Чували сме как през пролетта трябва да ядем характерните за

...
Чували сме как през пролетта трябва да ядем характерните за
Коментари Харесай

Ноемврийски зеленчуци, които задължително трябва да са на трапезата ти

Чували сме по какъв начин напролет би трябвало да ядем присъщите за сезона листни зеленчуци, а през лятото да акцентираме на сезонните плодове, слънчевите домати, краставиците, пипер и така нататък

Точно тъй като са сезонни и вероятността да попаднем на " същински " артикули, а не на цялостни с пестициди, е доста по-голяма. Но това важи освен за пролетните и летните зеленчуци и плодове, а и за есенните.

Отново би трябвало да се ориентираме по отношение на сезона какво да попада по-често на трапезата ни. Ето кои артикули е добре да консумирате през есента и най-много през месец ноември, тъй като те са освен пресни и вкусни, само че и доста здравословни.

Слагайте постоянно на масата тези типични за ноември зеленчуци и ще се радвате на положително въодушевление и здраве.

Зеле

Ако към момента не сте напълнили догоре бидона с кисело зеле, то безусловно си оставете някоя и друга зелка, която да похапнете в свежо положение. Зелето е доста богато на фибри, на минерали и витамини. Но евентуално е най-ценно поради голямото си благосъстояние от витамин С. И изненада - по-богато е на този витамин даже и от посочените за първенци в това отношение лимони и портокали. Особено когато е прясно, а не е подложено на термична обработка.

И това не е всичко. Зелето е уместно и за детокс диети, както и за намаляване, тъй като е доста ниско калорично. Има безчет предписания за салати със зеле, тъй че импровизирайте и се наслаждавайте на усета му.

Моркови

 Ноемврийски зеленчуци, които наложително би трябвало да са на трапезата ти

Особено подобаващи за консумация са през месец ноември, тъй като укрепват имунната ни система, а тя постоянно е по-отслабена на прага на зимата. Те са доста богати на бета-каротин (провитамин А), който пречиства токсините от организма ни и се смята даже, че ни защищава от рак. За въздействието, което оказва потреблението на моркови върху очите си се знае- колкото повече моркови похапвате, на толкоз по-добро зрение ще се радвате.

Праз

Празът стартира да се появява на нашата софра точно през ноември и по тази причина е добре да започнете да се информирате занапред какви вкусотийки с праз можете да си приготвите. Той има диуретично деяние и е изключително подобаващ за консумация от диабетиците и хората, страдащи от подагра.

Брюкселско зеле

 Ноемврийски зеленчуци, които наложително би трябвало да са на трапезата ти

Не подценявайте този зарзават през месец ноември, защото той не е нещо екзотично. По-скоро потреблението му не е необятно публикувана у нас, само че на вятъра. Тези мини зеленчуци са доста богати на витамин С, на калий, калций, фосфор и цинк. Освен това брюкселското зеле е нискокалорично, което го прави чудесна храна преди започване на коледните празници.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР