Заместник-кметът по образованието Павел Попов участва в откриването на Втората

...
Заместник-кметът по образованието Павел Попов участва в откриването на Втората
Коментари Харесай

Конференция, посветена на приобщаващото образование, бе открита във Варна

Заместник-кметът по образованието Павел Попов взе участие в откриването на Втората районна конференция за шерване на положителни практики в приобщаващото обучение. Събитието под надпис: " Традиционни и новаторски подходи при основаването на приобщаваща среда в детска градина " се организира в Първа езикова гимназия. Организатор е детска градина " Горска приказка " в кв. " Аспарухово “.

Дължим големи благодарности на педагозите, които работят с деца със специфични просветителни потребности, акцентира на откриването на конференцията заместник-кметът Попов. По думите му, " специфичните “ деца са ежедневното увещание, от което всички се нуждаем – увещание за рестриктивните мерки на всеки модел за човешко съвършенство. Човекът постоянно си остава нуждаещо се създание. Изграждането му – това, което назоваваме обучение, постоянно се преценява с избран дефицит, с избрани потребности, уточни заместник-кметът. Той посочи, че единствено когато приемем тези потребности за всеобща човешка линия, индивидуализирана у всяко дете, можем да достигнем до същинско почитание към разликите и до същинско приемане на хората с увреждания като същностна част от многообразието на човешкия опит.

Вече пета година профилираната група " Слънчо " на ДГ " Горска приказка “ работи с деца със специфични потребности, създавайки приобщаваща среда, посредством обичайни и новаторски подходи и стратегии, както и положителни практики. Ръководството на ДГ " Горска приказка " е изрично, че интеграцията в просветителната система на деца със специфични потребности би трябвало да се случва от най-ранна възраст, а споделеният развой на работа в бранша е гаранция за качествени резултати и успеваемост.

Преподаватели, трудотерапевти и специалисти обезпечават за децата в " специфичната “ група действия, насърчаващи самоизявата и освобождение на непотребното напрежение от незадоволителните механизми за другарство. Чрез работа с естествени материали, интеракция с природата и разнородни STEM системи на образование, децата получават базови знания по математика, насочване и екологична просветеност. Развива се фината моторика, информационните умения, груповото взаимоотношение, построяват се обществени привички. Тези походи основават условия за приобщаване на деца със специфични потребности в просветителната среда и им обезпечават опция сами да създават своите дидактични материали, като нещо свое и неповторимо, да бъдат учители, откриватели и пътешественици в областите на знанието.

На конференцията участваха представители на държавните и общински институции, на Регионално ръководство по образованието, преподаватели, просветителни и обществени специалисти, психолози, логопеди, ръководители на детски градини и школи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР