Чревоугодието е един от седемте смъртни гряха в христианската религия.

...
Чревоугодието е един от седемте смъртни гряха в христианската религия.
Коментари Харесай

Чревоугодието – един от седемте смъртни гряха

Чревоугодието е един от седемте смъртни гряха в христианската вяра. То е в положение да докара човек до скотско положение и по тази причина християнството го отхвърля – то е една от формите на по-обширния недостатък – сластолюбието.

В съвремието ни не обръщаме внимание толкоз на чревоугодието, колкото на затлъстяването, което нормално е провокирано точно от това, че не можем да спрем да се тъпчем.

Италиански психолози настояват, че има няколко етапи на тъпченето. Първата фаза стартира напълно почтено, нормално под въздействие на някакъв външен фактор. Много постоянно това са реклами или съседка, която черпи с нещо или е във екстаз от новия сладолед, който си е купила.

Без да се усетим, към този момент сме в магазина и след минути хапваме от новата за нас храна, без да стопираме, до момента в който свърши. При втората фаза към този момент седим на маса, която е отрупана с всичко, което можем да намерим у дома.

След известно време, прекарано на масата в заличаване на питателните ресурси към този момент имаме възприятието, че сме се нахранили. Но едно подло гласче ни нашепва: „ Хапвай, досадната диета ще я почнеш от на следващия ден! Я виж какъв брой вкусотии има още на масата! ” И отлагаме за кой ли път диетата.

 Бирен стомах

Третата фаза към този момент е най-ужасната. Тя е с психически последици. Седим, пред нас няма храна, само че усещаме тежест, мъчно дишаме, повръща ни се и се усещаме извънредно, като че ли сме прегрешили доста.

След тази фаза следва и озлоблението, което се поражда от възприятието, че сме безсилни да се спрем, когато отиваме към хладилника за петнадесети път. Да не приказваме какви скрупули изпитваме, в случай че не можем да се сдържим да ядем нощем.

За да не стигаме до цялата тази стихия от страсти, би трябвало да се опитваме да изживеем живота си и всеки обособен ден пълноценно, като мислим и за други неща с изключение на за ястие.

Още през днешния ден – а не на следващия ден! – би трябвало да си наложим възбрана, когато ни се прииска нещо сладко, откакто към този момент сме погълнали преди този момент най-малко три десерта.

Трябва да изключваме тв приемника, когато дават следващата апетитна реклама за вкусотия, на която не можем да устоим. И най-важното – да си сложим цел, която да реализираме в действителни периоди – да вземем за пример да свалим един кг този месец и да успеем да го задържим.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР