Чуждестранните вестници и телевизионните канали обясняват защо тюркоазено-жълтата революция ще

...
Чуждестранните вестници и телевизионните канали обясняват защо тюркоазено-жълтата революция ще
Коментари Харесай

CNBC: Москва защитава в Казахстан интересите на Chevron и ExxonMobil

Чуждестранните вестници и телевизионните канали изясняват за какво " тюркоазено-жълтата гражданска война " ще бъде безмилостно потушена
Реакцията на задграничните масмедии към събитията в Казахстан, е меко казано, изненадваща. Западната преса написа или по извънредно безпристрастен метод, преразказвайки разказите на очевидците и мнението на специалистите, или даже влага и нотки на негативизъм към протестиращите. Все по-често се чуват думите „ мародери и разбойници”. Очевидно няма и една стотна част в поддръжката на „ революционерите “, както беше в Украйна през 2014 година

Ситуацията все по-често се показва по този начин, като че ли продажбата на втечнения газ в тази централноазиатска страна е била субсидирана от страната дълго време, а самото автомобилно гориво с течение на времето е станало дефицитно. Предполага се, че дилърите са тези, които са организирали газовата мафия в региона на Мангистау, и са се „ заварили “ към прекупвачите. За да се върне пазара в равновесие, беше решено да се удвои продажната цена, което провокира най-масовите митинги в историята на актуален Казахстан.

„ Правителството първо стартира да приказва за повдигането на ценовия таван преди няколко години, като сподели, че таванът на цената е финансово нестабилен и попречва нововъведенията в региона на горивата. Ниската ценова граница, която поддържаше цените на пропан-бутан за към $0,11 за литър, най-сетне беше отстранена от 1 януари “, отбелязва американското бизнес списание Fortune.

Накратко казано, на спекулантите това не се хареса и те съумяха да разклатят лодката. Като янките нямат нищо общо с това. Повечето от задграничните вестници с подготвеност цитират прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, която безусловно сподели: „ Има безумни съветски изказвания, че Съединени американски щати стоят зад всичко това. Бих желала да употребявам опцията да кажа, че това не е правилно ".

Euronews, който отразява възгледите на еврокомисарите, акцентира: „ Въпреки че тези демонстрации бяха извънредно огромни, като на някои от тях се събраха над 10 000 индивида, което е голям брой за Казахстан, водачите на това протестно придвижване не се появиха”. Да се приказва за дългата ръка на чичо Сам е най-малкото несвоевременно. Всичко, което се случва в този момент в най-голямата постсъветска азиатска република, е кървясъл флашмоб, проведен от младежите, които бяха предизвикани от някои от жузите (териториални или племенни сдружения на казахите), които не са удовлетворени от настоящия стопански ред.

Американският ефирен канал CNBC изяснява за какво янките не се заинтригувани, най-малко през днешния ден, от петролно газовите протести: „ На доктрина американските компании могат да бъдат най-силно потърпевши... През 2019 година американските производители на нефт изпомпват и рафинират към 30% от казахстанския нефт, в съпоставяне със 17% на китайците и 3% на съветския „ Лукойл “... В тази страна работят на най-големите интернационалните компании, в това число Chevron, ExxonMobil и Shell, а Chevron е най-големият частен производител на нефт в Казахстан ".

CNBC обаче е уверена, че Chevron няма да пострада, и те споделят, че " няма признаци, че ползите на този колос няма да бъдат нарушени ", както и на другите западни вложители.

Има и друга позиция. Например, създателят на „ Стратегическа просвета “ Пепе Ескобар е уверен, че без ръката на вездесъщите янки нищо не би се случило. Според него „ неизбежно идва на разум вероятността за още една цветна гражданска война: може би тюркоазено-жълта, отразяваща цветовете на казахстанското национално знаме. Освен това, проницателните наблюдаващи откриха, че американското посолство към този момент е „ предизвестило “ за всеобщите митинги още на 16 декември 2021 година

Въпреки това Ескобар отбелязва, че макар че казахстанският компрадорски хайлайф живее в невъобразим разкош, някои районни жузи взеха решение да дадат борбата на „ стареца “ Назарбаев и на основаната от него система. Изданието SC също по този начин отбелязва: „ Изглежда, че лозунгите към момента идват от разнообразни източници и превъзнасят на първо място „ западния път “, по който е поел Казахстан, и стигат до полигамията и законите на шериата “.

Британското издание Guardian обаче написа за слабостта на клана Назарбаев вътре в страната: „ Макар да е ясно, че митингите бяха съпроводени от принуждение и грабежи, няма никакви доказателства, че в тях са се присъединили „ терористите “, подготвени в чужбина, както твърди президентът Токаев. Поразително е също, че Токаев счита, че не може да разчита само на големите запаси за сигурност на Казахстан, с цел да се потуши въстанието. С други думи, актуалният водач на тази страна не може да разчита на лоялността на своите чиновници по сигурността, и по тази причина се обърна за помощ към Москва.

Друг английски вестник, Daily Mail, към този момент слага бомбата със закъснител, която ще бъде задействана в точния миг, с цел да разпали русофобските настроения в Казахстан. Статията на Daily Mail стартира с фразата: „ Руските сили от 2500 „ миротворци “ заявяват, че имат правото да УБИВАТ “. Имайте поради, че миротворците са затворени в кавички, а убийството е изписано с основни букви. Ще пристигна времето, когато Западът ще упрекна Русия, че „ потиска свободите, за които са се борили тюркоазено-жълтите революционери “.

„ Силите на съветското „ мини-НАТО “ ще останат в Казахстан няколко дни или седмици и ще имат право да употребяват оръжие при положение на офанзива от страна на „ въоръжените банди “, изяснява на западните читатели Daily Mail.... Това се случва макар отхвърли на някогашния съветски президент Дмитрий Медведев да изпрати войски на ОДКБ за потушаването на смъртоносните протести в Киргизстан през 2010 година, тъй като „ единствено при положение на непозната инвазия и на опит за завладяване на властта извън, можем да заявим, че има офанзива против ОДКБ, а всички проблеми на Киргизстан имат вътрешни корени ".

Тази концепция може да бъде продължена по следния метод: без киргизката кървава въведения от 2010 година нямаше да го има „ победоносния “ Майдан през 2014 година Съединени американски щати, откакто се увериха, че Москва се доверява на 100% на своите „ елити “ от постсъветските републики, няма да окаже помощ на Янукович. Сега, както изяснява задграничният интернет запас Hill, „ Русия предизвести други страни да не се месят в делата на Казахстан, като сподели, че Москва следи от близко обстановката, защото тази страна е в нейната сфера на въздействие “.

(Превод за " Труд " - Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР