© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Властта се опитва да наложи пълен медиен

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Властта се опитва да наложи пълен медиен
Коментари Харесай

Мнения Daily - ГЕРБ става втора производна на БКП

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Властта се пробва да наложи цялостен медиен монопол. Още по тематиката
Мнения Daily - Все същите се пробват да ни плашат с все същото

И още: Новите комунисти са по-безсрамни от старите; Държавната благосъстоятелност е ок, в случай че е следена от публичния интерес
14 ное 2017
Мнения Daily - Прокуратура и служби пренебрегват открити апели към убийства

И още: Приватизацията бе превърната в повсеместен провинен за всички злини; Цапането на руските монументи е интензивно мероприятие
13 ное 2017 Рекомуниация

ГЕРБ става втора производна на Българска комунистическа партия

От коментар на политолога Даниел Смилов в неговия фейсбук профил

На прага на цялостна путинизация сме. На базата на измислени и към този момент един път отхвърлени от съда обвинявания КОНПИ е на път да затвори дребното останали самостоятелни вестници посредством противоречиви сметки за цената на приватизирани активи. Един ден в съда несъмнено всички изказвания ще бъдат оборени, само че към този момент ще имаме цялостен медиен монопол. Това е задачата на интервенцията.

С този акт ГЕРБ ще приключи трансформацията си във втора производна на Българска комунистическа партия. Политически Борисов възприе всички цели на Българска социалистическа партия от 90-те години: проверка и обвинение на приватизацията за всички беди в обществото, медийна монополизация и месене в правосъдната система, гледище за опазване на тесни стопански връзки с Русия, антилиберализъм и топла връзка с национализма и патриотарството.

Нещо повече - ГЕРБ на процедура одобри централното пояснение на Българска социалистическа партия за " неуспеха на прехода " поради " грабителската приватизация ", отричайки очевидната истина, че България беше разграбена ПРЕДИ приватизацията от 1997-2001 година със схеми " вход - излаз " и необезпечени заеми от банките. Сриването на стопанската система и финансовата система от 1996-1997 година бе структурната причина за обезценяването на държавните активи - нещо, което ГЕРБ не желаят да виждат. Така те де факто оневиняват Българска социалистическа партия за най-големия политически и управнически неуспех по време на прехода, поради който изоставаме от останалите страни от Източна Европа.

Икономически пък ГЕРБ се трансформира в инструмент на избрана формация, по този начин както Българска социалистическа партия стана патрон на основаването на " Мултигруп " и трибуквените мутренски конгломерати на 90-те. Групировката се вижда в огледалото на Борисов, само че може и с просто око.

Сигурно има някакви други разлики сред двете производни на Българска комунистическа партия, само че те са естетически, декоративни и свързани с биографиите и натюрела на водачите им. И може би е време тези, които тръбят, че ГЕРБ била " дясното " в България, да се осъзнаят. Такова дясно имаше към този момент у нас през 90-те посредством Българска социалистическа партия (което наричаше Желев " турчин с фес " и винеше Сорос за банкрута на банките от 1996-1997 г.). А през днешния ден такова " дясно " има в Русия. В обилие.

-------
Щом през днешния ден могат да смачкат нечий бизнес и някакви медии, на следващия ден наред ще сте вие.
Авторитаризъм

Очаква ли ни пълноценна тирания

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Клуб Z "

Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Особено значимо е в този момент, през днешния ден, да разберем какво ни готви върхушката на ГЕРБ, защото към този момент не иде тирада за смешни повторения на милиционер-социализма отпреди 1989 година Днес става дума да намерим отговор на въпроса: Кога тъкмо ГЕРБ възнамеряват да преобразуват своя режим в пълноценна тирания?

По всичко проличава, че може би заради липса на историческо познание ГЕРБ избира метода на " победилата Българска комунистическа партия ", както се споделяше преди време. Планира да нанесе ударите си, преди София да се наводни с " чужденци " (както Българска комунистическа партия правеше след 1947 г.), а не откакто данданията е предходна, както Българска комунистическа партия правеше преди 1947 година

Управляващата мощ е сложила да вземем за пример задача на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) да смачка бизнеса на Иво Прокопиев, като му блокира сметките. Това автоматизирано вади от играта изданията на " Икономедия " като " Дневник ", " Капитал ", " Капитал дейли ". С този удар режимът на ГЕРБ възпроизвежда две от дейностите, с които през 1947 година Българска комунистическа партия трансформира своя тогавашен режим в тирания: ликвидира частни бизнеси и самостоятелни медии.

А щом през днешния ден могат да смачкат нечий бизнес и някакви медии, на следващия ден наред ще са вашият бизнес и вашите медии, драги. Ако не вярвате, че ще стигнат и до вас – питайте някой собствен прочут в Русия.

Противоконституционният опит от своя страна за смяна в конституцията, по този начин щото да бъдат " осъдени " участниците в едновремешната приватизация, също има за цел нещо, едно време осъществявано от Българска комунистическа партия, дори три цели.

Първата: конфискуване имуществото на " гадовете " (както в Българска комунистическа партия преди време назоваха несъгласните със социализма им). Да се знае, че всяка благосъстоятелност зависи от прищявката на властта.
Втората: заличаване на опозицията, в тази ситуация – дясната, от лицето на Земята. Може да провеждат и манифестации на трудещите се, искащи гибел за този или оня новаторски водач.
Третата цел: внезапна промяна на идейния климат в обществото. Още занапред прозира новата пропагандна теза на ГЕРБ – че всичко, което не е под контрола на страната, е неприятно.

В околните седмици всичко още веднъж ще би трябвало да се взема решение от началото: Демокрация или тирания? Пазарна стопанска система или държавен диктат? Управление на закона или ръководство на партийната воля? Свобода на словото или пердах поради свободното говорене в мазетата на РПУ-тата? Никой с изключение на нас – всеки един поотделно и всички дружно – не може да направи този избор вместо нас. И минимум могат да го създадат нашите западни сътрудници, които – както нормално – до последно няма да виждат какво става, с цел да не се тревожат.

Важното е да се разбере: в случай че няма опозиция, всеки ще бъде удрян, един по един, до момента в който съседите се крият на мрачно и треперят, да не би да са пристигнали за тях. Тъжното, несъмнено, е, че не след дълго и за тях ще дойдат...

--------
Траен триумф в България имат единствено партии, които се окопават по места и работят с съответни хора.

Политика 2.0

Кастингът за политици е химера

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Слави Трифонов очевидно не се е отказал от политическия си план. Желание за присъединяване в оповестения от него " кастинг за политици " били декларирали над 2000 индивида, измежду които " българи, приключили Йейл, Харвард, Кеймбридж; българи, които имат сполучлив бизнес на всички места по света, българи от всички университети в България, българи от целия публичен, политически, професионален и културен живот ".

Но какво съставлява в действителност утопията на кастинга, която към този момент трайно се настани в българската политика? През 2013 да вземем за пример господин Витков реши да събира претендентите за евродепутати на партията си онлайн пред камери. В журито участваха " психолози, юристи ", а мераклиите трябваше да се оправят с психическа игра и даже да се подложат на полиграф, който да откри истинността на видеовизитката им. Подобен опит направи през 2015 зародилата от митингите партия ДЕОС, лансирайки " първата напълно онлайн акция " " Стани кмет ". Идеята беше да се наберат искащи за общински съветници и кметове, които да влязат в листата на партията.

Но дано се замислим какво е демокрацията - обществено деяние или медийно представление? В първата версия, която изглеждаше самоочевидна до неотдавна, политиците се раждат в действителния свят – те се борят за нещо, съставляват някого. Всички знаем доста добре кой в нашето дружество има силата да отстоява ползите ни – това не е безусловно най-симпатичният, нали? Партиите се занимават точно с това да откриват и издигат тези, които са дейни на място (и, несъмнено, споделят тяхната идеология).

Тази работа не е напълно обществена, само че това пък не значи, че е безусловно злонамерена интрига. Разбира се, националното публично мнение би трябвало да бъде осведомено, в случай че някой локален деятел е погазил закона например; само че то мъчно може да оцени позитивните качества на един или различен деятел без локалния опит.

При кастинга всичко това е преобърнато. Идва при Слави Трифонов някой млад и сполучлив - да го разсмее ( " Разсмей Слави " ), да пее или да играе ръченица. Появява се значи един напълно нов човек и се пробва да ни изненада с гении, които не сме подозирали – и най-неочаквано грозното пате става лебед, ние ахваме и пускаме СМС-и, а щастливецът насълзен отнася премията. Но следва ли от блестящата тапия, че този човек ще знае какви са проблемите в Монтана, че познава хора там, които да му имат доверие и с които да работи?

Вероятно има прелъщение една начеваща партия да тръгне през най-лесното и евтиното – цифровите медии. Досега обаче опитът демонстрира, че дълготраен триумф в България имат единствено ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи – трите партии, които се окопават по места и работят с съответни хора, свързани с общността си. Обещанието на новите политици да ни отърват от тях по метода на " Биг брат ", където седим по пижама у дома и пускаме постинги, похапвайки пуканки, ми се вижда лъжливо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР