© Reuters Още по темата Активисти за забрана на ядрените

...
© Reuters Още по темата Активисти за забрана на ядрените
Коментари Харесай

Ричард Талер спечели Нобел за икономика

© Reuters Още по тематиката
Активисти за възбрана на нуклеарните оръжия получиха Нобела за мир

Комитетът е избрал организацията всред повече от 300 препоръчани кандидатури
6 окт 2017
Британският публицист Казуо Ишигуро завоюва Нобел за литература

Той е създател на осем книги, както и на сюжети за филми
5 окт 2017
Швейцарец, американец и британец печелят Нобеловата премия за химия

Жак Дюбоше, Йоахим Франк и Ричард Хендерсън са отличени за основаването на така наречен криоелектронна микроскопия
4 окт 2017
Трима американски учени са носителите на Нобеловата премия за физика

Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн печелят оценката за засичането на предсказаните от Айнщайн преди век гравитационни талази
3 окт 2017
Трима американци получават Нобеловата премия за медицина

Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Янг са отличени за работата си по изясняване механизма на биологичния часовник
2 окт 2017 Ричард Талер e носителят на тазгодишната Нобелова премия за стопанска система. Той получава оценката за достиженията си в поведенческата стопанска система, оповестиха от Нобеловия комитет. Според организацията проучванията му " хвърлят мост сред икономическите и психически разбори на вземането на решения от индивида ".

Талер е учител в University of Chicago и е един от водещите специалисти в релативно новата научна област, която сплотява логика на психиката и стопанска система. Изследвайки следствията от лимитираната рационалност, обществените желания и неналичието на самоконтрол, той демонстрира по какъв начин тези човешки черти систематично въздействат на самостоятелните решения и на протичащото се на пазарите. През цялата си кариера Талер учи неприятния човешки избор като това за какво някои хора икономисват прекомерно малко за пенсия до това за какво някои тимове от NFL избират слаби играчи в драфта.

" Ние, американците, ядем прекалено много, трупаме огромен дълг, не спестяваме и отлагаме даже леко неприятните неща колкото се може по-дълго ", написа Талер в коментар за в. New York Times през 2011 година Традиционната стопанска система позволява, че хората имат добър достъп до информация и я обработват съвършено, както и че постоянно могат да изпълнят проектите си. Това обаче е банален модел на човешкото държание, който редовно води до несъответствия с действителността. Работата на Талер уголемява икономическия разбор, като работи по три психически черти, които въздействат върху икономическите решения - лимитираната рационалност, обществените желания и неналичието на самоконтрол.

" Талер е пионер в интеграцията на стопанска система и логика на психиката и даде човешко лице на стопанската система ", се споделя в изказването на Нобеловия комитет. От организацията също похвалиха експерта поради напъните му да подтиква потребителите към по-добри решения. Освен другите научни публикации и книги Талер е разгласил и доста мнения в някои от най-известните медии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР