Човекът не бива да бъде изместен от машините. В тази

...
Човекът не бива да бъде изместен от машините. В тази
Коментари Харесай

КНСБ иска гаранции, че служителите у нас няма да бъдат изместени от роботи

Човекът не трябва да бъде преместен от машините. В тази връзка КНСБ упорства за напълно ново законодателство, което ще подсигурява на жителите, че няма да изгубят работата си за сметка на роботи.

„ КНСБ желае законодателство, което да регламентира ролята на дигитализацията и човешкия фактор на пазара на труда. Тези правила би трябвало да подсигуряват, че индивидът ще продължи да има основна роля и няма да бъде преместен от новите технологии, съобщи пред форума „ Бъдещето на труда - такова, каквото го желаеме " водачът на конфедерацията Пламен Димитров по време на конференция в Баку.

„ Нашата съществена задача като общество е да не допуснем индивидът да бъде преместен от машината, разгласи още пред форума Пламен Димитров, представен от пресслужбата на КНСБ.

Според него това би трябвало да бъде написано законодателно в дълготраен проект, в тясна връзка с разпоредбите за положително ръководство и мениджърска отговорност.

„ Когато се приказва за индустриализация, би трябвало да се има поради и обстоятелството, че държавните управления по света и в Европа към този момент сe свиват откъм разноски. Притискат ги високите равнища на държавен дълг, както и натискът към тях за повишение на приходите. От тази позиция все по-важна е ролята на страната като фактор, който поддържа своите жители - без значение дали става въпрос за цифрова гражданска война или нарушени права ", посочи още водачът на КНСБ.

Той предизвести, че в последните години фрапантните разлики в заплащането, както и в другите форми на обществена стопанска система раждат съмнение към политическите елити и публичната организация като цяло.

„ Затова - цифровите провокации могат да се трансфорат в катализатор на радикална политическа изразителност и нови крайни политически субекти. Това е нещо, която би трябвало да спрем още в зародиш ", безапелационен беше водачът на КНСБ.

„ Темата за дигитализацията е извънредно значима за България. Причината е, че нашият трудов пазар е измежду най-застрашените от въвеждането на нови технологии ".

Независимо, че имаме най-бързия достъп до интернет в съпоставяне със страните от Стара Европа, ние изоставаме от процеса на цифровизация. Например в Естония правото на интернет е обезпечено на всички жители от 2000 година. Там всяко дете в учебно заведение има таблет, до момента в който у нас и в Румъния близо 30% от учениците в никакъв случай не са употребявали интернет, акцентират от синдикалната организация.

Според показателя на цифровата стопанска система на Европейски Съюз страната ни и районът като цяло, включително страни като Гърция, Хърватия, Румъния, заемат едно от последните места. Един от образците е, че за последните пет години броят на заетите в IT-сектора се е нараснал с над 56%, а тези в осведомителните услуги - със 73%, само че България към момента се намира на едно от последните места по въвеждането на нови технологии в региона на промишлеността.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР