Чужденци ще могат да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне

...
Чужденци ще могат да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне
Коментари Харесай

Даваме гражданство на чужденци срещу 2 млн. лева

Чужденци ще могат да получават българско поданство, в случай че влагат най-малко 2 млн. лева на фондовата борса. Това гласят нови текстове, които са импортирани сред първо и второ четене в Народното събрание на промени в Закона за българското поданство, от депутата от ГЕРБ Маноил Манев и група народни представители, оповестява " Труд ".

Взимането на български паспорт, както и до момента, ще минава на два стадия. Първо чужденецът би трябвало да получи позволение за непрекъснато престояване, а по-късно може да кандидатства и за поданство. Но с препоръчаните проби се завишават условията към чужденците, които желаят български паспорт против вложения.

Разрешение за непрекъснато престояване може да получат чужденци, които влагат в акции или облигации на български сдружения, търгувани на фондовата борса, най-малко 2 млн. лева, гласят препоръчаните от Манев текстове. Но в случай че чужденецът влага в борсово търгувани фондове, ще би трябвало да вложи единствено 1 млн. лева, с цел да кандидатства за позволение за непрекъснато престояване. Разрешение за престояване ще дават и на чужденци, които вложат най-малко 2 млн. лева в капитала на българска компания за реализиране на предпочитан капиталов план, получил документ по Закона за поощряване на вложенията.

Ще отпадне опцията за приемане на позволение за непрекъснато престояване при вложение в държавни скъпи бумаги.Промяната се прави след рецензии от Европейската комисия, че схемата се употребява за приемане на паспорт от страна от Европейски Съюз от хора, които действително не развиват бизнес у нас. Разрешение за престояване няма да се дава и при даване на суми над 1 млн. лева за доверително ръководство в банка, каквато опция имаше до момента. Така се приключват опциите за злоупотреби, гласят претекстовете към препоръчаните промени.

След като има позволение за престояване в страната, чужденецът ще може да кандидатства за български паспорт, в случай че най-малко след една година удвои първичната си инвестиция - т. е. вложи още 1 млн. лева в борсово търгуван фонд, или още 2 млн. лева в акции и облигации от търгувано на борсата сдружение. Друг вид за български паспорт е в началото чужденецът да е вложил над 500 хиляди лева в дужество, което е разкрило най-малко 10 работни места, а една година по-късно усили инвестицията си най-малко до 1 млн. лева и сдружението разкрие над 20 работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР