На 15 май международната общност отбелязва Световния ден на климата.

...
На 15 май международната общност отбелязва Световния ден на климата.
Коментари Харесай

Климатичната 2023 г. - потопи, рекордни горещини и силни трусове

На 15 май интернационалната общественост отбелязва Световния ден на климата. Денят е отдаден на повишението на осведомеността за изменението на климата и значимостта за използване на ограничения, които да овладеят последствията от естествените бедствия.

Природните аномалии се открояват като съществено предизвикателство, което въодушевява разнообразни тълкования. За някои те са като възмездие на майката природа за въздействието на човешката активност. Други считат, че са неизбежна част от естествения цикъл. Затова политиките за преодоляване на климатичните промени са от особена значимост за човечеството.
Разтърсващи трусове
На 26 декември 2004 година земетресение с магнитуд 9,1 по скалата на Рихтер удря северозападния бряг на о-в Суматра, Индонезия. Трусът провокира най-голямото цунами в историята на човечеството. Вълни с височина сред 24 и 30 метра гълтам 283 100 души, 14 100 души изчезват, а 1 126 900 души губят дома си. Правителствата на десетки страни събират над 4 милиарда $ за засегнатите 15 страни.

6 февруари 2023 в 4.17 ч сутринта локално време пагубно земетресение с магнитуд 7,8 удря южна и централна Турция, както и северна и западна Сирия. Епицентърът на земетресението е на 34 км западно от град Газиантеп. Девет часа по-късно настава второ с магнитуд 7,7. Последствията са смразяващи: 59 259 починали, 121 704 ранени и 297 изчезнали. Земетресението е несъмнено като едно от най-смъртоносните за миналия век.
Горски пожари
Лятото на 2019 г остава познато като „ черното лято “. Мащабните горски пожари в Австралия тогава унищожиха колосални територии. Пламъците лишиха живота на 33-ма души и милиони животни. Пожарите образуваха гъста мъгла, „ задуши “ обитаеми места и провокира изключителни обстановки в редица градове. Горските пожари изпепелиха територии с размерите на Турция.


Екстремно високи температури
Най-яркият отпечатък за естествените рецесии обаче са рисково високите температури, които провокират суши, а специалисти показват терзание за въздействието на климата върху добива на редица на селскостопански култури. 2023 г е избрана и за най-топлата в света от 1850 година насам.
Наводнения
Рекордни количества дъжд потопиха елементи от Европа през 2023 година Улиците се трансфораха в реки, пътищата бяха блокирани, а буреносни ветрове и градушки удариха Северна, Централна и Южна Гърция през септември м.г. Стотици къщи в гр. Волос бяха наводнени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР