© Капитал Този път е по-различно. В сряда новата председателка

...
© Капитал Този път е по-различно. В сряда новата председателка
Коментари Харесай

Зелена вълна

© Капитал Този път е по-различно. В сряда новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показа суперамбициозен проект за промени на на практика всички европейски политики. Целта на наречената от нея " Зелена договорка " е континентът да стане климатично безпристрастен - да спре да създава излъчвания, които провокират стопляне на планетата, до 2050 година Евроскептиците незабавно биха споделили, че това е следващият проект на брюкселските бюрократи, от който няма да има никакъв резултат. Сега обаче има някои основни разлики.

В западната част от континента смяната на климата се приема извънредно съществено от от ден на ден хора. В доста страни на политическо равнище има съвсем цялостен консенсус по тази тематика - разногласието не е дали би трябвало да се поставят старания да се спре стоплянето на планетата, а по какъв начин тъкмо това да се случи. Притесненията на хората минават през локалните политици, с цел да стигнат до Брюксел и предлаганата в този момент " Зелена договорка ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, което новата Европейска комисия сподели през тази седмица, е единствено началото на развой, в който всяка препоръчана мярка ще бъде обсъждана сред страните в съюза. Крайният резултат евентуално ще бъде по-мек от това, което през днешния ден се предлага, само че има едно несъмнено - смяна ще има и тя ще бъде сериозна.

България към този момент стои доста настрана от тази тематика и това е разбираемо. Според изследване на Евробарометър ние сме страната, в която минимум хора одобряват смяната в климата като най-сериозния проблем на света през днешния ден. Тук 10% считат по този начин против към 50% в Швеция и Дания. Между другото в проучването има забележима връзка сред равнището на Брутният вътрешен продукт и загрижеността за климата - колкото по-богата е една страна, толкоз повече хора са уверени, че това е проблем.

Вероятно затова България не взе участие изключително интензивно в диалога за новите европейски политики. Дори и единствено половината от тях да бъдат признати, резултатите ще се усетят тук извънредно съществено. Ето единствено няколко образеца:ТЕЦ-овете в България евентуално ще би трябвало да затворят до най-много 10 години Цените на горивата е допустимо да се увеличатНовият метод за систематизиране на еврофондове може да повлияе на разнообразни пазари, като да вземем за пример земеделиетоНатискът за нарастване на цените на самолетните билети е допустимо да даде подтик на вложенията в жп инфраструктура(В броя ще откриете какво тъкмо предлага Европейска комисия и по какъв начин ще се отрази на България, както и къс речник на климатичните термини.)

Това на стадия наподобяват най-видимите резултати от " Зелената договорка ", само че промени ще има и в други области. Скептиците ще видят във всичко това единствено отрицателните резултати. Такива без подозрения има, само че истината е, че с деликатни договаряния през идващите месеци те могат да бъдат понижени, а в случай че се фокусираме върху опциите, от смяната даже ще може да се завоюва. На първо място е, несъмнено, удовлетворението, че оказваме помощ да се ограничи смяната в климата. Освен това облагите могат да са и доста по-видими като да вземем за пример по-чист въздух, по-качествени плодове и зеленчуци, по-хубави влакове. Нищо от това обаче няма да пристигна единствено от решенията на Европейски Съюз. Ако България бъде дейна, тя ще получи опция да завоюва. Ако продължи както до момента, за нас ще останат единствено минусите.

В броя ще видите още:

Най-големите рекламни организации в България
Сравнение сред гейминг платформите на Apple и Гугъл
20 книги в навечерието на 2020
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР