Чужденци ще може да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне

...
Чужденци ще може да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне
Коментари Харесай

Чужденци стават българи срещу 2 милиона лева

Чужденци ще може да получават българско поданство, в случай че влагат най-малко 2 млн. лева на фондовата борса. Това гласят нови текстове, които са импортирани сред първо и второ четене в Народното събрание на промени в Закона за българското поданство, от депутата от ГЕРБ Маноил Манев и група народни представители, написа "Труд ".

Взимането на български паспорт, както и до момента, ще минава на два стадия. Първо чужденецът би трябвало да получи позволение за непрекъснато престояване, а по-късно може да кандидатства и за поданство. Но с препоръчаните проби се завишават условията към чужденците, които желаят български паспорт против вложения.

Разрешение за непрекъснато престояване може да получат чужденци, които влагат в акции или облигации на български сдружения, търгувани на фондовата борса, най-малко 2 млн. лева, гласят препоръчаните от Манев текстове. Но в случай че чужденецът влага в борсово търгувани фондове, ще би трябвало да вложи единствено 1 млн. лева, с цел да кандидатства за позволение за непрекъснато престояване.

Разрешение за престояване ще дават и на чужденци, които вложат най-малко 2 млн. лева в капитала на българска компания за реализиране на предпочитан капиталов план, получил документ по Закона за поощряване на вложенията.

Ще отпадне опцията за приемане на позволение за непрекъснато престояване при вложение в държавни скъпи бумаги. Промяната се прави след рецензии от Европейската комисия, че схемата се употребява за приемане на паспорт от страна от Европейски Съюз от хора, които действително не развиват бизнес у нас.

Разрешение за престояване няма да се дава и при даване на суми над 1 млн. лева за доверително ръководство в банка, каквато опция имаше до момента. Така се приключват опциите за злоупотреби, гласят претекстовете към препоръчаните промени.

След като има позволение за престояване в страната, чужденецът ще може да кандидатства за български паспорт, в случай че най-малко след една година удвои първичната си инвестиция - т. е. вложи още 1 млн. лева в борсово търгуван фонд, или още 2 млн. лева в акции и облигации от търгувано на борсата сдружение.

Друг вид за български паспорт е в началото чужденецът да е вложил над 500 хиляди лева в сдружение, което е разкрило най-малко 10 работни места, а една година по-късно усили инвестицията си най-малко до 1 млн. лева и сдружението разкрие над 20 работни места.

Проверяват дали е осъждан

Искат документ за генезис на парите


Документи, които демонстрират явен генезис на средствата за инвестиция, ще бъдат изисквани от чужденците, които желаят позволение за непрекъснато престояване в България против вложения. Това гласят препоръчани от депутата от ГЕРБ Маноил Манев промени в Закона за българското поданство.

Освен това чужденците ще би трябвало да показват документ за съдимост, както и информация за трудова, професионална и капиталова активност.

Така Българската организация за вложения ще прави прелиминарен надзор на хората, които желаят поданство против вложения. Въвежда се и условие инвестицията да бъде поддържана най-малко 5 години след приемане на правото за непрекъснато престояване - т. е. активите да не бъдат продавани, а работните места да не бъдат закривани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР