© Надежда Чипева #1 Тайният живот на чуждите инвестицииЗа политиците

...
© Надежда Чипева #1 Тайният живот на чуждите инвестицииЗа политиците
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

© Надежда Чипева #1 Тайният живот на непознатите вложения

За политиците тематиката за директните задгранични вложения е като кеч дуел - всеки може да ползва каквито желае измислени хватки без никакви правила. Затова и няколко месеца откакто Българската стопанска камара заприказва за " цялостен срив ", тематиката продължава да провокира диспути. Малко или доста са вложенията, коя статистика го демонстрира и кой е отговорен, че не са колкото ни се желае...

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Дори и при най-хубаво и тъкмо отнасяне данните за вложенията са по-скоро оценка за действителността, в сравнение с нейно огледало. Те се събират мъчно и постепенно и по тази причина са пословично неточни първоначално. Въпросът не е толкоз дали непознатите капитали са доста или малко, а по-скоро какви са и дали са задоволителни, с цел да ускорят растежа в Централна и Източна Европа по този начин, че страните да догонят по-бърз западния стандарт. Още по тематиката - тук.

#2 От гараж във Варна до бизнес в Съединени американски щати

Гараж във Варна от 25 квадратни метра и 500 немски марки първична инвестиция. Това е началото на веригата магазини " Мания " за облекла втора ръка през 1996 година Днес комерсиалните й обекти са 38, а основателят й – Севдалин Спасов, ръководи " М холдинг ", сплотяващ няколко компании за събиране, подбиране и продажба на облекла втора ръка.

" Текс тийм " се занимава с импорт, обработка и търговия на едро с облекла втора ръка, които се доставят от Западна Европа, Съединени американски щати и Канада. Фирмата има хранилища в София и Варна, където е и главният сортировъчен център. В началото на 2017 " Текс тийм " откри сортировъчен център и в Ню Джърси – Съединени американски щати. " Мания тийм " ръководи бизнеса на магазините, а " Мания онлайн " е основана преди няколко месеца за търговия по интернет. Green Team Worldwide Environmental Group е американската компания на Спасов, която официално не е част от холдинга. Тя е профилирана в събирането и търговията с облекла втора ръка и има лични контейнери и складови бази на източното и западното крайбрежие на Съединени американски щати, както и във Ванкувър, Канада. Цялата история четете тук.

#3 Новото олимпийско оправдание за Витоша

Случаят " Витоша " е като случая с Банско. Зациклили са и няма излизане от омагьосания кръг, в който притежателите на лифтовете/концесионерът натискат да отпушат процеса по строителството, природозащитниците се опълчват, а ръководещите се пробват да лавират сред ползите на двете групи. И всичко това е овързано със комплицирани нормативни процедури.

Но за Витоша се появи отварачка, която да развърже построяването на нови писти и лифтове – домакинство на Зимни юношески олимпийски игри. Идеята беше стартирана по време на визитата на президента на МОК Томас Бах в София през септември. Според формалната версия на ръководещите концепцията е пристигнала от самия Бах, който окуражил София да кандидатства за четвъртото издание през 2024 година

За да се случи обаче всичко, би трябвало да се позволи строителството на Витоша, с цел да могат да се обновят актуалните лифтове и да се изградят нови, както и да се оформи напълно нова ски зона с нови ски трасета. Повече по тематиката вижте тук.

#4 Криптоминьорите копаят без пари

Масовата нервност по криптовалутите отмина още с първото огромно намаление на цените при започване на тази година. Запалените почитатели на блокчейн технологията и създаваните от нея монети обаче продължиха да влагат средства и старания в така наречен майнинг, защото облагите от тази активност понижиха, само че не изчезнаха. Поне не и до 18 ноември, когато криптопазарът влезе в един от най-лошите си интервали за годината. Само за десетина дни секторът загуби една трета от капитализацията си, Bitcoin слезе под 4000 $ за първи път от септември 2017 година, а Ethereum се търгува за към 100 $, което е най-ниското равнище от май предходната година.

Комбинацията от срив на цените на цифровите валути и все по-голяма трудност на основаването им докара до повратна точка, в която разноските за произвеждане на цифрови монети стават по-големи от евентуалните доходи. И към този момент има безапелационни данни за всеобщо преустановяване на майнинг...

#5 В Тоскана с колело

Два километра преди Питиляно, в централната част на Италия, пътят прави изострен завой и разкрива вълнуваща панорама към средновековното градче. Неговите замъци, кули и църкви са безусловно изваяни от вулканичните скали, върху които е кацнало. По залез, когато слънцето го осветява меко и напряко, този град-скулптура наподобява на песъчлив палат от напълно друго време.

Тази панорама е една от многото " награди " за пътуващите из югоизточната част на Марема – районът на вулканичните селища Манчиано, Питиляно, Сорано и Сована, наречени " туфа градовете ". Тези остарели поселища са издълбани в камъните от вулканична пепел - така наречен туфа, и пазят наследството на античните етруски, на римляните, на владетелските тоскански семейства Алдобрандини, Орсини, Медичи и Лорена, завещали високи кули, крепости и църкви. И до през днешния ден те са там, по върховете на хълмовете, в съвсем достоверно феодален тип, като че ли времето е спряло. Прелестите на района можете да опознаете в този текст.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР