© ПИС [Правителствена Информационна Служба] Още по темата Вечерни новини:

...
© ПИС [Правителствена Информационна Служба] Още по темата Вечерни новини:
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

© ПИС [Правителствена Информационна Служба] Още по тематиката
Вечерни вести: България потегля към еврозоната на 12 юли, кадрови трус в Българска социалистическа партия

И още: Утре ще станат ясни новите по-високи цени за газ, ток, парно и топла вода; Тръмп и Путин ще се срещнат в Хелзинки на 16 юли; Амстердам с първа жена кмет в историята си
28 юни 2018
Вечерни вести: Без договорка за мигрантите в Европейски Съюз, нов началник на пътната организация

И още: Македония е на прага на договарянията за Европейски Съюз, офанзива над редакцията на най-големия вестник в Холандия, българското председателство ще бъде публично закрито
26 юни 2018 Въпреки опасенията, че Европейският съюз може да се разпадне поради разликите по въпроса с бежанците и напрежението по време на срещата на върха в края на седмицата, българският министър председател Бойко Борисов съобщи с усмивка председателството на Съвета на Европейския съюз. В събота той беше посетител на австрийския министър председател Себастиян Курц в ски курорта Шладминг, покрай Залцбург. Българският министър председател беше там, с цел да съобщи алегорично председателството, което от първи юли се поема от Австрия. " Аз съм европеец, само че България ми е по-мила. Аз съм за взаимност, само че солидарността я разбирам по различен метод - всеки да си носи отговорността по границата ", сподели Борисов.

На фона на обичайния растеж на произшествия през летния сезон в България вътрешният министър реши да даде нов късмет на един орган, който постоянно е повдигал въпроса за своето битие. От разпореждане, качено за публично разискване на уеб страницата strategy.bg, оказва се, че се планува Комисията по проблемите на сигурността на придвижването по пътищата да заседава към този момент не на всеки три месеца, а ежемесечно. За първите шест месеца на 2018 година по пътищата на България са починали 235 души. Междувременно Европейската статистическа работа " Евростат " разгласява данни, съгласно които 42% от смъртните случаи в България са могли да бъдат предотвратени, което е резултат от неефективната здравна система.

ПО-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Борисов отхвърли на Меркел да приема назад бежанци

Премиерът Бойко Борисов е отказал да приема назад от Германия бежанци, които са били регистрирани първо в България: " Много ясно споделих, че със остаряла дата не можем да одобряваме мигранти, тъй като не сме отговорни, че сме последни в Европейски Съюз... Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е съдействала за просперитета, и то в цялостния размер, на цяла Европа, освен на Германия ", съобщи Борисов пред публицисти във връзка срещата на водачите на Европейски Съюз в петък.

Позицията на Бойко Борисов е предстояща и на първо място вътрешнополитически насочена, само че в това време демонстрира нелоялно отношение към немския канцлер Ангела Меркел, на която Борисов е разчитал, освен това в не изключително удобен миг за нея. С позицията си министър председателят се пробва да се приближи до страните от Вишеградската група .

Фотограф: Надежда Чипева
СОФИБОР влиза в историята
Българска народна банка стопира да пресмята показателя СОФИБОР, който е референтен за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски заеми в България. Българска народна банка разгласи още преди година, че стопира да пресмята показателя, като причина за това е нов еврорегламент, въведен, откакто се разбра, че преди рецесията банки са манипулирали показателите.
Занапред банките сами ще дефинират референтните показатели за установяване на лихвените проценти. Със закон беше регламентирано новият лихвен % да не надвишава размера на досегашната рента.

С отпадането на СОФИБОР за подобен показател ще служи най-вероятно лихвената статистика на Българска народна банка, а според националното законодателство смяната не следва да докара до повишение на лихвите по съществуващите контракти за заем.

Симон Вей беше положена в Пантеона в Париж
Симон Вей, която умря на 89 години на 30 ноември 2017 година, беше положена с почести в Пантеона в Париж в неделя. Вей оцелява в лагера Аушвиц. Завършва право, отхвърля се от адвокатаската кариера, а от 1974 до 1979 година е министър на опазването на здравето в държавното управление на Жискар д`Естен (1974-1979). Тя е измежду най-ярките деятели за правата на дамите. " Симон Вейл знаеше, че в благородната битка за правата на индивида половината от човечеството продължава да бъде настойчиво забравено: дамите ", написа френският президент Франсоа Макрон във фейсбук по отношение на церемонията.

Полагането на Симон Вей в Пантеона в Париж е определяно като значимо изключение от анализаторите във Франция и търсено обръщение в отбрана правата на дамите.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Фотограф: Велко Ангелов
Цацаров ще се снабди с нов заместител
Ръководителят на профилираната прокуратура и главен прокурор по делото КТБ Иван Гешев ще бъде назначен за пети заместител на Сотир Цацаров. Това ще стане в сряда, когато прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет гласоподава предлагането на основния прокурор за назначението му на поста. Процедурата ще е напълно проформа, тъй като кадровиците на държавното обвиняване са потвърдили, че гласоподават " под строй " предложенията на Цацаров. На същото съвещание за зам.-ръководител на Софийската градска прокуратура ще бъде конфигуриран Емил Петров, който е прочут с това, че е брат на някогашния началник на столичното разследване - Петьо Петров, добил известност като Петьо Еврото. И двамата магистрати са близки до Цацаров и се употребяват с доверието на премиера Борисов и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Изтича срокът за номиниране на претендентите за нов шеф на здравната каса
Във вторник изтича срокът, в който депутати могат да предлагат нов шеф на НЗОК. Процедурата за избор на правоприемник на Камен Плочев, който беше отхвърлен от поста заради здравословни аргументи, се развива пред парламентарната здравна комисия, която след това внася в пленарна зала кандидатурите.
От момента, в който Народното събрание избира шеф на здравната каса (2009 г.) номинациите, издигани от здравната комисия, постоянно са били по една.

Контрапротест на превозвачи на 4 юли
Мащабен контрапротест против отдръпването на законопроекта за основаване на автомобилна камара оповестиха част от фирмите в автомобилния отрасъл за 4 юли, като се заканиха, че ще изкарат 3000 камиона в границите на тази акция.

Заявката те направиха публично още на 25 юни, за когато бе плануван митингът на другата група превозвачи против законопроекта. Тогава, с цел да предотврати митинга, министър председателят Бойко Борисов разгласи, че е наредил на депутатите вносители да спрат плана. Това към този момент е реалност - в петък ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева разгласи, че законопроектът, импортиран на 18 май, е отдръпнат от деловодството на Народното събрание. Поддръжниците на основаването на новата камара упрекват съперниците си от сектора като рекетьори, които изнудват управляващите и цялото общество.

В Германия се взема решение ориста на ръководещата коалиция
В петък изтече двуседмичният период, който немският вътрешен министър зададе на Ангела Меркел да откри трайно решение за преустановяване на влизането на незаконни емигранти в Европа. Заплахата на министъра, който е и водач на съдружната партия – Християнсоциалния съюз, докара до съответни резултати и водачите на страните членки на Европейски Съюз въпреки всичко съумяха да стигнат до общо мнение за миграцията след десетчасов маратон, който стартира след 19:00 в четвъртък и завърши в 5:30 в петък.

Едва в понеделник обаче ще стане известно дали християнсоциалистите са удовлетворени от препоръчаното решение. Ако отговорът е " не ", то обединението сред двете сестрински партии най-вероятно ще се разпадне, а Германия може да бъде изправена пред предварителни избори, написа Spiegel.

OUT-OF-OFFICE
Няколко хрумвания за свободното време през идната седмица

Музика
1.07

С безвъзмезден концерт " Музиката на Западните Балкани " България отбелязва края на председателството на Европейски Съюз. Участват групите " Спектрум ", 4th Edition и музиканти от страни от Западните Балкани – Western Balkans Band BG, обединени от Теодоси Спасов. Ще чуем мпровизаторските им умения в балканския фолклор, рок, джаз и фюжън. В парка зад НДК – новата открита сцена на двореца от 19:00 ч.

Изложба на екзотични птици
2.07 – 31.08

Една от най-големите изложения на екзотични птици в Източна Европа каца в Бургас. Папагалите дохвърчат от три континента, а един от тях е и най-големият в света – Хиацинтов ара. Птиците няма да са сложени в кафези, а ще летят свободно в специфична зона. Свободно ще кръжат и още едни екзотични гости – тропически пеперуди.
В Кръглата зала в Експо център " Флора " от 9:00 до 20:00 ч.

Кино и спорт
2.07

Премиерна прожекция на тридесетминутния филм, който запечатва щафетния супермаратон и самодейността " Един ден на Витоша ", състоял се на 14 април тази година. Тогава алпинистът Дойчин Боянов обиколи Витоша по суша, въздух, вода, даже подземен, придружаван от някои от най-успешните и известни български спортисти.
В Кино " Люмиер Лидл ", 19:00 ч., вход свободен

Фотография
до 26.08

Четиридесет от най-хубавите портрета на световноизвестния френски фотограф от края на ХIX и началото на XX век – Феликс Надар, се показват в галерия от календара на петия фестивал " Фотофабрика ". " Бележитите портрети на Надар " включва Сара Бернар, Александър Дюма, Клод Дебюси, Шарл Бодлер, Жорж Санд, Жак Офенбах, Емил Зола, Жул Верн и още десетки огромни имена. В Националната изложба – Двореца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР