Чували ли сте за 5-секундното правило при паднала храна на

...
Чували ли сте за 5-секундното правило при паднала храна на
Коментари Харесай

Може да ядете храна от земята до 5 секунди след падането ѝ

Чували ли сте за 5-секундното предписание при паднала храна на земята? Ново проучване потвърди теорията, че може да ядете питателните артикули, откакто са се озовали на пода, стига да са стояли по-малко от 5 секунди.

Изследването е извършено от професор Антъни Хилтън от университета в Бирмингам, Англия. Той твърди, че падналата на земята храна с нищо не заплашва здравето ви, стига да сте задоволително пъргави и да я вдигнете бързо.

5-секундното предписание не ви вреди, тъй като полепналите микроби са в лимитирано количество и стомашният сок може да ги унищожи при разграждането на хранителния артикули.

Очевидно е, че не би трябвало да се употребява храна, върху която има полепнал пласт нечистотия. Но от научна позиция, в случай че няма забележими признаци на замърсяване, вероятността нездравословни бактерии да попаднат за няколко секунди в храната е напълно дребна, разяснява Хилтън пред Дейли мейл.

В изследването обаче се прибавя, че бактерии по храната ви ще има, щом е паднала на земята, а изказванието, че на микробите са има нужни повече от 5 секунди, с цел да доближат до нея, е цялостен мит.

 Може да ядете храна от земята до 5 секунди след рухването ѝ

От значение е и влажността на хранителния артикул, който е паднал, както и типа на повърхността, върху която се намира. Например, в случай че е паднала намазана филия, не трябва да я ядете, само че в случай че е бисквита, полепналите бактерии по нея ще са по-малко.

А в случай че и на вас ви се е случвало да ядете храна от пода, не се тормозете, тъй като надалеч не сте единственият - цели 79% % от британците признават, че са хапвали паднала на земята храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР