Чудесен финал на юбилейния 20-годишен сезон на перпериконДесетки християнски реликви

...
Чудесен финал на юбилейния 20-годишен сезон на перпериконДесетки християнски реликви
Коментари Харесай

Изненадващи находки в края на сезона на Перперикон

Чудесен край на юбилейния 20-годишен сезон на перперикон Десетки християнски реликви са открити при разкопките Повече от 60 гроба и гробници от X-XIII в. Открита е непокътната до 3 м височина стена на античния дворец-светилище
Към своя край са тазгодишните археологически изследвания на скалния град Перперикон. Те са извършени в границите на близо три месеца, като в разкопките взеха присъединяване към 80 души. Планомерно работата се водеше в Южния квартал на града северно от най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите, открита преди няколко години. Дългосрочната цел на тези изследвания са свързването на южния квартал с изцяло разкрития акропол на Перперикон и с неповторимия Дворец-светилище.

Именно там се появи първата огромна изненада. След като бяха свалени пластовете от късносредновековния интервал се оказа, че югоизточният ъгъл на крепостната стена на античния Дворец-светилище е непокътната на височина от близо 3 м. Става дума за най-важното място в античния град, където се е намирал фамозният храм на Дионис с неговото прорицалище, в което са идвали персони като Александър Велики и Октавиан Август. Това изобретение има извънредно значение за развиването на културния туризъм, тъй като приключва монументалната картина на скалния град.

Не по-малко забавна е картината на запад в Южния квартал, където се попадна на просторен некропол от Х-ХIII в. През лятото бяха разкрити повече от 60 гроба, доста от които са прелестно завършени каменни гробници. В тях и отвън тях бяха открити близо 300 скъпи находки. Това са бронзови реликварии, нагръдни кръстове, украшения и извънредно скъпи монети.

Сред тях блестят извънредно редките монети на византийския император Алексий Комнин и на великия български цар Иван Асен II. Последната демонстрира разширението в Родопите на българската страна през първата половина на ХIII в. Изключително скъп е и изцяло непокътнатият бронзов кръст-реликварий с изображения на Христос и Богородица. Във вътрешността му бе открит прахуляк от органична материя. Вероятно става дума за остатъци от мощи на светец.

Буквално в последните дни на разкопки бяха отворени две от най-добре построените гробници. Едната е завършена от добре обработени каменни блокове. Другата е забележителна с това, че е положена върху огромна керамична делва. Това е доста необичаен траурен обред, нямащ аналог до момента.

 Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР