Чуждестранната преса излезе със заглавия, посветени на избирането на Кирил

...
Чуждестранната преса излезе със заглавия, посветени на избирането на Кирил
Коментари Харесай

Световни медии: Амбициозно ново правителство слага край на политическите сътресения в България

Чуждестранната преса излезе със заглавия, отдадени на избирането на Кирил Петков за нов български министър председател и гласуването на неговото държавно управление през днешния ден следобяд.

БГНЕС подбра някои от изявленията, на чиито първи страници се появиха мнения минути след края на съвещанието на Народното събрание.

„ Политико “: Край на месеци политически разтърсвания

Българският парламент постави завършек на месеците политически разтърсвания с утвърждението на ново правителство, ръководено от политическия дилетант и ученик на Харвард Кирил Петков. Така писа „ Полтико “ след гласуването в българския парламент.

" Днес е значим ден за продължение на смяната ", цитира думите на Петков медията. " Първата ни задача е да осъзнаем, че в случай че желаеме по-добро бъдеще за България, би трябвало да работим дружно. "

София е разтърсвана от рецесия на върховенството на закона от лятото на 2020 година, когато хиляди антикорупционни протестиращи излязоха по улиците, с цел да изискат оставката на тогавашния министър председател Бойко Борисов. Изборите през април отстраниха Борисов от власт, а вторият избор през юли не предложи никакъв път към ново правителство, преди Петков да се появи през ноември. Така разяснява „ Полтико “, цитирайки в умозаключение още веднъж думите на новия министър председател: " Мандатът на това правителство ще се основава на политиката на нулева приемливост към корупцията ".

Ройтерс: Новият министър председател на България се заема с изчистването на корупцията, интеграцията в Европейски Съюз и НАТО и разногласието с РСМ

Корупцията ще бъде разкрита, дава обещание новият министър-председател на България, оповестява от своя страна Ройтерс.

Новият министър-председател на България се ангажира да почисти цялата корупция, цитира медията.

Одобрението на състава на неговото необятно коалиционно правителство слага завършек на месеците на политическа невъзможност в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Ройтерс цитира и думите на Петков пред залата преди избирането си, призоваващи всички депутати да поддържат законовите промени, нужни за преустрояване на правосъдната система.

„ Петков ще управлява четирипартийния алианс на политическите съперници на Борисов с обещанието да усъвършенства публичния живот, да форсира растежа до над 5% годишно и да улесни по-бързото догонване на по-богатите западни сътрудници “, продължава организацията. „ Кабинетът му ще би трябвало да ръководи България по пътя към провокации, вариращи от оправянето с високите разноски за сила и ниските равнища на имунизация против ковид до подготовката на дребната и отворена стопанска система за влизане в еврозоната през 2024 година Петков даде обещание да задълбочи интеграцията на България в Европейски Съюз и трансатлантическия алианс НАТО и да засилва договарянията със прилежаща Северна Македония за разрешаване на историческия спор “.

„ Блумбърг “: Правителството на Петков може да има компликации да изкара целия мандат

Българските депутати поддържаха кабинет, който дава обещание да постави край на корупцията, заяви „ Блумбърг “

Ново правителство, ръководено от бранител на корупцията, получил обучение в Харвард, пое властта в България, поставяйки завършек на политическото опълчване, което блокираше битката на страната-членка на Европейския съюз с корупцията и потреблението на средства от блока.

" Ще упорствам за откриване на корупцията от най-ниското до най-високото равнище ", цитира организацията Петков пред Народното събрание, както и оповестяването му за " нулева приемливост към всеки лев, изхарчен нелегално ".

Класирана като най-корумпираната страна в Европейски Съюз, България от години е подложена на рецензии поради неспазването на върховенството на закона. Други членове на блока не я позволяват до Шенгенската зона за свободно пътешестване, а Европейската комисия съобщи, че е нужен прогрес в правосъдната система, с цел да утвърди достъпа ѝ до средства за възобновяване, оповестява още организацията.

Според нея въпреки че съумя да си обезпечи болшинство след едномесечни договаряния, правителството на Петков може да има компликации да изкара цялостен четиригодишен мандат. Коалицията му включва още три партии, които в предишното са отказвали да си сътрудничат, напомня „ Блумбърг “.

“Джерусалем пост “: Харвардски ученик се заема с корупцията и икономическия напредък

Българските депутати избраха Кирил Петков, водач на новата центристка партия " Продължаваме промяната " (ПП), за министър-председател на балканската страна в понеделник, разяснява израелската медия.

„ 41-годишният Петков, бизнесмен с харвардско обучение, който даде обещание нулева приемливост към корупцията, с цел да помогне за стимулиране на икономическия напредък, завоюва ясно болшинство от 134 гласа в 240-членния парламент, откакто неговата партия Политическа партия скрепи ръководещия четирипартиен алианс “, се споделя в коментара.

„ Дейли Мейл “: Ново държавно управление се заема с възобновяване на стабилността в България

Парламентът на България официално утвърди новото правителство на страната, ръководено от центристи, в опит да възвърне стабилността, да се оправи с рецесията с ковид и да подтиква икономическото развиване в най-бедната страна-членка на Европейски Съюз. Така написа английското издание „ Дейли Мейл “.

Петков, бизнесмен с обучение от Харвард, който беше министър на стопанската система в предходния длъжностен кабинет, разгласи, че прозрачността на обществените разноски, нулевата приемливост към корупцията и промените в правосъдната система ще бъдат крайъгълните камъни на неговата държавна стратегия. Той също по този начин обеща България да продължи да се движи по проевропейски и пронатовски път.

" Това, което ще управляваме, не са нашите пари, а парите на всички български жители ", цитира Петков „ Дейли Мейл “.

Сред другите цели на новото правителство, които изрежда английския вестник, са оправянето с демографската рецесия, възходящите разноски за живот и повишението на бавното имунизиране против ковид.

Страната с население от съвсем 7 млн. души е с едно от най-бързо намаляващите популации в света, както и с най-голямо неравноправие в приходите измежду 27-те страни от Европейския съюз, напомня медията.

“Ханделсблат ”: Четирипартийно държавно управление оглави властта в България

Четирипартийно правителство бе утвърдено в България с очакване да управлява страната идващите години. Приоритети са отлаганата правосъдна промяна и битката с корупцията, както и оправянето с възходящите цени на електрическата енергия и рецесията с короната. Това е коментарът на немското издание.

ГЕРБ, която е втората по мощ партия, е в политическа изолираност поради корупционни практики, разяснява още медията.

" Зюдойче Цайтунг “: Ново държавно управление с големи упоритости

След поредност от несполучливи опити България има ново правителство - и то с големи упоритости. Кирил Петков ще бъде новият министър-председател на югоизточната страна от Европейски Съюз, оповестява немската медия.

Смяташе се, че е много евентуално обединението още веднъж да се провали. Фактът, че в този момент се стигна до съюз под управлението на Политическа партия, е задоволство и за президента Румен Радев, който неотдавна беше одобрен на поста си на изборите. Той намерено застана на страната на протестиращите, които предходната година излязоха по улиците с десетки хиляди души против повсеместната корупция и систематичното облагодетелстване на олигарси по време на правителството на ГЕРБ на дългогодишния министър председател Бойко Борисов.

Петков и Василев и техните съдружни сътрудници имат отговорността да " разрушат една дяволска конструкция на властта и да се оправят с корупцията и беззаконието, неравенството, несправедливостта и подривната активност на страната ", цитира „ Зюдойче “.

От позиция на Брюксел обаче един главен проблем надали ще изчезне скоро, даже и при новото правителство, счита немското издание: България блокира договарянията за присъединение към Европейски Съюз със прилежаща Северна Македония. Българската позиция " остава такава, каквато е ", цитира „ Зюдойче “ Петков, макар че настояването и двете страни е да бъде " реализиран прогрес " и да се работи за " добросъседство ". Но неговото правителство, добави той в умозаключение, ще отстоява главно българските ползи.

ТАСС: Новото държавно управление в България с обръщение към опозицията

Кирил Петков, един от водачите на коалиция " Продължаваща смяна ", която завоюва предварителните парламентарни избори в България на 14 ноември, стана новият министър-председател на страната.

" Очаквам с неспокойствие и вяра новото правителство ", цитира съветската организация българският президент Румен Радев преди началото на парламентарния надзор.

" Само в случай че работим в екип, можем да реализираме задачата ", акцентира Петков, представен от ТАСС, в обръщението си към депутатите, като в същото време прикани опозицията да бъде градивна, сериозна и наблюдателна.

Медията разгласява и обстоен лист на бъдещите министри и заеманият от тях сектор.

РИА Новости: Канадски бежанец и харвардски ученик оглави властта в България

За назначението на Петков като министър председател заяви и РИА Новости, поставяйки акцент в биографията му върху емигрирането дружно с родителите му в Канада в средата на 90-те години, проучването на финанси в Университета на Британска Колумбия, а по-късно и на бизнес администрация в Харвардския университет. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР