© Цветелина Белутова Над 3200 маршрутни карти са били закупени

...
© Цветелина Белутова Над 3200 маршрутни карти са били закупени
Коментари Харесай

Тол системата тръгна тази сутрин въпреки неяснотите

© Цветелина Белутова Над 3200 маршрутни карти са били закупени към 10.00 ч. тази заран след формалния старт на тол системата, оповестява Българска телеграфна агенция. Системата проработи през днешния ден в 5 часа сутринта макар мнението на множеството превозвачи, че няма условия за това и че липсва цялостна изясненост по какъв начин ще заплаща за използването на пътищата транспортните средства с обща маса над 3.5 тона. Досега водачите им закупуваха винетки с друг период, а от през днешния ден дължимите суми ще зависят от изминатото разстояние, което ще се пресмята на база маршрутна карта, бордови устройства, особено направени за българската тол система, или GPS-тракери, употребявани и в други страни с платена пътна мрежа.

Броени часове преди тръгването на тол системата виновните ведомства заявиха цялостна техническа подготвеност тя да проработи без проблеми. Според формалните известия на граничните пунктове са обособени 34 спомагателни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване, което дава опция за едновременна обработка на 92 тежкотоварни автомобила. Към главните ГКПП-та са пренасочени чиновници на Национално тол ръководство, които владеят езика на съответната прилежаща страна. Те ще осведомят водачите за новия метод на таксуване, ще им оказват помощ в пазаруването на маршрутни карти и ще показват информация за настоящите ограничавания на пътя, с цел да могат водачите да изберат най-подходящия маршрут.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Тол системата започва и действа обикновено. Издаването на маршрутни карти лишава сред 2 и 3 минути и не затруднява обработката на тежкотоварните коли. Стартирали сме така наречен " бял лист " с годни бордови устройства, които все още са 14 000. Следващата седмица чакаме подписани контракти и прибавяне към този лист на устройства за таксуване въз основата на GPS-тракери. Всеки ден този лист ще се усилва. Трите метода на таксуване работят. Мисля, че тол системата ще има резултат... Стартиралата промяна през днешния ден е необратима ", съобщи пред БНР проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ (Агенция " Пътна инфраструктура " ).

Според извършените стрес-тестове на системата дневно могат да се обработят до 250 хиляди маршрутни карти. Отклоняването от заявения маршрут без основателна причина и неналичието на маршрутни карти би трябвало да води до санкции, които варират сред 150 и 1800 лв.. От АПИ към този момент оповестиха, че първоначално контролът ще се реализира единствено от мобилните екипи, които са 105, само че не и от близо 300 камери конфигурирани. Инспекторите ще оказват помощ на водачите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - огромните бензиностанции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР