Чувството за справедливост отдавна напусна българската прокуратура. Дали защото разследванията

...
Чувството за справедливост отдавна напусна българската прокуратура. Дали защото разследванията
Коментари Харесай

Когато прокуратурата е петимна да се договори с престъпниците

Чувството за правдивост от дълго време напусна българската прокуратура. Дали тъй като следствията на шумните корупционни скандали по върха на властта по този начин и не водят до обвинения, а се замитат под килима. Или пък поради това, че шумните акции на държавното обвиняване нормално приключват с мижави присъди, а огромните риби остават на независимост. Това са единствено част от аргументите публичното доверие в прокуратурата да бъде сменено

 

от чувство за клиентелизъм

 

То се засилва от практиката да се подписват съглашения с подсъдими, които са по-скоро срамни, в сравнение с обективни. Именно това стори държавното обвиняване по делото за " най-голямата " фабрика за контрабандни тютюневи произведения, както я окачестви персонално министър председателят Бойко Борисов. След спецакцията през юли двамата с новоизбрания главен прокурор Иван Гешев отидоха на крайници в халето до пловдивското с. Труд, в което се съхранявала продукция за близо 3 млн. лева.  " Виждали сме доста заводи за произвеждане за контрабандни цигари, само че толкоз огромна и толкоз добре проведена не сме! Инвестицията е за към 10 млн. лева ", похвали се тогава Борисов и побърза да означи, че бюджетът губел месечно сред 15 и 20 млн. лв. от активността на цеха.

Само преди седмица обаче пролича, че показният премиерски рейд против цигарената фабрика не е нищо повече от инструмент за пиар. Борисов от дълго време надува мускули против контрабандата на цигари, като се хвали с отчетените ниски проценти. Въпреки това ловко заобикаля въпроса 

 

за какво няма наказани контрабандисти

 

Сега, когато на правосъдната пейка бяха изправени 12 души за цигарената фабрика без аналог, прокуратурата направи допустимо 2/3 от тях да се отърват с условни присъди. Държавното обвиняване подписа съглашения с 8 от подсъдимите, украинци и един молдовец, които напуснаха страната с условни санкции от 3 г. Единствено четиримата български жители ще влязат в пандиза, само че няма да лежат повече от година и 3 месеца.

Какво обаче наложи този двоен критерий? Прокуратурата признава, че българите са заемали най-ниските нива в йерархията на незаконната група – надзирател, снабдител на храна за служащите, както и техническа поддръжка на пространствата. Очевидно чужденците са отговаряли за производството. Отговорът евентуално се крие в това, че водачът на групата Антон Арабаджиев, който е упрекнат задочно, към момента се укрива от правораздаването. Едва ли, един път напуснали страната, украинците биха имали опцията да свидетелстват против тартора.

 

Натиск или непросветеност -

 

това могат да бъдат единствените пояснения за направените съглашения. На въпрос какво накара държавното обвиняване да се контракти с контрабандистите, наблюдаващият прокурор отговори, че не знае дали в съда нямаше да бъдат напълно оправдани. Този мотив звучи, меко казано, налудничаво поради обстоятелството, че всички те бяха арестувани по време на производството на цигари. Продукцията е иззета, оборудването е разказано. Дори беше открито, че служащите са живеели в халето, с цел да запазят цялостна нелегалност. Ако тези доказателства не са задоволителни да бъде потвърдена виновност, значи прокуратурата е неспособна да бори престъпността. На този декор обществото чака тя да нищи сложни корупционни далавери по върха на страната. 

В последна сметка държавното обвиняване е огледало на управлението си. Тази процедура на пазарлъци с подсъдими

 

е специалитет на избрания за нов основен прокурор Иван Гешев

 

В началото на месеца той беше проверяван за закононарушение против правораздаването поради записи, оповестени от уеб страницата " Биволъ ", в които се чува по какъв начин Гешев уговаря споразумения със задържани след спецакциите с гръмките имена " Недосегаемите 1 и 2 " през 2011 г. Делото тогава се води в Софийската градска прокуратура, където Гешев е командирован като наблюдаващ прокурор против проведена незаконна група за източване на Данък добавена стойност за 145 754 820 лева В резултат на това са постигнати споразумения за извънредно ниски присъди. По време на чуването на Гешев във Висш съдебен съвет на 24 октомври, когато съдебните кадровици за първи път го избраха за основен прокурор, той заяви, че изтеклите записи са правени с телефона на следователя Бойко Атанасов. Преди година пред " Фрогнюз " последният твърди: „ Иван Гешев има за какво да се тормози от мен. Той доста добре знае в какви пазарлъци е взел участие. Аз съм участвал на тях ".

По всичко проличава, че 

 

сходни сделки не са единични случаи 

 

През 2017 година 35 души са били наказани и глобени по импортирани съглашения от Специализираната прокуратура, излиза наяве от годишния ѝ отчет. По това време неин административен началник към момента е Гешев. Въпреки че този брой не звучи впечатляващо, би трябвало да се има поради, че евентуално става дума за хора, взели участие в проведена незаконна група. В компетентността на профилираното звено на държавното обвиняване е да проверява този вид закононарушения. В генералния доклад на прокуратурата за 2018 година пък е записано, че 35% от импортираните в съда прокурорски актове са оферти за съглашения, или общо 10 721 броя. Над 97% от тях са утвърдени в правосъдна фаза.

Сключването на съглашение сред обвинени и прокуратура не е български патент. В другите страни обаче прокуратурата употребява тази процедура, с цел да събере задоволително доказателства да потвърди по-тежко закононарушение на по-голям необут в незаконна група. У нас нито едно от съглашението не е довело до свидетелски показания, които да подсигуряват сходно нещо. Те са средство за възстановяване на статистиката - да се отчетат повече присъди, без значение какви. И по-скоро наподобяват на договорка, при която прокуратурата съблюдава не публичния, а частния интерес. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР