© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Бизнесът на аптеките и дрогериите е пораснал с 10%

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
13Фармацевтичният бранш има доста мотиви за недоволства поради тежката регулация на цените и включването в листата за заплащане от здравната каса. Ръстът на този пазар през предходната година е едвам 5% по данните на международната маркетингова организация IQVIA. Въпреки това има един сегмент, който не е обиден от опита на страната да лимитира заплащанията – това са така наречен ОТС артикули (over the counter - над рафта, тъй като могат да бъдат показвани и не се изисква рецепта от доктор за покупката им). Става въпрос за голямо количество от артикули – медикаменти без рецепта, хранителни добавки, здравословни храни, козметика, артикули за бебета и деца, превързочни материали, медицински произведения и помощни средства за заболели. И в случай че при медикаментите растежът е нищожен, в този сегмент той продължава да е двуцифрен и да способства и за по-големите продажби в огромните вериги аптеки и в дрогериите.

Новите трендове на пазара на козметика

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-продаваните артикули в аптеките не престават да бъдат медикаментите, като наклонността е в дребните обитаеми места те да имат дял от над 90% от портфолиото. Маржовете от медикаментите са извънредно скромни поради строгата държавна регулация. Затова освен огромните градски аптеки, само че и от ден на ден дребни стартират да разчитат на козметиката и ОТС продуктите, които им оказват помощ да се устоят.

Нарастването на дрогерийния и аптечния канал през предходната година е огромно. Според данните на AC Nielsen за 2018 година три четвърти от продажбите на козметика и артикули за грижа за тялото са се осъществили точно през тези два канала. Само аптеките държат 44% от продажбите на този пазар, който е на стойност 81.7 млн. лева общо за двете категории.

" Хората се ориентират да купуват тези категории най-вече в профилираните обекти ", разяснява Марко Наумов, анализатор в AC Nielsen.

" България е необикновен пазар спрямо останалите европейски пазари - в аптеките тук се продава доста добре всеобща козметика, до момента в който в останалите европейски страни това не се случва ", разяснява Николай Костов, съсобственик на аптеки " Ремедиум " и ръководител на Асоциацията на притежателите на вериги аптеки. Той добавя, че в дермокозметиката, в която аптеките са международен монополист, защото тя се продава единствено в тях, българските обекти бележат двуцифрени растежи за поредна година.

Андрей Петров, който е ръководител на борда на шефовете на " ДМ България ", отбелязва, че във веригата от към този момент 80 магазина над 50% от оборота се падат на продуктите за хубост и за персонална хигиена.

" Класацията dm топ 10, която превърнахме в обичайната, демонстрира, че най-продаваните артикули и през предходната година са били серпантина за мигли, шампоан за коса и багра за коса. Разликата е, че към този момент се търси доста по-висок клас от тези артикули. Българката дава с 40% повече спрямо предходната година за тях, само че те са от по-висок клас ", разяснява Петров. Според него данните демонстрират освен усъвършенстване на покупателната дарба, само че и че потребителите отделят повече средства за личната грижа.

Андрей Петров разказва няколко съществени трендове в сектора.

Така да вземем за пример се търсят по-висок клас артикули. Новост в европейски мащаб, а в този момент към този момент и в България е, че се търси азиатска козметика – японска и китайска.

" Лицата на азиатките наподобяват гладки и младолики и от съвсем година трендът за покупка на такава козметика бележи растеж в цяла Европа ", споделя Петров.

Втората наклонност е при мъжете и тя се вижда на целия пазар – и в дрогериите, и в аптеките. Тъй като през последните години е съвременно мъжете да носят брада, продуктите за поддържането й бележат трицифрени растежи, въпреки и от ниска база.

" Заради модата се появи характерна категория за грижа за брадата, в която има все по-голямо многообразие от артикули ", разяснява Николай Костов.

На пазара продължава да има двуцифрен растеж и в продажбите на мъжка козметика, като фирмите стартират да създават цялостни мъжки линии, а освен допълнения от два-три продукта към женските серии.

" dm от към 10 години има самостоятелен бранш за мъжка козметика, който се споделя " Мъжки свят ". Като цяло dm е магазин за дами. Нашата концепция беше да има място, което да притегля и мъжете, само че да не им губи доста време. Мъжете не обичат да питат и чакат да намерят всичко належащо на едно място. От към година сме първата компания в този отрасъл, която пусна и премиум марка за мъжка козметика, която се споделя Seinz ", споделя Андрей Петров.

По думите му различен тренд в продажбите през предходната година е голямото търсене на биохрани и натурални артикули, като единствено в dm растежът в продажбите им е над 20%.

" Българският консуматор от ден на ден търси здравословни артикули, грижи се за себе си, грижи се за здравето си и с изключение на биохрани, употребява натурална и сертифицирана козметика ", споделя Андрей Петров.

Цената има значение

Представителите на аптеките и дрогериите виждат основна разлика сред софийския пазар и останалите градове във връзка с покупателната дарба на потребителите и тяхното държание на потребители.

" Средният бон на продажбите на козметика в София е по-висок по отношение на останалите обитаеми места с към 16%. В столицата се продават приблизително 30% от медикаментите и по-голям дял от козметиката и добавките ", отбелязва Славчев.

Той добавя, че цената към момента е от водещо значение за клиентите, изключително в провинцията, и се резервира наклонността потребителите да бъдат привлечени от разнообразни промоционални интензивности и мощните медийни рекламни акции.

В аптеките SOpharmacy не регистрират разлика в потребителската кошница сред градовете, а по-скоро наклонност, обвързвана с местоположението в даден град – в случай че е по-близко до центъра, сумата на междинните покупки е по-висока.

" В по-малките градове има артикули, които могат да се намерят единствено при нас, и това концентрира клиенти и усилва кошницата. Хранителните добавки и козметиката съставляват огромна част от продажбите при нас, което още веднъж е главен детайл на концепцията SOpharmacy - с изключение на необятен подбор ние предлагаме и свободен достъп до продуктите за клиентите, както и съответна консултация. Пазарните данни демонстрират, че към момента София държи забележителен дял в тези категории поради покупателната мощ и профила на клиента. При нас обаче този тренд не е толкоз изразителен поради по-малкото аптеки отвън столицата, сравними като продуктово предложение със SOpharmacy. Затова на нас бързо ни се удава да привличаме клиентите, които търсят многообразие от хранителни добавки и козметика ", разяснява Валерия Видулова, шеф ритейл услуги в " Софарма трейдинг ", притежател на веригата аптеки SOpharmacy.

Лекарства или козметика

Лидерът в класацията на най-големите търговци на козметични артикули продължава да бъде веригата аптеки " Марешки ", макар че те не са типичен канал за продажба на козметика и добавки. Основното им портфолио в към 400 обекта под тази марка са медикаментите с рецепта, покрити от здравната каса. Вероятно това е повода и за несъществения растеж в продажбите на обектите – под 1% през 2018 година по отношение на миналата.

" Основно предлагаме медикаменти, тъй като пациентите имат потребност от тях. Предлагаме и скъпоструващи лекарства, които други аптеки заобикалят поради ниските маржове, тъй като сме обществено виновни. Клиентите пазарят и козметика и хранителни добавки ", разяснява в резюме Веселин Марешки-син от аптеки " Марешки ".

На второ място в класацията са аптеките SCS Franchise, които са 150 на брой.

" В аптеките SCS Franchise растежът на козметиката и питателните добавки е с над 20% на годишна база и тези две категории заемат дружно 19% дял в общите продажби ", разяснява Красимир Славчев, изпълнителен шеф на SCS Franchise. Той добавя, че най-съществено е нарастването при продуктите за грижа за лице и тяло, грижа за косата, за бебета и детска козметика.

Общият растеж на чистите доходи за предходната година е малко под 8%, демонстрират данните от класацията топ 20.

Дрогерия в класическия смисъл на думата е германско-австрийският тръст dm, който през тази година е на трето място по продажби поради повишените като цяло лекарствени продажби в аптеките. Веригата бележи двуцифрен растеж от близо 19% и доближава до оборот от над 135 млн. лева през 2018 година Печалбата на компанията е малко над 1 млн. лева за предходната година.

Следваща в класацията е веригата аптеки " Медея ", които също оферират козметика и хранителни добавки и са ситуирани в пет града – София, Плевен, Стара Загора, Перник и Кюстендил. Общият доход за предходната година е близо 103 млн. лева, което е с 13% повече от 2017. Компанията обаче няма съвсем никаква облага.

Видим е растежът при веригата SOpharmacy, която през предходната година концентрира купените 19 нови аптеки и също така отвори и голям брой нови обекти в столицата и огромните градове. Веригата е на 6-о място в класацията, след дрогериите Lilly, и прави 90.2 млн. лева оборот (с растеж от 22%). Lilly Drogerie заема миналата – пета, позиция и има чисти продажби от близо 93 млн. лева

Онлайн продажбите

Компаниите от бранша са разграничени за мястото и смисъла на онлайн в продажбите им. Николай Костов да вземем за пример е наел 25 чиновници, които се занимават само с обработката на интернет поръчките. Според него България би трябвало да бъде идната страна в Европейски Съюз, в която да бъде позволено онлайн аптеките да продават и медикаменти с рецепта (вижте изявление с него тук).

SOpharmacy способстваха за развиването на един от огромните онлайн уеб сайтове, който след това получиха и който носи същото име като физическата верига аптеки.

SCS Franchise също имат онлайн аптека - sanita.bg, през която в границите на една година са минали 10% от общите продажби на козметика.

За разлика от " dm Германия ", където концернът има онлайн продажби, в България dm си остава магазин, в който да отидеш и да докоснеш продукта.

" Държим онлайн бизнеса под око, той е в средносрочната ни тактика, само че на този стадий, като имаме поради опциите си, желаеме да се концентрираме върху физическите магазини, върху физическата търговия и към момента влагаме най-вече в това. Ние още растем, има градове, в които ни няма, а има капацитет за развиване като физически обекти ", споделя Андрей Петров. Според него веригата е вложила в образованието на своите консултанти дрогеристи и счита, че онлайн покупката е комфортна най-много за младите им клиенти, само че няма по какъв начин да се съпостави с консултацията онлайн с подготвен чиновник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР