© MAG ПрофилГреъм Фъргюсън е директор по корпоративно развитие на

...
© MAG ПрофилГреъм Фъргюсън е директор по корпоративно развитие на
Коментари Харесай

Греъм Фъргюсън: Ще заложим на търговия на дребно, паркинги и развитие на недвижими имоти, за да не вдигаме таксите

© MAG Профил
Греъм Фъргюсън е шеф по корпоративно развиване на Manchester Airport Group (MAG) и дава отговор за идентифицирането на нови благоприятни условия за ръководство на летища по целия свят, за чието развиване компанията би могла да способства. Той стартира кариерата си в най-голямата английска летищна група през 2012 година, работейки за летище Лондон Станстед, благосъстоятелност на компанията, като шеф на Управителния съвет и шеф на правния отдел. След това става търговски шеф за товарни транспорти на всички летища на MAG във Англия.
Смятате ли, че процедурата за Летище София е вярно структурирана? Има ли риск от свръхофериране от страна на участниците, което да докара до растеж на летищните такси?

- Ние участваме в концесионния развой на Летище София в продължение на три години и считаме концесията за уравновесена и отразяваща интернационално приетите стандарти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък MAG взе решението доста да надвиши наложителното закрепено равнище на инвестиция, предлагайки финансови разноски за съвсем 1.5 милиарда евро. София би трябвало да бъде конкурентоспособна в интернационален проект, което изисква вложения в инфраструктура, време и запаси за отключване на бъдещия й капацитет.
Обмислихме, само че отхвърлихме тактика за по-ниски вложения и по-висока концесионна такса, тъй като считаме, че без нужните вложения, които да подтикват растежа, финансовият напън върху летището от по-високата концесионна такса би бил нестабилен в средносрочен проект.

Предимството на конкурентния тръжен развой е, че другите предложения могат да бъдат оценени съгласно заслугите си и могат да надвишават минималните условия.

Каква е политиката ви към таксите на летището? Как ще порастват през годините?

- Нашият фокус е върху растежа и размера, а не върху по-високите такси. В летищата на MAG заради конкуренцията, с която се сблъскваме от страна на летище Heathrow и други лондонски аерогари, разработихме модел за развиване на авиацията, който ни разрешава да мислим като самолетна компания, създавайки разнообразна мрежа от международни превозвачи - както предлагащи цялостна услуга, по този начин и лоу-кост.

Първият ни приоритет в действителност е да създадем летище София по-малко подвластно от таксуването на самолетните компании, с по-разнообразен профил на приходите - от динамична търговия на дребно, усъвършенствани уреди за паркиране и развиване на недвижими парцели. Това ще ни разреши в допълнение да подтикваме растежа на въздухоплаването, да създадем повече нови направления жизнеспособни и да подобрим работата на Летище София в дълготраен проект.

Откъде смятате, че ще пристигна нарастването на пасажерите на летище София? Как ще извършите уговорката си, в случай че нарастването на пасажерите не се случи?

- MAG нямаше да наддават за концесията на това летище, в случай че не виждахме високия капацитет за увеличение на броя на пасажерите. Стратегическо местонахождение, възходяща икономическа мощ на страната, вътрешни вложения, туризмът - всички фактори, които наподобяват все по-положителни за България и София. Като резултат от тях, ние виждаме растеж на българските пасажери по интернационалните линии и растеж на вложителите и туристите, пътуващи към страната.

Поставяме огромен акцент върху вложенията в уреди, диверсифицирайки приходите на летището, с цел да понижим зависимостта от таксите, плащани от самолетните компании, както и върху тясното съдействие с самолетните компании, с цел да се подсигурява, че те схващат капацитета за напредък на София и България. Авиокомпаниите, с които говорихме, признават този капацитет.

Какъв тласък ще употребявате, с цел да разширите стратегиите на нискотарифните превозвачи? Можете ли да ни дадете образец за нови превозвачи, които можем да чакаме?

- MAG има дейни взаимоотношения с над 80 самолетни компании, те включват някои от най-големите нискотарифни превозвачи в Европа, в това число и най-голямата база на Ryanair в света на летище Stansted. В резултат на това MAG изцяло схваща потребността от новаторски нискотарифни превозвачи. Оперативно, това включва опция за бързо евакуиране от пистата до стоянката и спазването на периодите на работа. От комерсиална позиция това значи взаимна работа с самолетните компании по дълготрайни тактики за напредък и ниски такси за самолетните компании. MAG е провела диалози с няколко превозвача за опериране или разширение на активността на летище София. Офертата ни включва писма за поддръжка от редица от най-големите международни самолетни компании.

Ще има ли полети на дълги дистанции? Ако да - към кои страни и по кое време?

- Да, имаме опит в работата с превозвачи на дълги дистанции. Анализирахме най-търсените дълги направления до и от София, където има огромен брой пасажери, които сега би трябвало да летят с прехвърляне. Тези благоприятни условия включват Чикаго, Шанхай, Торонто, Мумбай и Пекин и ние ще ги създадем цели от първия ден. Нашето партньорство с BCEG значи, че имаме неповторимо преимущество да притеглим китайски превозвачи.

Бихте ли разказали повече за вашите бъдещи вложения - какви ще са вашите 10 най-големи плана?

- Подходът на MAG и BCEG във връзка с бъдещите вложения планува съвсем 1.5 милиарда евро, с цел да отключи изцяло капацитета на летище София. Нашият непосреден фокус ще бъде върху планирането на нов, емблематичен Терминал 3, който ще отразява българската архитектура и ще бъде въодушевен от планините към София. Също по този начин осъзнаваме, че има незабавни задания, които да свършим, с цел да подобрим прекарването на пътуването през София - изцяло възобновяване на Терминали 1 и 2, по-добри паркинги, нови заведения за хранене и магазини и сигурно усъвършенствани тоалетни!

Как развиването на недвижимите парцели във вашия план ще повлияе на възвръщаемостта на концесията?

- Ние виждаме недвижимите парцели като сериозен съставен елемент на дълготрайното развиване на летищата. Създаването на многолюден регион към летището е в действителност значимо за стимулиране и улеснение на растежа. Това е моделът, който използвахме, с нашите сътрудници BCEG на летището в Манчестър и който виждаме, че работи добре.

Защо решихте да инвестирате в стадион и каква ще бъде неговата възвръщаемост?

- MAG и BCEG ще улеснят развиването на Airport City Sofia и един народен футболен стадион ще може да се възползва от отличните връзки по суша, жп и въздух, както и от летищните хотели, заради което сме планували място за стадион в генералния проект. Въпреки че е отвън концесията и се планува летището да работи като " разработчик ", а не като директен " вложител ", Airport City Sofia има капацитет да генерира забележителен стопански напредък за региона на София.

Какво е присъединяване на двамата сътрудници в консорциума?

- MAG е мажоритарен сътрудник - водещият претендент и операторът на летището. BCEG е сътрудникът строител.

Разговаряли ли сте с Ryanair на тематика концесията на летище София и имате ли общи проекти при положение, че успехите?

- Да, MAG има доста близки връзки с Ryanair - ние оперираме London Stansted, най-голямата база на Ryanair до момента, и един от най-бързо разрастващите се направления от София. Подробностите за нашата полемика за София са конфиденциални, само че мога да кажа, че Ryanair признава капацитета на София.

Може ли да ни дадете лист на летищните си концесии?

- Оперираме летищата в Манчестър, London Stansted и East Midlands във Англия, като също притежаваме и MAG-USA за летищни услуги с наличие в осем американски летища. Нашият мажоритарен акционер от частния бранш, IFM Investors, също има ползи в 16 летища в международен мащаб, в това число Мелбърн и Бризбейн в Австралия и Виена в Австрия, в допълнение към няколко други вложения в транспортния бранш. MAG обработва над 60 милиона пасажери годишно, до момента в който летищата, в които IFM има благосъстоятелност, обработват към 180 милиона пасажери всяка година в Австралия и Европа.

Ако не спечелите търга, имате ли интерес към други активи в България? Възможно ли е летище Пловдив?

-На 100% сме фокусирани върху летище София.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР