© Цветелина Белутова Още по темата Защо Келнер купува Нова

...
© Цветелина Белутова Още по темата Защо Келнер купува Нова
Коментари Харесай

"Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо"

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Защо Келнер купува " Нова "

Най-богатият чех ще комбинира медиен и телеком бизнес в България и района, който след време може да препродаде
23 фев 2018
" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive

Договорът с каналите от групата - Food Network, Travel Channel и Fine Living, влиза в действие от 1 ноември
31 окт 2017
Оптимизъм в докладите на MTG и CME

Цената на телевизионната реклама ще продължи да се усилва, предвиждат медиа организациите
28 юли 2017 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разгласи, че при нея е постъпило съобщение, по което е формирана кореспонденция за концентрацията сред " Нова броудкастинг груп " АД - притежателят на " Нова тв " и каналите от групата Diema, и онлайн компанията " Нетинфо " АД. Става дума за придобиване на едноличния надзор от " Нова " на " Нетинфо ". Въпреки че двете компании попадаха в едно общо портфолио, те оперираха на пазара като обособени сдружения.

Миноритарните акционери

" Нова броудкастинг груп " държи 70% в " Нетинфо ", като останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов. Според два източника договорка за техния дял досега няма. Но по информация на " Капитал " договаряния са водени и са стигнали до стадий цена.

Консолидирането на бизнесите на " Нова " и " Нетинфо " минава през утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията, тъй като и двете компании са с лидерски позииции на пазарите, на които оперират. Според заявката на " Нова броудкастинг груп ", подадено до Комисия за защита на конкуренцията, се чака концентрацията да окаже влияние върху националния пазар на онлайн реклама.

Търговските действия на " Нова броудкастинг груп " са доставка на аудио–визуални медийни услуги. По смисъла на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ) медията основава и популяризира телевизионни стратегии с ефирно, кабелно и сателитно разпространяване. Дружеството взе участие на пазара на телевизионно разпространяване и телевизионна реклама, както и на пазара на придобиване и разпространяване на телевизионно наличие, като доколкото дава рекламни услуги на личните си интернет уеб сайтове взе участие и на пазара на онлайн реклама.

Разнородна активност

В портфолиото на " Нетинфо " са уебсайтовете АБВ Поща, Vbox7, vesti.bg, dariknews.bg, sinoptik.bg, edna.bg, gong.bg и други. Компанията дружно с следените от нея сдружения дава разнородни цифрови медийни артикули и услуги. Дружеството работи на пазара на интернет реклама и цифрови решения, като част от компаниите от групата имат активност друга от главната - оферират групово извършване на покупки, продажба на артикули на дребно, оферират кредитни и застрахователни артикули и други

Причината " Нетинфо " да се развива настрана евентуално е по-голямата независимост, която компанията имаше да продължи да се разраства, като придобива присъединяване в други сдружения на онлайн пазара, без да чака да получи утвърждение от притежателя на " Ноава " шведската MTG. Така да вземем за пример през лятото на 2016 година " Нетинфо " закупи миноритарен дял от " Къмишън шеър ", която е притежател на платформата за цифрови листовки Broshura.bg. Със договорката " Нетинфо " излиза на интернационалните пазари, където Broshura.bg към този момент има наличие.

Също през 2016 година " Нетинфо " закупи 51% от Grabo.bg – най-големия български уебсайт за онлайн извършване на покупки на известни услуги, и 51% от Trendo.bg, онлайн магазин с подбрани фешън сбирки. Като част от договорката " Нетинфо " закупи и мажоритарния дял в Opoznai.bg – най-големия азбучник за туристически местоположения в България, част от Grabo.bg.

За 2015 година " Нетинфо " записват доходи от 11 млн. лева и растеж съвсем 25% по отношение на миналата. През 2016 година общите доходи на компанията регистрират растеж от 8.2%.

Стъпка по стъпка

Очаква се до няколко седмици Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе съставлява ли централизация обединяването на телевизионния бизнес на " Нова " и най-влиятелната на пазара онлайн компания " Нетинфо ".

Тази стъпка е част от по-голяма договорка, която беше оповестена в края на февруари. Най-богатият чех Петр Келнер разгласи, че придобива най-голямата медийна група в България - " Нова броудкастинг груп ". Част от тази договорка е и придобиването на най-голямата онлайн компания част от портфолиото на телевизионната група " Нетинфо ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР