© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Надежда Чипева Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

Слънчево, с български купувачи

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Част от тематиката Брегоусвояване, епизод следващ
Когато руснаците си потеглиха

Бумът в търсенето на ваканционни парцели край Бяла, Каварна и Шабла към този момент е минало, а това блокира и пазара на строителни терени
Още по тематиката
Северното Черноморие:

Когато руснаците си потеглиха

Бумът в търсенето на ваканционни парцели край Бяла, Каварна и Шабла към този момент е минало, а това блокира и пазара на строителни терени
27 апр 2018
Моята огромна гръцка къща

Покупката на парцел от българи е освен допустимо, само че и постоянно практикувано
4 мар 2018
Купувачи във почивка

Спадът на покупко-продажбите с жилища по Черноморието продължава, само че цените не падат
11 авг 2017
Управляващите отдръпнаха противоречивия план за строителство по морето

Според някои представители на ГЕРБ терените отново ще могат да бъдат застроени
17 май 2017
Новият хотел в Стария град

Строеж в архитектурния резерват в Созопол демонстрира приемствеността сред Движение за права и свободи и ГЕРБ в " опазването " на културното завещание
24 юни 2016
Няма място за старите курорти

Бившите държавни комплекси последователно губят блясъка си и отстъпват място на нови играчи - с бранд и формула на бизнес като в Испания и Турция
8 май 2016
Новият курортен град

Между резерватите Алепу и Аркутино гъмжи от проекти за строителство, които чакат позволение или пари
14 авг 2015
Брегоусвояване

Бетонирането на Черноморието се маскира като подсилване на брега
26 юни 2009 Приливната вълна на пазара на морски ваканционни парцели последователно се завръща. След като в продължение на две-три години секторът страдаше от безветрието, последвало изтеглянето на съветските купувачи, през последните месеци покупко-продажбите постепенно се засилват. Засега раздвижването се усеща много по-осезаемо на юг, в сравнение с север, само че прогнозите на разнообразни представители на бранша демонстрират, че място за оптимизъм има.

Новото е, че преобладаващото наличие на българските купувачи, следено след изтеглянето на британци и руснаци, които до наскоро движеха пазара, от ден на ден се трансформира в устойчива наклонност, а не просто в резултат от намаляването на задграничния интерес.

Идва ли краят на свободното рухване

От началото на века развиването на имотния пазар по Черноморието е извънредно динамично – след първичния интервал на бурно строителство пристигна международната икономическа рецесия, която охлади интереса на английските купувачи към българското море. Те бяха бързо сменени от руснаците, само че наложените на Москва наказания в края на 2014 година поради спора с Украйна забавиха осезаемо съветската стопанска система и обезцениха рублата. С това от локалния пазар на ваканционни парцели се отдръпнаха и руснаците, за които животът в България внезапно се оскъпи и те започнаха да продават. Така на фона на набраната инерция в строителството по оценки на разнообразни представители на бранша в идващите две години – 2015 и 2016, продажбите на ваканционни парцели по морето са се свили с сред 15 и 25%.

За интервала областите Варна и Бургас остават първенци по брой на въведените в употреба жилищни здания, което се резервира като тренд и през 2017 година, сочат данните на статистиката. Разбира се, не всички от тях са ваканционни парцели, ситуирани наоколо до брега. Наблюденията на представителите на пазара обаче подсказват, че и в този сегмент интензивността последователно се завръща.

" Обемът на продажбите през 2017 година бележи растеж от 20% по отношение на предходните две години. Това ни дава убеденост за резистентност и успокоение, че пазарът се възвръща ", споделя комерсиалният шеф на капиталовата компания Green Life Development&Resorts Екатерина Желяпова.

Тенденцията обаче не е еднопосочна. От организация " Бългериън пропъртис " да вземем за пример сочат, че до момента в който постепенният напредък на пазара е довел до 20% растеж на продажбите в региона на Слънчев бряг, то на юг от Бургас, в дестинации като Созопол и Лозенец, покупко-продажбите са се задържали на равнищата си от 2016 година

В северната част на страната и пазарната температура към момента е много по-ниска. " В региона на Шабла и Каварна от няколко години няма никакви покупко-продажби, дребното подписани са само в региона на Балчик ", споделя Наталия Барбарошие, брокер в отдела " Банки и основни клиенти " на организация " Явлена ".

Според сътрудника й Галин Гаврилов, управител в " Адрес недвижими парцели ", неналичието на пазар на ваканционни парцели на север през последните пет години е довела до евакуиране на вложителите. " Интерес към жилища с ваканционно предопределение, въпреки и прекомерно нищожен, към момента има от българи, само че единствено при покупко-продажби до 400 евро за кв.м, което е под себестойността на приключен и обзаведен парцел. Апартаменти на тази цена се оферират в регионите на Бяла, Каварна и Шабла ", показва той.

Купувачи от близо и надалеч

Ако допреди година българските купувачи към момента не успяваха да компенсират отлива на руснаците, то в този момент към този момент ролята им е преобладаваща. " Във високия сегмент това са състоятелни българи, търсещи парцел за отмора. Средната класа също си купуват парцел за отмора и за инвестиция ", показва Полина Стойкова.

Сходни са и наблюденията на Green Life, които също виждат българските семейства със междинни към високи приходи като значителен мотор на пазара. " През миналата година процентът на българите, сключили договорка за ваканционен парцел, доста се доближава до този на клиентите от Русия. Българските купувачи към този момент съставляват 35%, а делът на съветските жители е 36%. Затова можем да твърдим, че локалният пазар към този момент е резистентен, а не краткотрайно активизиран за сметка на съветския ", акцентира Екатерина Желяпова.

" Сега главните купувачи на парцели край Варна са българи от София и Пловдив. Те търсят жилища, подобаващи за лятна отмора в границите на 30-40 хиляди евро ", отбелязва и Ивета Андреева, основен брокер в организацията за недвижими парцели " Мирела ".

По калкулации на " Бългериън пропъртис " пък в първите месеци 50% от покупко-продажбите са били от българи, спрямо 35-40% от запитванията при започване на 2017 година Очакванията са делът на локалните купувачи да пораства. Интерес има и зад граница, още веднъж, както допреди няколко години, главно от страна на руснаци, въпреки и не в мащабите отпреди глобите. " Англичани, белгийци, французи, германци, израелци купуваха интензивно през 2015-2016 година както ново строителство, по този начин и парцели на второстепенен пазар, които се оферират изцяло обзаведени и подготвени за прилагане и чиито цени станаха много преференциални ", споделят още от организацията.

" На пазара на ваканционни парцели се появи и нов вид клиенти – от Израел. През 2017 година делът им е малко над 10% ", по наблюденията на Green Life. " Има индикации и за американци, които демонстрират интерес към Слънчев бряг, което докара и до класиране на най-големия ни морски курорт измежду топ 10 на най-изгодните морски курорти на американския заможен портал Realtor.com ", допълват от " Бългериън пропъртис ".

Ценови застой

И до момента в който ползата на купувачите към пазара последователно се възражда, продавачите към момента са относително внимателни – офертните цени, които се намалиха около проблемите от последните години, към този момент остават постоянни.

" Като цяло цените в морските курорти са без основни промени от 2016 година насам ", показват от " Бългериън пропъртис ". По техни данни междинните равнища, при които се подписват покупко-продажби сега, са 500 - 530 евро за кв.м, до момента в който през 2014 и 2015 година са били от порядъка на 600 евро за кв.м.

" През 2017 година цените на ваканционните парцели се задържаха съвсем без промени по отношение на миналата макар възходящото търсене и покупките още на стадий на зелено. През този сезон растежът е сдържан в границите на 10-15% ", регистрират и от Green Life. От компанията показват, че все още жилищата с една спалня в Созопол да вземем за пример се продават против 50 - 60 хиляди евро, а в градчета като Поморие могат да се купят на цени от 30 - 40 хиляди евро.

Наблюденията на " Бългериън пропъртис " демонстрират, че това са и най-предпочитаните от купувачите оферти на пазара. " Предимно се търсят жилища с една или две спални с обща повърхност 50 - 80 кв.м ", разяснява Елена Макреева, районен управител за морските курорти в организацията. По думите й най-голям е ползата към парцели в обитаеми места като Несебър и Слънчев бряг, които дават алтернатива за целогодишно живеене. В курортния комплекс цените на парцелите до 600 м от брега стартират от 300 - 350 евро за кв.м – стойности, при които през 2014-2015 година се продаваха жилищата във ваканционните комплекси на 2 - 6 км от морето. За елитните парцели в първокласни комплекси продажните цени варират в диапазона 800 - 1400 евро/кв.м. " За по-луксозни парцели клиентите се насочват към Свети Влас или Лозенец ", добавя Макреева.

" За хората, които имат опция да купуват в този момент за инвестиция, обстановката е доста удобна ", отбелязва Ивета Андреева от " Мирела ". По думите й последните продажби на организацията на парцели край Варна са били на двустайни и тристайни жилища на цени сред 34 и 50 хиляди евро, а малко по на север – в Бяла, цените са още по-ниски, сред 28 и 35 хиляди евро.

Статистиката на профилирания уебсайт imot.bg демонстрира, че в по-голямата си част междинните офертни цени на парцелите по морето са сходни или малко по-ниски по отношение на тези преди 10 години (виж таблицата). Предвид замръзването на пазара през последните години е евентуално в този момент покупко-продажбите към момента да се подписват с отстъпки. Освен това от зоните с най-вече предложения се вижда, че отсъстват най-южните и северните елементи на крайбрежието.

Какво следва

Според представителите на бранша наближаването на летния сезон към този момент се усеща и по линия на оживление от страна на купувачите. " Очакваме 2018-а да бъде разнообразна – както във връзка с контингента на купувачи и продавачи, по този начин и по отношение на бюджетите ", споделя Полина Стойкова.

Прогнозата на Green Life също е оптимистична. " Очакваме тази година интензивността още веднъж да бъде висока и покупко-продажбите с ваканционни парцели да се усилят с към 10% ", показва Екатерина Желяпова.

По тематиката работи и Спас Спасов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР