© Надежда Чипева Понякога съдбата си прави шеги. За Дани

...
© Надежда Чипева Понякога съдбата си прави шеги. За Дани
Коментари Харесай

Акробатичният синтаксис на Дани Кирилов и шкембе чорбата

© Надежда Чипева Понякога ориста си прави смешки. За Дани Кирилов по този начин е от раждането му. Министърът на правораздаването предходната седмица получил " омачкан, разкъсан лист от това капитално издание " и бил помолен да се отбрани, с цел да не оставя " калтаците да пируват ". Цитатът, който е провокирал словесната дрънканица на Кирилов, е от рубриката " КапиталНО " и гласи следното:

" Тъкмо си помислих, че златната епоха на колосите на мисълта е отминала и няма към този момент плещи, на които да стъпя, се появи явлението Дани Кирилов – изключително бутиково издание на интелектуалната бижутерия, мисловно излишество на политическия интелектуален мизансцен, tabula rasa за всяко интелектуално длето, лютвиместанът на правораздаването. Докато Цецо и Цецка ръсеха мисли като пудра захар, при Дани Кирилов те се изливат като шкембе супа. Колкото по-дълбоко гребеш с черпака, толкоз повече карантия излиза. Наслада за всеки умствен махмурлук. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първоначално за създател на тези думи обявихме Тони Филипов, доктор, само че след това се поправихме, тъй като същинският е проф. доктор Коста Костов, който е стигнал до прозренията за трансценденталната същина на Дани Кирилов, откакто е постнал в профила си публикацията на другия лекар в Reduta.bg със заглавие " От боязън човек побягва, от позор не ". Където написа следното:

" Та на пленума на Висш съдебен съвет, една срамна страница в историята на българското правораздаване, магистратите дълго спорили дали да се започва нова процедура за избор, или да се отхвърли указът на президента и да се прегласува кандидатурата на Гешев. Съдия Атанаска Дишева настойчиво упорствала за нова процедура. Предложила " две различни решения в един диспозитив ". На което министър Кирилов дал отговор: " Никак правно точно не е синтактичното пояснение на морфемите. "

Синтаксисът, както множеството от вас знаят, се занимава с изреченията, той е просвета за градежа на свързаната тирада. Тази просвета е непозната в редиците на ръководещата партия, в която е признато (по наложителност!) да се приказва несвързано! В съответния случай синтаксисът е беззащитен, тъй като имаме скупчване на думи, без да има изречение.

Кирилов споделил също: " Някои сътрудници би трябвало да платят тайминга на митинга извън. "

Да платят тайминга! Напълно справедливо signum stupiditatis. В Древен Рим се е давало, когато някой се отличи с особена нелепост.

Накара ме да се колебая в познанията си и да дълбая из речниците. Не знам дали сте забелязали, само че необразованият човек може да накара образования да се замисли, до момента в който противоположното съвсем не се случва. Timing: установяване (избиране) на точния момент; синхронизиране; вписване на време; вярна ориентировка във времето

Ако нелепостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро. "

Тъй като съветниците на Данаил Кирилов са съумели да съединят двата поста, се е получил следният отговор, който е като нескафе " 3 в 1 ", в който се пробват да наругаят и двамата доктори, и вестника, който в тази ситуация е просто експонатор на мислите им. И ето какво е родил мозъчният концерн към тоз министър:

" Не знаех... пропуснал съм надменните патетични недоволства на създател с псевдоним доктор Тони Филипов, натрапващ себе си като безспорен анализатор от най-висш ред, единствен справедлив ценител и откривател на политическата и правната ни действителност. Признавам, не ми е бил забавен с надменно презрителното пристрастно и деформирано крещене за удивление, или поради усърдието да припечели нещо от ненавист и празни спекулации. Не съм схванал цели 12 дни за неговото ревниво настървение...

Дори, когато преди 3 дни " Капитал " Капитално го е цитирал, отново не съм схванал.

Преди малко в Южния парк ме пресрещна сътрудник и ми даде прегънат, омачкан, разкъсан лист от това капитално издание и ми сподели: отбрани се, апелирам те! не оставяй калтаците да пируват!

Аз няма да се пазя! Тези не са ми равни, тъй като нямат достолепие и чест! Те не калят мен, калят личните си противни и алчни мутри. Ще очаквам мъдрото деяние на Провидението!

Няма да ги осъждам за обезщетение, нито за засегнатост и клюка! Няма да следа парите им или да желая да им се приложи наказване.... те желаят Вашето удивление, дано да им дадем ПРЕЗРЕНИЕ!

А съденето би било доста елементарно при тази безразборна маса от измислици и " неточности ", тъй като протоколът от цитираното съвещание е обществен и всеки от Вас може да го свери: " синтактичният разбор на морфемите " е изявление на... госпожа Марчева и не е адресирано към обичаната им Дишева, а думите ми за тайминга са " да запълнят тайминга на митингите ". Друго е нали, да запълниш и да заплатиш!?

Няма да разоръжавам тяхното настървение, дано се опиянят задоволително и добре от него. А като им пристигна махмурлукът, да не протягат ръка към шкембе чорбата, тъй като ще се окажат с лъжливи упования и стремежи за черпака и за карантията. "

На което единият лекар, който е освен и професор, само че и е един от най-хубавите пулмолози на територията, отвърна следното в профила си във Фейсбук:

" Министър Данаил Кирилов ми се разсърдил, задето съм сравнил неговия акробатичен синтаксис и пикантна лексика с шкембе супа.

Писал, че великодушно прости на мен и доктор Тони Филипов, посочен за виновник по същия мотив. Демек, ще лиши мен и сътрудника Филипов от удоволствието да споделим една килия, тъй като знае, че ще си прекараме отлично. Обещава ни единствено Презрение и наказване от Провидението.

Аз съм хванал дявола за рогата, а той ми сочи килимявката на попа.

Когато бургазлия съпоставя нещо с шкембе супа, желае да каже, че не е нужно нещото да е мъдро, в случай че е вкусно. "

Другият лекар - Тони Филипов, който май не е лекар, също отговори на Данаил Кирилов в неговия си профил във Фейсбук: " Данаил Кирилов доста се разсърдил, дето съм написал: " Ако нелепостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро. " С една дума, обидил се, че съм го нарекъл малоумен. Съжалявам, не знаех, че го пази в загадка. "

И с цел да сложим край на този космополитен спор върху наблюденията за всекидневните интелектуални старания на Данаил Кирилов, ще цитираме още веднъж Тони Филипов, доктор: " С тези (а и предишни) изявления министър Кирилов се подреди в пантеона на езиковите атентатори паралелно с Цветанов, Тетка Цачева, Цветето Караянчева и така нататък и тъй наречените

Между другото името Данаил идва от староеврейски език и означавало Бог е моят арбитър. На 17 декември можете да му честитите. Но не чакайте Бог да го съди занапред. Той към този момент го е осъдил. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР