Чували ли сте за дизайнерски породи кучета? Те еднакви ли

...
Чували ли сте за дизайнерски породи кучета? Те еднакви ли
Коментари Харесай

Пъгъл

Чували ли сте за дизайнерски породи кучета? Те идентични ли са с по този начин наречените хибридни породи? Хибридните породи постоянно се назовават дизайнерски. Терминът се постанова, откакто излиза наяве, че доста публични персони демонстрират интерес към хибридите.

Самият термин хибриден безусловно значи потомството на разнообразни раси, породи, типове. Може да се получи и като резултат на генетична кръстоска сред вълк и куче. По-често обаче с този термин се разказва потомъкът на две чистокръвни кучета от разнообразни породи.

Обикновено хибридните породи имат чистокръвни родители, които са особено отглеждани, с цел да бъдат смесени едно с друго. Хората от епохи смесват породи и вследствие на тази активност се получават нови, които съчетават качества на двамата си родители.

Това е целеустремен развой, който много се ускори през последните 20 години. Съществуват спорни отзиви, защото се счита за интервенция в природата, което не всеки път се приема като етично държание от страна на индивида, само че по този начин или другояче тези хибридни кученца са доста търсени.

Една от тези породи е Пъгъл. Какво съставлява това куче и какви характерности носи?

История на породата Пъгъл

Селекционерът от щата Уисконсин, Съединени американски щати, Уолъс Хавенс развъжда първият Пъгъл през 80-те години на предишния век. Той измисля названието Пъгъл и е първият, който записва кръстосването в Американския хибриден клуб. Това е организация, която се занимава с следенето на хибридните породи. Въпреки че Хавенс е първият, който записва породата, историята датира откогато напъните на развъдчиците се насочват в опити със смесени породи.

Големите развъдни клубове не признават породата Пъгъл. Сладкото творение е известно като дизайнерско куче.

Стандарт Пъгъл

Дизайнерското кученце Пъгъл е примес сред чистокръвни Мопс и Бигъл. То е известно поради занимателната си персона и сладостен външен тип. Те порастват до зрели екземпляри с тегло от 14 до 40 кг. Височината до рамото е от 22 сантиметра до 38 сантиметра. Има и мини от породата, които са до 33 сантиметра и тежат от 8 до 17 кг.

 Бигъл

Те имат бръчките на своите родители - мопсовете и по-дългата зурла, уши и опашка на бигълите. Така типът подухва асоциация с мастифи. Уникалността на външния тип притегля любознанието към основаното хибридно кученце незабавно след появяването му.

Кучетата от породата Пъгъл могат да бъдат в най-различни цветове и шарки, според от характерностите, наследени от родителите. Най-често срещани цветове са физически, кафяв или черен. Смесените цветове са по-рядко срещани.

Преди бъдещият притежател да се влюби в набръчканото личице и клепнали уши на Пъгъла обаче, би трябвало да бъде наясно, че може новият домакински любим да се окаже по-голям от предстоящото. Така вместо предстоящите 15 кг, Пъгъл може да тежи като възрастен два пъти повече. Всичко зависи по какъв начин ще се подредят генетичните карти.

Трябва да се има поради, че даже от едно и също свърталище кученцата може да бъдат доста разнообразни. Не единствено цвят, вид кучешка четина, само че и равнище на интензивност, здравето на кучето могат да варират в необятни граници, според от това какви черти е наследил съответния образец от родителите си.

Характер и държание на Пъгъл

В един съвършен свят Пъгъл е крепко куче с палав дух, възприятие за комизъм и предпочитание да угоди на стопанина. На другия полюс кучето има капацитета да бъде настойчиво, изборно глухо към условията, несъдействащо на стопанина и мъчно за ръководство.

Отварянето на сърцето и дома за хибриден домакински любим като Пъгъла, е равнозначно на отваряне на красиво опакован пакет за рождения ден, в който не се знае какво има. Често се приема, че хибридът приема най-хубавите качества на родителите си, само че генетиката не всеки път работи по този метод.

Начинът, по който гените се комбинират, не всеки път е обект на надзор от страна на развъдчика. Още по-малко, когато се кръстосват разнообразни породи, както в тази ситуация.

Трудно е да си представим по-несъвместим микс от любящия, палав, домашно завързан Мопс и самостоятелния нос на четири крайници, прочут като Бигъл. Двете породи са с къса четина, дребни, сладки и известни и това е съвсем всичко общо сред тях.

На доктрина Мопсът би трябвало да компенсира склонността на дребната хрътка - Бигъл да бъде самостоятелна и да съчетае този дух с любовта към дома и фамилията на Мопса.

В най-хубавия случай Пъгъл е другарски надъхан към хората, въодушевен, квалифициран да бъде най-хубавият другар на фамилията. Късметът ще работи за стопанина, в случай че хибридът е крепко куче с палав темперамент, и предпочитание да угоди. Но би трябвало да се каже, че Пъгъл е подготвен да яде безотказно и даже да краде храна напряко от масата на притежателите.

 Мопс

Всички Пъгъли са кучета-компаньони и имат потребност да живеят в къщата на фамилията, в никакъв случай навън.

Нивото на интензивност на кучето варира от ниско до приблизително. Домашният любим са любува и на разходки и игри на закрито, както и някои спортове и визити за лечения.

Пъгълите са доста положителни кучета за децата, защото се привързват мощно към малчуганите, само че би трябвало да бъдат следени при игри, защото детето може да нарани дребния си другар.

Някои от Пъгълите хъркат сходно на Мопса.

Заболявания при Пъгъл

Тъй като породата е хибридна, опциите включват кучето да наследи здравословните проблеми и от двете смесени породи. Тъй като и Бигъла, и Мопса, може да имат черешово око, то може домашният Пъгъл да го наследи, само че дружно с прогресивна недоразвитост на ретината, по този начин, че е необходим ДНК тест за това положение. Друго заболяване при Пъгъла е дисплазията на тазобедрената става от единия или от двамата родители.

Пъгълът е с по-дълга зурла, взета от родителя Бигъл и по тази причина е по-малко благоразположен на респираторни проблеми, присъщи за Мопса. Едно незастрашаващо положение, което постоянно тези кученца имат, е по този начин нареченото назад кихане.

Хранене на Пъгъл

 Куче от породата Пъгъл Снимка: pixabay.com

Кучето има потребност от същия комплекс хранителни субстанции, както имат множеството кучета, включително Бигъл и Мопс. Храната на Пъгъла би трябвало да дава отговор на условието на съдържа протеини, въглехидрати, витамини, минерали, като може да бъде както от натурален, по този начин и от заводски генезис, само че по-важното е режимът на хранене. Кучето обича да преяжда и няма построен механизъм за контролиране на приема на храна. За да не се подува стомахът му, храненето би трябвало да бъде под строгия надзор на стопанина.

При вярно развъждане Пъгъл има приемлива дълготрайност на живота - от 10 до 15 години.

Обучение на Пъгъл

Въпреки че е интелигентно и обичащо куче, Пъгъл не всеки път е надъхан да угоди на стопанина си и да му спомага при образованието. Ранната социализация на кучето е значима, защото не е ясно кои черти от характера на родителите си ще прояви. Точно заради смесицата на темпераменти, притежателите би трябвало да бъдат доста толерантни и непрекъснати в образованието.

Игрите и прекарването на оптимално време с домашния любим освен ще го създадат по-привързан, само че и ще предотврати някои вероятни здравословни проблеми, свързани главно с обездвижването при Мопсовете, защото кучето може да наследи мързеливия характер на Мопс. При образованието може да се заложи на игри, провокиращи ловните инстинкти на гончето Бигъл, с цел да се предизвика по-дейно държание.

Грижи за Пъгъл

Поддръжката не е комплицирана, защото сигурно кучето ще е с къса четина, която изисква единствено обтриване с влажна забрадка, в случай че е зацапана някъде. При съществуване на набръчкана кожа, гънките би трябвало да се почистват за останки от храна. Разходките са наложителни, тъй като кучето е предразположено към затлъстяване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР