Чудо невиждано – общината в Приморско се похвали, че районът

...
Чудо невиждано – общината в Приморско се похвали, че районът
Коментари Харесай

Чудо невиждано – разрешават достъп до плаж „Аркутино“

Чудо невиждано – общината в Приморско се похвали, че регионът на плаж Аркутино ще бъде реконструиран и облагороден. Това се случва, откакто години наред достъпът на туристи до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие беше мощно стеснен. Сега радостната вест била, че притежателят на парцела - „ Аркутино “ ЕАД, най-накрая е решил да направи жест към хората, които желаят да стигнат до брега.

Инициативата за това е пристигнала от администрацията на община Приморско, която е съумяла да кандърдиса притежателя на парцелите да се подхващат дейности за създаване на отбивка от основен път Е-99, водеща до плажа. Според информацията, тя ще бъде напълно асфалтирана и ще се обособят места за паркиране, а част от тях ще са отредени за инвалиди. Предвидени са и места за краткотрайно паркиране - когато се постанова разтоварване на багаж или да слязат пасажери. Според обещанията, целият регион ще бъде осветлен.

Очевидно това е опит да бъдат позволени насъбраните с години проблеми, свързани с ограничавания достъп до черноморския бряг и с неналичието тук-там за паркиране. Ето за какво колите да спираха и да паркираха безредно, постоянно върху дюните.

Сега "Аркутино " ЕАД е поело уговорката за облагородяването на региона, като се е съобразил с наредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ( чл.4 ), според който жителите имат право на свободен и безвъзмезден достъп до морските плажове. Той е дал също средствата и служащите, които ще извършат реконструкцията и облагородяването на региона.

Сагата към потреблението на този плаж не е от през вчерашния ден. За свадите към придобиването на терените там са изписани десетки вестникарски страници. Собствеността в сдружението на сегашният „ покровител “, заел се с построяването на пътя, който ще обезпечава достъп до плажа на всички жители ( бел.ред. което би трябвало да е обезпечено в сходство с Конституцията на република България ), през последните години е претърпяла много промени.

Последният притежател на "Аркутино " ЕАД е записаното в Обединените арабски емирства сдружение "Икериа Лимитид ". Любопитно е, че от 2007 година насам компанията е минала през няколко пререгистрации и надлежно - притежатели. Първият адресат на парцела от страната е „ Главболгарстрой “. През 1995-та към момента държавната по това време компания получава 611 дка от крайбрежието в местността Аркутино. По-рано - през 1986 година, върху терена стартира строителството на “Център Знаме на мира”, само че остава недовършен след измененията от 1989-та. После идва приватизацията и златните терени край морето минават във притежание на разнообразни офшорни компании. Така „ Аркутино “ ЕАД, „ пътува “ през няколко задгранични сдружения и от Британските Вирджински острови се озовава в …арабските емирства.

След приватизацията на „ Главболгарстрой “, огромният терен е разграничен и се ражда курортния комплекс „ Свети Тома “. Вторият терен – този на „ Аркутино “ ЕАД, е благосъстоятелност на “Фадилен Инвестмънт ЛТД”, записано на Британските Вирджински острови. Като шефове са вписани швейцарски жител и трима българи. Българите са Деница Урумова, юристите Боян Станоев и Димитър Данаилов. През 2007-а притежател на капитала към този момент е компанията “Ар Ту Ар Аркутино Лимитид”, записана във Вирджинските острови, Съединени американски щати.

Следват още няколко смени на едноличния притежател през годините: “Инджайс Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани” (Кайманови острови), Интегрейт Ийстърн Юръпиън Фанд (Кайманови острови). Като финален притежател е записано сдружението “Икериа Лимитид”, записано в Обединените арабски емирства.

Според последните данни в борда на шефовете му са вписани строителното дружество- "Бирлинг България " ЕАД, благосъстоятелност на Боян Станоев и физическите лица - Николай Базлянков (чието име попада в 21 фирми) и Елин Пачев.

Имената на юристите Станоев и Николай Базлянков участват (лично или посредством фирми) в управата на всички дружества-собственици на “Аркутино” ЕАД. В тяхната компания през годините влиза и Деница Урумова - дъщерята на дългогодишния арбитър от Върховен административен съд Николай Урумов. Нейното име пък се появява и като шеф на консорциум “ГБС-Созопол”, основано през 2008 година със притежатели “Главболгарстрой” и община Созопол. Покрай нея се разшумя във връзка на договорката й за пазаруване на отстъпено право на градеж като извънредно нуждаеща се в Приморско през 2007-а.

Боян Станоев и Николай Базлянков са съдружници в адвокатско сдружение. Имената им се появиха в изявления от 2013 година, свързани с това кой печели 90 % от държавните земи при търговете с компенсаторки. Данните от Търговския указател тогава демонстрират също, че те съставляват офшорните притежатели на двамата акционери във "Винпром Пещера " - "Глобъл маркет " и "Сириус инвест ".

След като преди години се развихри абсурдът с общия организационен проект на Приморско, който предвиждаше съществено застрояване на брега, стана ясно, че съгласно данните в Кадастъра „ Аркутино “ ЕАД има 254 дка в землището на община Приморско, а парцелът на компанията е ситуиран напълно върху дюни. И освен това - близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който съгласно настоящото сега законодателство би трябвало да е изключителна държавна благосъстоятелност.

Въпреки това избраният съгласно този градоустройствен проект терен на сдружението беше избран като метод на трайно прилагане, дефиниран като "за различен публичен обект, комплекс ". И това - без значение от обстоятелството, че целият терен попада в зона от екологичната мрежа Натура 2000.

След всичко казано дотук неизбежно идва въпросът какво ще коства на управата в Приморско сегашният благотворителен жест на „ Аркутино “ ЕАД?

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР