше на толкоз наличен език, че и децата на форума бяха запленени от науката. Още повече че имаха шанса с устройства като 3D писалките Myriwell да основават 3D структури елементарно и бързо и след това да отпечатат на Maketechnics всевъзможни фигурки, даже Йода и други герои от " Междузвездни войни " с резолюция 1 милиметър.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Така един ден децата могат да си изберат специалност, обвързвана с най-новите технологии, и да тръгнат по стъпките на българина Боян Михайлов . Той е част от екипа, който сътвори напълно същински железен мост с 3D принтер. Съоръжението ще бъде инсталирано в квартала " Червените фенери " в Амстердам през 2019 година " Аз приготвям 3D модели за производството на обектите и вземам участие в процеса на оформянето им дружно с нашия креативен шеф Йорис Лаарман ", споделя Боян Михайлов. Той работи в холандското студио Joris Laarman Lab. " При плана ни за стоманения мост за пръв път прекрачихме прага към архитектурен мащаб. При този план работим в тясна колаборация със стартъпа MX3D. "

И печелят премия на Starts Prize – това е наградата на Европейската комисия за новаторски технологии. Мостът ще бъде изложен по време на Dutch Design Week в Айндховен (20 - 28 октомври).

Илюстрация
Стоманен мост, основан на 3D принтер

Увеличаване

Стоманен мост, основан на 3D принтер

Автор: Adriaan De Groot Смаляване

Учените вършат опити в следена среда, само че бързо разрастващите се технологии и тяхната досегаемост слагат етични и правни проблеми. Възможно ли е самичък човек да си направи у дома оръжие или лекарство. Всъщност да, тъй като съществуват по този начин наречените биохакери, които най-малко що се отнася до производството на медикаменти в домашни условия, доста са напреднали. Често се движат на ръба на закона – групата, наричаща себе си анархистични биохакери на Михаил Лауфер, направи по-рано тази година химичен реактор за производство на медикаменти, който може да се принтира от 3D машина. Няма потребност да сте специалист, нужно е единствено да следвате напътствие.
Такива опити са извънредно рискови, само че техниката напредва по-бързо от законодателството. Доц. Стоян Ставру се пробва да очертае по-широката картина по време на лекцията си " Платон в света на 3D чудесата " на форума Additive days, която визира правните и моралните проблеми при навлизането на 3D технологията в медицината, изключително когато приказваме за принтирането на човешки органи, а в бъдеще може би и на хора.Какво е 3D принтиране?

Технологиите за 3D принтиране могат да бъдат разграничени в две категории: принтиране на обекти благодарение на режеща глава, която лишава от авансово положен пласт от материала, като от самото начало обрисува и изрязва напречните разрези на обекта, и потребление на печатаща глава, която прибавя нов пласт материал върху всяко последващо напречно сечение на обекта. Най-широко публикуваните технологии за 3D принтиране са SLS (selective laser sintering), или селективно лазерно синтероване, FDM (fused deposition modelling), моделиране посредством отсрочване на разтопен материал, и SLA (stereolithography, или стереолитография).
Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Доц. доктор Стоян Ставру, Институт за проучване на обществата и знанието, Българска академия на науките

Има ли закон срещу така наречен биохакерство?

В България липсва специфичен закон, който да не разрешава биохакерството. Различните практики, обединени с името биохакерство, са характерен случай, при който обществените приложения на технологиите изпреварват способността на законодателя да даде съответна регулация. Известна частична регулация може да бъде открита в съществуващите разпореждания за отбрана на биоразнообразието и за ограничение на генетичното модифициране, както и в специфичните правила за работа с избрани биологини материали (например биологични отпадъци).

Kакво е мнението ви за тестване на медикаменти върху принтирани органи на 3D принтер?

Мисля, че това е едно от минимум проблематичните приложения на 3D биопринтирането. Всъщност то се показва като най-реалистично и постижимото в близко бъдеще, заради което и постоянно се афишира и за съществена цел в развиването на 3D биопринтирането.

В какво виждате морална опасност?

Практическите възражения против използването на 3D технологиите в медицината са свързани най-много със страничните резултати. Когато в толкоз комплицирана система, каквато е човешкото тяло, се вграждат ( " конфигурират " ) изкуствено основани кафези, тъкани или органи, множеството медицински експерти са загрижени точно за метода, по който това ще се отрази върху здравето и жизнеспособността на индивида. От философска позиция главното несъгласие против 3D биопринтирането на човешки органи (засега непостижима задача!) е обвързвано с заплахата от опредметяването на индивида и превръщането му в биологична машина, чиито елементи могат да бъдат подменяни - стига финансовото състояние на " притежателя " на тази машина да разрешава това. Настъпващото в дълготраен проект обезценяване на човешкото тяло се смята като форма на посягане и по отношение на личността като главен фокус на отбрана в правото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР