© Reuters Още по темата Джобно швейцарско ножче светлина или

...
© Reuters Още по темата Джобно швейцарско ножче светлина или
Коментари Харесай

Сун Дзъ и изкуството да се биеш с роботи

© Reuters Още по тематиката
Джобно швейцарско ножче светлина или лазерен меч?

Откритото от българския професор Теньо Попминчев устройство може да помогне в ранното диагностициране на заболявания и даже да му донесе Нобелова премия
22 дек 2017
Какво друго по света: няколко любопитни хрумвания

Щатският регулатор зачертава мрежовата неутралност; Организация на обединените нации стартира спор за регулирането на " роботите убийци "
24 ное 2017
Какво съставлява американският дрон, взет на абордж от китайските Военноморски сили

Устройството се употребява за събиране на информация за водния климат
19 дек 2016
Танкoвете на бъдещето

Въпреки проблемите на парада за 9 май съветският T-14 " Армата " е стъпка напред в посока към изцяло роботизирани сухопътни бойни машини
15 май 2015
Айзък Азимов и изкуството на войната

Роботите от ден на ден ще изместват живите хора от бойното поле
22 дек 2013
Възходът на машините

Роботизираните бойни системи стават все по-смъртоносни и все по-самостоятелни
26 авг 2011
Два димящи бoта

Интелигентни военни роботи предизвикаха човешки жертви при " другарски огън "
26 окт 2007 " Когато постъпвах във Военновъздушните сили, не съм вярвал, че в миналото ще кажа нещо сходно. " С тези думи началникът на подготвителното авиационно командване на Съединени американски щати ген. Дарил Робъртсън направи едно знаково, шокиращо, само че също по този начин и предстоящо самопризнание при започване на март тази година.

За пръв път в историята на щатските Военновъздушни сили най-многочисленият тип водачи няма да са тези, които ръководят свръхзвуков изтребител, ударен хеликоптер или транспортен аероплан. Новото потомство бойци, на което щатската авиация ще разчита най-вече, ще стиска джойстика на отдалечено ръководен Predator или Reaper, нанасяйки ракетни удари по цели на хиляди километри разстояние. През тази година американската войска за пръв път е приела за образование над 1000 оператори на дронове и единствено 803-ма водачи на F-16, прецизира ген. Робъртсън. И съгласно него това няма да е казус. Догодина Пентагонът възнамерява да наеме още повече хора за ръководство на безпилотниците, защото 2018 година е последната от виталния цикъл на старите дронове MQ-1 Predator и Военновъздушни сили ще преминат напълно към по-модерните и тежко въоръжени MQ-9 Reaper. Планираната цел е през " Top Gun академията " всяка година да минават по 1400 оператори. Които евентуално ще имат повече общо с хардкор геймърите, в сравнение с с наследниците на барон Манфред декор Рихтхофен, рискуващи живота си в самолетния кокпит.

Все по-самостоятелни

През последните няколко години потреблението на безпилотни летателни апарати тотално промени естеството на войната – най-малкото заради обстоятелството, че командващите ги оператори се намират на безвредна отдалеченост от бойното поле и могат да работят без риск за живота си. Според някои това е понижило жертвите, съгласно други е довело до по-безотговорни и нападателни дейности от страна на операторите, които не са директно застрашени за разлика от същинските водачи. В момента обаче скоростна еволюция към този момент се случва и със самите дронове, които се трансформират от отдалечено ръководени устройства във все по-самостоятелни бойни платформи, където ролята на човешкия фактор става все по-малка. Основен мотор на тази смяна е софтуерната промишленост и в частност напредъка на технологиите в областта на изкуствения разсъдък (AI). Тук обаче доближаваме до фундаменталния проблем: кой взима решението за потреблението на мощ и задоволително ли е машина да преценя дали някой би трябвало да живее или да почине.

Всичко това може да ви звучи като научна фантастика или сцена от някоя от сериите на " Терминатор ", само че в действителност към този момент е научна действителност. Просто помислете какъв брой от огромните автомобилни компании сега създават или към този момент имат свои коли с автопилот. А в този момент си представете, че сходна, само че доста по-скъпа и съвършена софтуерна технология е конфигурирана в бронирана машина, танк, аероплан, вертолет или транспортен съд. " Във всяка част на бойното поле – на сушата, във въздуха или на и под водата – военните по целия свят сега показват прототипи на самостоятелни оръжия ", разяснява проф. Тоби Уолш, откривател в областта на изкуствения разсъдък в Университета на Нови Южен Уелс, представен от BBC. И прибавя: " Технологии като дълбинното машинно образование (deep learning) движат тази гражданска война. Технологичният бранш несъмнено я води, само че военните бързо го догонват. "

Прототипите

Конкретните образци в тази посока към този момент не са по никакъв начин малко. Щатската военна изследователска организация DARPA да вземем за пример опитва с новаторски програмен продукт за изкуствен интелект, конфигуриран на разследващ дрон, който е кадърен да разграничава цивилни жители и въоръжени бунтовници. Американският флот към този момент разполага с първообраз на самостоятелен транспортен съд на име Sea Hunter, който може да оперира в намерено море за дълъг интервал от време, без да има нито един човек на борда. Британската компания BAE Systems пък създава стелт безпилотен аероплан на име Taranis, кадърен да прави междуконтинентални бойни задачи, който, с цел да бъде оптимално незабележим, в избрани стадии от полета си ще работи при цялостна самостоятелност. Южнокорейската компания Samsung, по-известна със своите смарт телефони, от своя страна е конструирала за армията на Сеул стационарни самостоятелни оръдия на име SGR-A1. Те са конфигурирани по протежението на демилитаризираната зона със Северна Корея и са подготвени да отразяват възможна инвазия даже в случай че всички бойци към този момент са избити.

Русия, несъмнено, също не изостава от набиращата скорост роботизирана милитаризация. За нейният необятно рекламиран нов танк T-14 " Армата " също се твърди, че ще съдържа детайли на самостоятелност – такова да вземем за пример ще е ръководството на купола и оръжейните системи, конфигурирани на него. Легендарният производител на автомати " Калашников " също се включва в играта и твърди, че е създал бойна платформа с картечница, камера и компютър, която може да прави преценка за подбора на задачите без каквато и да било човешка интервенция. А системата " Уран-9 " съставлява наземна самостоятелна бойна машина, която носи на борда си картечница и 30-милиметрово оръдие и може да се командва отдалечено от разстояние до 10 км.

Както наподобява, всичко това е напълно целеустремено изпитание от страна на Москва. " Изкуственият разсъдък е бъдещето освен за Русия, само че за цялото човечество. Той върви ръка за ръка с колосални благоприятни условия, само че и със закани, които мъчно могат да се предскажат. Който стане водач в тази сфера, ще владее света ", разяснява съветският президент Владимир Путин през септември по време на видеообръщение към възпитаници от над 16 хиляди съветски учебни заведения в границите на 45-минутен отдалечен открит урок. " Ако станем водач в тази сфера, ще споделим това ноу-хау с целия свят по същия метод, както споделяме нуклеарните си технологии през днешния ден ", продължава жителят на Кремъл.

Страховете

Така че казусът с самостоятелните оръжейни системи не е предполагаем, а напълно действителен. Още преди две години, през лятото на 2015 година, над 1000 учени, откриватели в областта на роботиката и софтуерни бизнесмени, насочиха зов до Обединените народи (ООН). Според тях потреблението на изкуствения разсъдък за военни цели е доста неприятна концепция и ще докара до конкуренция във въоръжаването. Те считат, че основаването на така наречен роботи убийци би трябвало да бъде строго контролирано в конвенцията на Организация на обединените нации за елементарните оръжия или напряко неразрешено.

Сред основателите на петицията са създателя на Tesla и SpaceX Илън Мъск, именития физик Стивън Хокинг и съоснователя на Apple Стив Возняк. " Автономните оръжейни системи ще доведат до трета гражданска война във воденето на война след откриването на барута и нуклеарните оръжия ", предизвестяват учените, подписали петицията. И прибавят: " Ключовият въпрос за човечеството през днешния ден е дали да стартира световна конкуренция във въоръжаването, движена от изкуствения разсъдък, или да я спре. Ако огромните военни сили продължат натиска в тази посока, конкуренцията е неизбежна и краят на траекторията, по която се движи, е явен: самостоятелните оръжия ще станат калашника на бъдещето. "

Две години по-късно апелът на софтуерната общественост провокира реакция, въпреки че крайният резултат може да не е тъкмо предстоящият. В средата на ноември Организация на обединените нации в действителност свика в Женева съвещание на работна група, отдадена на смъртоносните самостоятелни оръжейни системи (LAWS), в която вземат участие представители на 86 страни. До момента обаче единствено 22 от страните - членки на Организация на обединените нации, са декларирали отчетливо предпочитание за налагане на сходна възбрана.

Според участници в срещата, макар че множеството страни са изявили предпочитание за въвеждане на правно обвързващи процедури, гарантиращи някаква форма на човешки надзор над сходни роботизирани платформи, по време на диалозите е властвало чувство за взаимно съмнение. Дори не е било реализирано единодушие какво тъкмо е " самостоятелна оръжейна система ", макар че представителите на Холандия са предложили вид. Няколко авторитетни страни отпред със Съединени американски щати и Русия непосредствено са споделили, че е прекомерно рано да са договаря надзор над въоръжения, които още не съществуват.

Или както не изключително дипломатично обобщава Амандийп Гил, дипломат на Индия по въпросите на разоръжаването, който координира диалозите: " Организация на обединените нации ще провежда диспути по въпросите на потреблението на самостоятелните оръжия. Но тези, които се надяват да има възбрана на машините, наричани фриволно от някои роботи убийци, ще бъдат разочаровани. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР