© Булфото Предложените мерки и санкции ще въздействат предупредително и

...
© Булфото Предложените мерки и санкции ще въздействат предупредително и
Коментари Харесай

Няколко промила рефлектопопулизъм

© Булфото " Предложените ограничения и наказания ще влияят предупредително и възпитателно, защото са еквивалентни на последствията, които могат да бъдат нанесени, а точно лишаване на човешки живот или трайно увреждане на физическото здраве. "

Така по ханкрумовски приключват претекстовете на последния от серията законопроекти за промени в Наказателния кодекс, които последваха бруталната злополука, в която почина журналистът Милен Цветков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На 19 април джип, ръководен от 22-годишен юноша, се заби с към 100 км/ч в спрялата на червен светофар кола на Милен Цветков. Впоследствие ще стане ясно, че спирачен път преди конфликта няма, а в организма на младото момче са открити следи от четири типа разнообразни наркотични субстанции.

Предложенията на ръководещите са в духа на серия от общо четири плана, импортирани в Народното събрание, които целяха да дадат институционален отговор на нелепия случай. Общото сред тях е в посланието - който прави по този начин, би трябвало да лежи дълги години в пандиза.

Уви, нито битката с злополуките по пътя, а още по-малко тази с опиатите или престъпността могат да станат по-ефективни с сходни законодателни заклинания. Въпреки политиката на рефлектопопулизма България продължава да бъде на първите места в Европейски Съюз по жертви на пътя.

Post mortem ентусиазмът, последвал злополуката с Милен Цветков, няма да направи изключение. Промените, които ръководещите оферират, освен няма да имат предпазен резултат, само че евентуално ще провокират нови проблеми.

Какво се предлага

Предложенията са свързани със завишаване на съществуващите санкции (вместо от 3 до 15 години наказването да стане от 5 до 15 при злополука след приложимост на наркотични субстанции, а при открито шофиране след приложимост вместо до 3 години затвор наказването да бъде до 5). Друго предложение в Закона за придвижване по пътищата планува и опция колата на хванатия да бъде свалена от регистрация до пет години вместо една година, както е сега.

" Употребата на алкохол и опиати е измежду главните аргументи за произшествия с огромен брой жертви в България и в Европа ", написа в претекстовете към плана на ГЕРБ. От " Воля " влизат и в конкретика: " Над 25% от случаите по пътищата са осъществени от водачи след приложимост на алкохол или наркотични субстанции. "

Според данните на Пътна полиция действителността е малко по-различна. През 2017 и 2018 година (откогато са последните налични данни) пияни или дрогирани водачи са предизвикали надлежно 1.7 и 1% от всички тежки произшествия, а починалите са общо 11. За съпоставяне - починалите поради неправилна маневра на заден ход за 2017 и 2018 година са двойно повече.

" Ние имаме данни, имаме към този момент статистически доказателства, че едногодишното лишаване на регистрацията, т.е. дерегистрацията, е понижило този тип действия с хиляда ", разяснява пред " Канал 3 " правосъдният министър Данаил Кирилов. От статистиката, която министърът даде на " Капитал ", се вижда фактически, че през 2018 година е имало 3271 досъдебни производства против карали след приложимост на неразрешени наркотични субстанции, а през 2019 година техният брой е 2310.

Спадът на броя открити дрогирани водачи може да има разнообразни пояснения - от по-малък брой направени проби до успеваемостта на свалянето на регистрацията на коли на такива водачи. Нито едно от тези пояснения обаче не може да стимулира завишаване на глобите.

Статистиката не регистрира и различен значим факт - че законът не преследва " дрогирани водачи ", а всички, които карат след приложимост на наркотично вещество. Тестовете, които Министерство на вътрешните работи употребява на пътя, могат да засекат диря от неразрешено вещество и дни след неговата приложимост, когато субстанцията на процедура няма към този момент резултат върху психомоторните качества на лидера. При проучванията, които се вършат в лаборатории, позитивен тест излиза и за доста по-голям интервал обратно във времето.

Разстрел, а след разстрела - без произшествия

Основната философия на плана е, че колкото по-големи са глобите, толкоз по-малко ще са причинителите. Уви, в света на правонарушенията нещата не се случват толкоз просто.

" Във времето е потвърдено, и то във всички правни системи, че в никакъв случай тежестта на наказването не е била възпиращ фактор пред осъществяването на нарушавания или закононарушения, в противоположен случай в страните със смъртно наказване нямаше да има тежка престъпност ", разяснява наказателният арбитър Анелия Щерева, която правораздава в Софийския градски съд, който гледа каузи за тежки произшествия на територията на столицата и е втора инстанция по делата против подсъдими за шофиране в нетрезво положение или след приложимост на алкохол.

От 2015 година страната стяга режима против " пияните и дрогираните " водачи. Според статистиката за такива нарушавания всяка година в пандиза попадат към 500 наказани. В същото време жертвите от произшествия порастват, както порастват и хванатите да карат след приложимост на алкохол или опиати.

" След като от последното увеличение на наказванията за същите незаконни сформира до момента не се регистрира позитивна наклонност за намаляващ брой на осъществяваните закононарушения, значи явно увеличението на глобите не реализира задачата си. Тогава до какъв размер ще би трябвало да доближат наказванията, до момента в който разберем, че генералната предварителна защита не работи против ситуативната престъпност ", разяснява Андрей Янкулов, дълготраен прокурор, а през 2014-2015 година зам.-министър на правораздаването, отговарящ за местата за отнемане от независимост.

Той споделя мнението, че не пращането в затвор, а друго наказване, което ръководещите съзнателно изключват с политиката си, би било доста по-ефективно, а точно пробацията: " За официални закононарушения (без настъпили нездравословни последици), каквито са шофирането след използването на алкохол или опиати, доста по-удачно наказване е пробацията - от наказаните да се изисква интензивно държание по осъществяване на наказването, като не се откъсват от обществената им среда. "

И кукувиче гнездо

ГЕРБ подметнаха друга концепция, която за наслада на специалистите още не е облечена в законодателно решение - приетите за отговорни за такива закононарушения да бъдат осъждани на затвор, само че и на наложително лекуване против зависимостите, което да се извършва в " психиатричен затвор ".

Психиатърът и учител от Нов български университет Румен Петров показва, че пандизите по формулировка би трябвало да са място за справяне с казуса поради " декларирания нулев достъп до упойващи субстанции ", само че незабавно прави уточнението, че в българските затвори може и да няма достъп до експерти в региона на психологичното здраве и зависимостите, само че този до наркотични субстанции не е стеснен. " Нашите затвори не са в добра психичноздравна форма ", обобщава той. Според него занапред " би трябвало да се влага - в образование на общите и профилираните чиновници, в запаси, в достъп, в стратегии, в изследвания ".

През 2019 година омбудсманът прави оценка на единствената психиатрия към затвор в България - тази в Ловеч. Едно от предписанията, които са направени в отчета, е в болничното заведение да бъде назначен... психиатър.

Изстрел в неверната посока

Всъщност нито едно от двете звена, които би трябвало да образуват политиката на страната в пътната сигурност - Държавно-обществената консултативна комисия по сигурност на придвижването по пътищата и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП), не разясняват в стратегическите си документи потребността от сходни промени.

От ДАБДП разясняват пред " Капитал ", че " направените оферти за увеличение на наказванията за водачи, предизвикали ПТП под въздействието на упойващи субстанции, са в унисон с провежданите политики по сигурност на придвижването по пътищата ", и прецизират, че са на финала на " иницииране на законодателни промени (извън Наказателния кодекс), с които да се подобрят контролът, събираемостта и налагането на глобите, включително и за предварителна защита на използването на алкохол/наркотични субстанции или техни аналози ".

В една от последните взаимни изяви двете организации показват като цели за 2020 година: " Градска среда и безвредна градска мобилност; образование по сигурност на придвижването по пътищата; маркировка и сигнализация; потребление на защитни колани и детски седалки. " На последното съвещание на комисията е установено: " Анализът на статистиката на пътните произшествия демонстрира, че приблизително 100 живота на година можеха да бъдат избавени, в случай че водачите и пасажерите, попаднали в тях, бяха сложили своите колани. "

Звучи разумно, нали? Само че санкцията за неизползване на колан/каска е 50 лв. и не е променяна от 2007 година насам.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР