© Георги Кожухаров Обемът на продажбите на бира през първото

...
© Георги Кожухаров Обемът на продажбите на бира през първото
Коментари Харесай

Продажбите на бира през шестмесечието: спад в обем, ръст в стойност

© Георги Кожухаров Обемът на продажбите на бира през първото полугодие пада с към 2% в съпоставяне със същия интервал на 2018, само че пък в стойност нарастват с 1.5%, регистрира Nielsen. Причина за растежа е намаляващият интерес към огромните разфасовки и увеличаващата се известност на бирите в кен, чиято цена за литър е по-висока. За съпоставяне - съгласно данните на Агенция " Митници " през 2018 година в страната бяха продадени 5.560 млн. хектолитра бира, което е с 1.6% повече спрямо 2017 година

Като цяло данните за този пазар от години станаха много нищожни. Съюзът на пивоварите пуска публична информация за пазара един път в годината, само че без разбивка по дялове. Отделните компании в свои известия се базират на данни на Nielsen, за които си заплащат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Членовете на браншовата организация са " Болярка ВТ ", " Бритос ", " Загорка ", " Каменица ", " Карлсберг България ", " Ломско питие ", " Доровски инвест " ( " Гларус " ), като те общо са осъществили 5.256 млн. хектолитра бира през предходната година, което е с 2.4% повече от продажбите им за 2017 година Седемте компании са с 94% общ пазарен дял в размер.

Предпочитания за марка
Освен това постоянно данните се базират на маркетингови изследвания за желания на марката, което може и да изкриви картината, когато се приказва за чисто пазарна статистика. Така да вземем за пример петте най-продавани марки бира през първото полугодие на 2019, подредени по азбучен ред, са " Ариана ", " Загорка ", " Каменица ", " Пиринско ", " Шуменско ", демонстрира онлайн изследване на Nielsen Admosphere Bulgaria измежду 510 интервюирани пълнолетни жители. Продажбите на тези марки също следват общата наклонност за спад в размер през първата половина на годината. Единственото изключение е " Пиринско ".

Четиринадесет % от участниците в анкетата, които са дали отговор, че пият бира (независимо от честотата), са показали " Каменица " като своя обичана марка, следвана от " Пиринско " (13%) и " Ариана " (12%), регистрират от Nielsen Admosphere Bulgaria.

Сред най-често употребяваните марки бира интервюираните са сложили преди всичко " Пиринско " (17%), следвано от " Ариана " (15%), " Каменица " (14%) и " Шуменско " (13%).

Като цяло няма основна разлика в желанията на мъжете и дамите към другите марки бира. Единствено " Ариана " е по-популярна измежду дамите, в сравнение с измежду мъжете, демонстрира проучването.

В бутилка или кен

От изследването на Nielsen Admosphere Bulgaria излиза наяве също, че 56% от дейните в интернет и пиещи бира българи избират бутилирано питие. Значително по-малък е процентът на тези, които се насочват към наливна бира (18%) или бира в кен (17%), като и в двата случая преобладаващата част са дами. Девет % от интервюираните дават отговор, че не знаят или нямат желания във връзка с опаковката (по-голямата част от тях също са жени), регистрира Nielsen Admosphere Bulgaria.

С максимален растеж на продажбите са кеновете (над 17%), а с най-сериозен спад са опаковките от пластмаса (-7%). Различните разфасовки на пластмасови бутилки обаче генерират максимален размер продажби в категорията (близо 57%). Това е и повода цялата категория да пада с 2% макар двуцифрения растеж при кеновете, демонстрира изследването.

У дома или на плажа

Консумиращите бира най-често ѝ се любуват в домашна конюнктура, на двора, в градината или на вилата (65%), а съвсем една четвърт (22%) я пият в заведение. По-малко от 10% са тези, които най-често пият бира навън (в парка или на плажа например), както и тези, които избират питие, когато са на посетители (5%), демонстрира проучаването на Nielsen Admosphere Bulgaria.

Телевизията продължава да бъде най-предпочитаната медия от рекламодателите в категория " Бира ", като " Пиринско " е най-активно рекламираният бранд през първото полугодие на 2019 година, регистрират от Nielsen Admosphere Bulgaria.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР