Чували ли сте за Patreon? Това е сайт за създатели

...
Чували ли сте за Patreon? Това е сайт за създатели
Коментари Харесай

Facebook се изправя срещу сайта Patreon с услугата Fan Subscriptions

Чували ли сте за Patreon? Това е уебсайт за основатели на наличие, който им разрешава да оферират на своите почитатели извънредна медия против месечно възнаграждение. От Patreon се възползват художници, музиканти, ютубъри и доста други, които желаят да изкарат пари от своите творения.

Изглежда концепцията се харесва и на Фейсбук, откакто компанията уголемява своята услуга Fan Subscriptions , с сходна функционалност. Тя беше въведена през предишния март за 10 индивида по целия свят. Тази седмица бяха изпратени имейли и на доста други основатели на наличие. Концепцията е елементарна – имате право да сложите абонамент от $4,99 за всеки консуматор, който желае да вижда вашия извънреден фийд. Към сегашен ден, записалите се за услугата получават всички пари, извоювани от своите почитатели. Когато Fan Subscriptions стане публична обаче, Фейсбук ще стартира да взема 30% от тези пет $. Тази делба е общоприета за света на мобилните приложения на Гугъл и Apple, само че не и за артистите. Patreon взима единствено 5% от приходите на основателите на наличие. Освен това, съгласно контракта, Фейсбук има правото да предлага на потребителите „безплатни интервали понякога за дискретност“. Тези пари ще бъдат удържани от приходите на актьора.

(and our affiliates) a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use such Supplemental Data. This license survives even if you stop using Fan Subscriptions. "

— Matt Saincome (@MattSaincome) February 26, 2019

Мат Сенком, основателят на пънкарския блог The Hard Times, е неприятно сюрпризиран от изискванията на Фейсбук. Според него е обикновено Patreon да желае лиценза за наличието на артистите, с цел да популяризира платформата и самите актьори, до момента в който употребяват услугата ѝ. Фейсбук обаче нарушава статуквото и резервира правото си да употребява непознатата медия даже когато основателят се откаже от Fan Subscriptions. Според Сенком корпорацията ще залъже огромните издатели, а по-късно ще изиска по-голям дял от приходите им и ще се възползва от това, което те издават. Много консуматори към този момент не се доверяват на логаритмите на Фейсбук, които показват продуктите им на лимитирани групи от хора.

Сенком разяснява: „Сякаш си нямат концепция какъв брой не им се доверяваме и по какъв начин не им имаме вяра. Опарихме се от тях! Защо ще желаеме да си търсим нова аудитория във Фейсбук, ОСОБЕНО когато договорката включва само пари?„.

Освен това цялата тактика на Фейсбук за рекламиране на услугата също е съмнителна. Снощи предложения са получили притежателите на страници за мемета и за избавяне на кучета. Те категорично отхвърлиха, споделяйки своите отзиви посредством постове в обществената мрежа: „Facebook още веднъж е на хоризонта! Иска да продавам „абонаменти за фенове“ за тази страница. Това просто няма да се случи. Съжалявам, Facebook…“

Представител на Фейсбук показа, че за момента от услугата Fan Subscriptions се възползват няколко хиляди души. Освен това компанията твърди, че концепцията за предопределените за нея 30 % още не е публично призната. Аналитиците имат съществени подозрения, че Fan Subscriptions ще репликира триумфа на уеб страницата Patreon и ще завоюва доверието на артистите. За момента виждаме тъкмо противоположното.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР