© Надежда Чипева От тази година на летище Бургас ще

...
© Надежда Чипева От тази година на летище Бургас ще
Коментари Харесай

Трети наземен оператор ще има на летище Бургас

© Надежда Чипева От тази година на летище Бургас ще има трети наземен оператор. Това заяви пред " Капитал " Георги Чипилски, шеф на аеропорта. Това ще бъде свързаната с " Химимпорт " " Суиспорт България ", като варненската група има миноритатно присъединяване в компанията - концесионер на двете черноморски летища.

Наземните оператори са тези, които обслужват самолетите и пасажерите на самолетните компании. Към този миг " Летище Бургас " държи към 60% от този бизнес, а българското отделение на гръцката Goldair Handling - останалите 40%.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В полето на наземните
От 2006 година концесионер на двете морски летища е " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ". Регистрираното в България сдружение е 60% благосъстоятелност на немската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 година са публично на компания от групата " Химимпорт ", която е притежател и на авиопревозвача " България ер ".

През 2011 година летище Бургас мина границата от 2 млн. пасажери на година и съгласно европейските регламенти трябваше да допусне конкуренция при наземното обслужване. През лятото на 2012 година там влезе Goldair с българското си сдружение " Голдеър хендлинг България ". За миналата година броят на пасажерите беше общо 3.26 млн. Goldair е наземен оператор и на летище София.

Да се конкурираш със себе си
Новата трета компания на летище Бургас е българското сдружение на швейцарската Swissport " Суиспорт България ". Фирмата на основаната в Швейцария Swissport работи на летище София от 2007 година Компанията майка е с голям опит в обслужването на авиопревозвачите и има активност на над 190 летища в целия свят. През 2013 година " Химимпорт " през авиационното си отделение " Бългериан еъруейз груп " купи миноритарен дял в " Суиспорт България ".

До смяна в собствеността се стигна, откакто Swissport стартира да изпитва съществени компликации на българския пазар. Швейцарската компания се оплака от дъмпинг в цените за наземни услуги и от двата си съперника. Swissport даже подаде тъжби до Комисията за защита на конкуренцията, а в края на 2012 година изпълнителният шеф на българското сдружение Фернанд Щауфер непосредствено съобщи, че бизнес средата на летището е станала нездравословна.

След промяната на собствеността тя стартира да обслужва полетите на националния авиопревозвач " България ер " на летище София. По думите на Георги Чипилски новият трети оператор на летището в Бургас към момента няма клиенти, като не е ясно по какъв начин ще бъде преразпределен пазарът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР