Човешкото тяло не може да произвежда само омега мастни киселини.

...
Човешкото тяло не може да произвежда само омега мастни киселини.
Коментари Харесай

Как да си осигурите омега-киселини, ако не консумирате животински продукти? (идеи за вегетарианци и вегани)

Човешкото тяло не може да създава единствено омега мастни киселини. Затова е значимо да си ги набираме посредством храната. Добрата вест за вегетарианците и веганите е, че това може да стане и като консумираме неживотински артикули. 

 

В актуалния живот доминират омега-6 мастните киселини, което може да докара до разнообразни здравословни проблеми (алергии, възпаления, меланхолия и др.). На процедура салдото, който би трябвало да постигнете в менюто си е сред омега-3 и омега-6 мастни киселини. Ползите им се явяват тогава, когато си осигурявате

На пръв взор може да ви звучи като урок по химия, само че в действителност нещата не са толкоз комплицирани. Нужно е единствено да подбирате верните храни в подобаващото съответствие. Всъщност, заниманието може да се окаже много прелестно.

Как да си ги набавим?

Разбира се, постоянно можем да изберем лесния вид да пием хранителни добавки, само че нищо не е по-хубаво от натуралните непреработени храни. 

Орехите са най-богатият източник на омега-3. Ако сте от тези, които се мръщят при споменаването им, проявете досетливост при потреблението им, като ги съчетаете с други артикули – настъргани върху десерт, с печена тиква, като добавка в салатата, таратор, в шейкове и други – използвайте ги във всевъзможни примамливи предписания, които въображението ви роди. Не забравяйте, че най-полезни са, когато са в недопечен тип. 

Чията също е богата на омега-3 мастни киселини. Нейните семена може да се употребяват в смутита, здравословни десерти, като закуска с кисело мляко – още веднъж може да експериментирате. Ако имате нетърпимост към глутен, бъдете спокойни – в нея не се съдържа подобен. Освен това можете да я употребявате като сурогат на яйцата в рецептите.

Соята (варена се среща под името едамам) – една порция на ден покрива потребността на организма за денонощието. Богата е на фибри, калций, желязо, протеини и витамини. 

 

Тиквата съдържа омега-3, богата е на витамин А и оказва помощ за регулирането на холестерола. Консумацията й ще ви е от изгода както за предварителна защита на болести, по този начин и за надзор върху към този момент съществуващи такива. Затова не я подминавайте идващия път, когато пазарувате. Ароматът, който ще донесе, до момента в който я печете във фурната, е незаместим. 

Ленено семе – маслото му е най-хубавият източник на омега-3 мастни киселини и е скъпо противовъзпалително средство. Използвано е още в древността при здравословни проблеми като високо кръвно налягане и холестерол. За да запазите потребните му свойства обаче не го подлагайте на термична обработка и не го добавяйте към горещи храни. Можете да го включите като скъп детайл в салатата си. Водорасли – те са единственият растителен източник на DHA (докозахексаенова киселина). Този факт е доста значим за веганите и вегетарианците, които одобряват омега-6 мастни киселини. Затова не ги подценявайте. 

Годжи бери – изсушени на слънце, те ще ви доставят по едно и също време омега-3 и омега-6 мастни киселини. Полезните им съставки съдържат 18 типа аминокиселини, 21 минерала, 29 типа мастни киселини, витамини и други Смятат се за потребни за метаболизма, прочистват организма и способстват за красивата ни осанка. 

Други източници на Омега-3 са: лененото семе, горските плодове, листните зеленчуци (особено тези с тъмнозелен цвят). От бобовите растения пък можете да си набавите Омега-6, да ускорите метаболизма си и да понижите кръвната си захар.

 

Намерете обичаните си храни измежду този лист и бъдете непрекъснати, с цел да знаете, че сте обезпечили на тялото си всичко скъпо от природата, а то ще ви се отблагодари със прохлада и здраве. 

 

 

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР